Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 'Zonguldak Su Ürünleri Çalıştayı' yapıldı.

Dedeman Otel'de yapılan çalıştaya: Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, TSO Başkanı Metin Demir, BAKKA Genel Sekreteri Dr.Lutfi Altunsu, Tarım ve Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğr.Üyesi Prof.Dr. Cüneyt Süzer ve çok sayıda daire müdürleri katıldı.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak'tan deniz kenarında olmasına rağmen şu ürünlerinden yeterince faydalanamadığını ifade ederek şöyle konuştu:
"Zonguldak geçen yüzyılın başlangıcında kömürle, ortalardan itibaren demirçelik ile ülkemizin önemli kalkınma odaklarından birisiydi. Ancak zaman içerisinde kömürün alternatif enerji kaynaklarının bulunmasıyla daha ucuz kömüre ulaşılması ile ilimizin ekonomik olarak sıkıntıları olmaya başladı. Bu da bizim alternatif ürünlere yönelmemiz gerektiğinin bir göstergesidir. İşte bu Çalıştay da bunun parçalarından birisi. Biz hemen deniz kıyısındayız ama Balıkçılık sektöründe istediğimiz şekilde verim alabildiğimizi söyleyemeyiz. Sadece avcılık var o avcılık da profesyonel bir avcılıktan öte hobi amaçlı gibi duruyor. Denizden yeterince faydalanamadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Gıdanın en faydalısı insan sağlığına en yararlı olan deniz ürünleri ama bunun tüketimine baktığımız zaman sınırlı sayıda deniz ürünleri tüketiyoruz. O zaman biz daha fazla tüketebilmek adına ve daha fazla verim elde edebilmek adına deniz ve diğer ürünlerine alternatif gelir kaynakları yönelmemiz gerekiyor. Bunu yapabilecek potansiyele sahibiz. Kısa süre önce BAKKA ve işbirliğinde bir işbirliğinde bir fizibilite raporu hazırlandı. ilimizin bu alanda verimli potansiyele sahip olduğunu açıkça görüyoruz. Bunu Karadeniz ili Ordu 20 yıl önce başarmıştı. Ben 20 yıl önce Ordu'da Perşembe ilçesinde Kaymakam olarak görev yaparken balık yetiştiriciliği vardı. 20 yıldır buraya gelmemiş olmasını açıkçası yadırgadım. Ege Bölgesi'nde birçok ilde balık yetiştiriciliği yapılıyor. İnşallah ilimizde bu çalıştayla beraber bunun startını vermiş oluruz. Bundan sonra insanlara daha çok iş daha çok aş sağlamış oluruz. Çalıştay için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Tarım ve Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı, TSO Başkanı Metin Demir'e ve BAKKA Genel Sekreteri Lütfi Altınsu'ya teşekkür ederek Çalıştay'ın hayırlara vesile olmasını diledi.

BAKKA Genel Sekreteri Dr.Lutfi Altunsu, konuşmasında şunları söyledi:
"2014 -2023 Bölge Planımızın "Bağımlı ekonomik yapısını kırmış ve yaşam kalitesini yükseltmiş bir bölge olmak" vizyonu doğrultusunda belirlenen gelişme eksenleri, stratejik amaçlar ve bunların altında yer alan tedbirlerde ve paydaşlarımızla birlikte belirlenen sonuç odaklı programlarda, bölgemizin madene ve buna bağlı olarak demir-çeliğe bağımlı ekonomiden ancak sektörel çeşitlilik, inovasyon ve girişimcilikle kurtulabileceği tespitleri yapılmıştır.
Bağımlı ekonomik yapıyı kırmakla birlikte yeni yatırım ve istihdam alanları oluşturacak olan bu çeşitliliğin ilin üretim, ihracat gibi ekonomik göstergelerine de yansıyarak bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Bir yandan sahip olduğumuz doğal ve kültürel değerlerin turizme kazandırılarak ve etkin tanıtımı ile bölgede turizmin gelişmesine, diğer yandan sanayide verimlilik ve inovasyonla rekabet gücümüzü artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız.
Tarımsal alanda ise, Batı Karadeniz Bölgesinin sahip olduğu ormanlık alanların genişliği, engebeli coğrafi yapısı dolayısıyla ekilebilir tarımsal arazi ve hayvancılık imkanının kısıtları bizi topraksız tarım ve seracılığın, arıcılığın, orman ürünlerinin ve kanatlı hayvancılığın yenilikçi yöntemlerle geliştirilmesi gibi alternatiflere yönlendirmektedir.
Bir yandan hazırladığımız ön-fizibilite raporları, bir yandan sağladığımız proje destekleri ile bölgemizin bu alanlarda da sektörel çeşitlilik açısından mesafe kat etmesine ve yeni yatırım alanları ve fırsatlara sahip olmasına gayret göstermekteyiz.
Bu çalışmalar kapsamında TSO'larla işbirliği içinde çalışmalarına başlanan Sera İhtisas OSB projesinin bugün hayata geçmeye başladığını görmek bizler için memnuniyet vericidir.
Bugün de, yine Ajansımız ve Ticaret ve Sanayi Odamız ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, işbirliğinde yaklaşık üç yıldır çalışılan Su Ürünleri Yetiştiriciliği konusunda paydaşları bilgilendirmek, farkındalığı artırmak, konuyu detaylıca değerlendirmek ve bundan sonraki süreç için bir yol haritası ortaya koymak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız.
Değerli konuşmacılarımızın detayları ile ortaya koyacakları gibi, yüksek besin değeri ile ihracat ve istihdam kapasitesi de yüksek olan su ürünleri sektöründe dünyada ve ülkemizde son yıllarda yetiştiricilik avcılığı geçmiş bulunmaktadır.
Giderek artan bu trendin, ikincil ürün ve bağlı sektörleri de dikkate aldığımızda avcılığın ötesine geçememiş bulunan ilimizin ekonomisine de sosyal kalkınmasına da çok önemli katkı sunacağına inanıyoruz.
Sayın Valim, değerli katılımcılar,
Bu toplantı vesilesi ile 80 km (yaklaşık 46 deniz mili) kıyı uzunluğuna sahip ilimizde, yanı başımızda duran denizin, doğal kaynak olarak, madenlerimizden daha büyük bir ekonomik değere sahip olduğunu ifade etmek isterim.
Keşfedilen doğal gaz, limanlarımız, tersanelerimiz ve turizme uygun butik koylarımız denizel ekonomi için zaten önemli potansiyel oluşturmaktadır.
Buna eklenecek deniz ürünleri yetiştiriciliği, endüstriyel deniz ürünleri işleme, deniz altı değerlerin ekonomiye kazandırılması, denizel yenilenebilir enerji gibi alanların "koruma ve sürdürülebilir kullanımını" entegre bir bakış açısı ile planlamasını ifade eden "mavi büyüme" yaklaşımını dikkate almamız gerekiyor.
Bu sektörel dönüşümü sağlamada önemli bir adım olan su ürünleri yetiştiriciliğinin ve endüstriyel işlemesinin bölgemizde gelişmesine katkıda bulunacağına inandığımız bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Son olarak, başta Sayın Valimiz ve bugünkü etkinliği düzenlediğimiz Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere konuşmaları ve sunumları ile değerli katkılar sunacak olan konuşmacılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum."