Ülkemizde 'kara elmas' olarak anılan taş kömürünün başkenti olan Zonguldak, Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında yer alan önemli liman şehirlerinden biri. Maden sektörünün yanı sıra deniz ticareti anlamında da öne çıkan bu şehir, Milattan Önce 2500'lü yıllara dayanan tarihi boyunca Hititler, Persler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Doğal güzellikleri, tarihi yapıları, mağaraları derken gezilip görülecek turistik noktalarıyla hayranlık uyandıran Zonguldak, yaklaşık 250 binlik nüfusuyla sakin ve etkileyici bir şehir.

Zonguldak'ta Görmeniz Gereken 5 Yer

1. Filyos Kalesi

Roma döneminde inşa edildiği tahmin edilen ve Filyos / Tieion Antik Kenti'nde yer alan Filyos Kalesi, görkemli görüntüsü ve tarihi yönüyle şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından. Karadeniz kıyılarına bakan bir burun üzerinde inşa edilen bu yapı, 2003 yılında yapılan restorasyonun ardından bugünkü görünümüne kavuştu.

2. Halil Paşa Konağı

Orta sofalı bir plan tipine göre inşa edilen Halil Paşa Konağı (Ereğli Müzesi), Padişah 2. Abdülhamit döneminde Sancak Beyi Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırıldı. Eski bir kilisenin üzerine inşa edilen günümüzde ise müzeye dönüştürülerek ziyarete açılan bu konakta, Hellen, Roma, Bizans, Lidya, Grek, Abbasi, Emevi, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma eserler sergileniyor.

3. Kozlu Ilıksu Kaplıcası

Kozlu Ilıksu Kaplıcası'ndan çıkan şifalı suların mide ve bağırsak problemi yaşayan hastalara iyi geldiği söyleniyor. Zonguldak'ın Ilıksu mahallesinde bulunan bu kaplıca özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor. Eğer hem dinlenmek hem de şifa bulmak istiyorsanız bu kaplıcaya uğramadan şehirden ayrılmayın.

4. Gökgöl Mağarası

Travertenleri, sarkıtları, damlataşları ve gizemli atmosferiyle şehrin en popüler turistik adreslerinden biri olan Gökgöl Mağarası, şehrin en uzun ikinci mağarası olarak biliniyor. Toplam üç bin 350 metre uzunluğundaki bu mağaranın yalnızca 875 metrelik bölümü ziyarete açık. Erçek deresi civarında bulunan bu mağara fosil kısım, aktif kısım ve yarı aktif yan kollar olma üzere üç bölümden oluşuyor.

5. Kızılcapınar Baraj Gölü

Doğayla iç içe olmayı sevenlerin vazgeçilmez rotalarından biri olan Kızılcapınar Baraj Gölü, bahar ve yaz aylarında piknikçilerin de buluşma noktası oluyor. Kızlar çayı üzerine kurulan ve şehrin en etkileyici manzaralarından birine sahip olan bu baraj gölü, 1990'lı yıllardan bu yana hizmet veriyor.

Editör: Pusula Gazetesi