İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilkbahar döneminde 73 bin 285 baş sığıra şap aşısı yapılırken, sonbahar dönemi aşılamaları ise devam ediyor. Ayrıca, şap hastalığından korunmak için aşılama çalışmalarına ilave olarak yetiştiricilerin önlem almaları gerektiğini duyuruldu. Açıklama şöyle: Şap hastalığı ile mücadele için il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki defa 2 aydan büyük tüm sığır cinsi hayvanları aşılamaktadır. Bu aşılama programları kapsamında ilimizde ilkbahar döneminde 73 bin 285 baş sığır cinsi hayvana şap aşısı yapılmıştır. Sonbahar dönemi aşılama kampanyası 1 Eylül 2020 tarihinde başlamış olup 16 Kasım 2020 tarihine kadar devam edecektir. Bu tarihler arasında ilimiz genelinde bulunan iki aydan büyük sığır cinsi hayvanların tamamına şap aşısı yapılması hedeflenmektedir. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup. hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır. Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Keseciklere (veziküllere) interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir. Veziküllerin yanılması ile geniş ülseratif yaralar şekillenebilir. Dildeki yaraların (lezyonların) genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci sekunder) bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. Sekunder bakteriyel enfeksiyonlar sonucu pnömoni ve mastitis görülebilir. Tırnak düşebilir. Şap hastalığının ölüm (mortalite) oranı düşük olmakla birlikte genç hayvanlarda virusun kalpte yerleşmesi (lokalize) sonucu ölümle sonuçlanan myocarditis olgulan görülebilir. Hastalığın bulaşma (morbidite) oranı ise yüksek olup, et ve süt verimlerindeki hızlı düşüşe bağlı ekonomik kayıplar önem taşımaktadır.
Şap hastalığından korunmak için aşılama çalışmalarına ilave olarak yetiştiricilerimizin önlemleri almaları gerekmektedir: Ahır girişlerinde şap hastalığına etkili dezenfektanlar (örn: sitrik asit veya sudkostik) ile muamele edilmiş paspasların sürekli bulundurulması. Ahırlara hayvan bakıcılarından başka kimsenin sokulmaması, bakıcıların da farklı kıyafet ve ayakkabı ile ahıra girmesi, Sağım öncesi ellerin, otomatik sağım makinelerinin ve memelerin temizliğine özen gösterilmesi. Yeni satın alınan hayvanların 15 gün süre ile karantinaya alınması ve süre sonunda sağlam ise diğer hayvanların yanına sokulmaması. Mera mevsiminde enfekte meralara hayvanların gönderilmemesi. Enfekte bölgelerden ot, saman. vb.nin alınması."