Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son tahminlerine göre; Zonguldak'ta bugün (Salı) hava güneşli geçeceği tahmin ediliyor. Çarşamba gününde havanın hafif yağmurlu geçmesi beklenirken, Perşembe gününde ise havanın parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji, Cuma günü Zonguldak'ta mevzi sağanak yağış beklendiğini açıkladı. Peki, mevzi sağanak yağış nedir, nasıl oluşur?

Mevzi sağanak yağış nedir, nasıl oluşur?

Aniden bastıran ve birden yağış bırakan bulutlar cephesel yani mevzi sağanak yağışı oluşturur. Yağmur bulutlarının birden oluşup bulundukları yere dakikalarca yağış bırakması mevzi sağanak olarak açıklanabilir. Bu gibi yağışlar genellikle deniz kenarına yakın yerlerde oluşur. Ani ısı düşüşü ve havanın birden değişmesiyle mevzi sağanak yağışı meydana gelir. Mevzi sağanakların süresi genellikle kısadır; fakat etkili bir yağış türüdür. Mevzi sağanak yağışı en çok nerelerde görülür? Mevzi sağanak yağışı çok uzun sürmez.

Mevzi sağanak yağışı nerelerde görülür?

Mevzi sağanak yağışı dediğimiz yağış türü, deniz kıyısı kentlerde görülebilir. Türkiye'de en çok Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz civarında görülür. Ani ısı kayıpları mevzi sağanak yağışı oluştururken metre kareye kilogramlarca yağmur düşebilir. Mevzi sağanak yağışında şimşekler ve yıldırımlarda oluşabilir.

Editör: Pusula Gazetesi