15 Temmuz 2016 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker askeri darbe teşebbüsünde bulundu. Fethullah Gülen'e bağlılık yemini eden ve kayıtlara FETÖ olarak geçen bu ekibin darbe girişimi başarısız oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlılıkla üstüne gittiği FETÖ ile ilgili çok sayıda soruşturma dosyası açıldı. Binlerce örgüt üyesi tutuklandı. Zonguldak'ta da gözaltına alınan, tutuklanan, serbest kalan ve aklananlar oldu.

Ancak, soruşturma aşamasında ifadelerde adı geçen bazı önemli isimler ifadeye bile çağrılmadı. Şehir efsanesine göre bu isimlerden bazıları itirafçı oldu. Bazıları değişik yollarla bu işlerden kurtuldu. Ama kamuoyu hiçbir zaman bu açıklamalardan tatmin olmadı.

FETÖ'nün bankasına para yatırdığı, çocuğuna okula gönderdiği için açığa alınan, işten atılan, yargılanan, tutuklanan insanla varken, FETÖ'nün Afrika safarilerine katılanların ifadesi bile alınmadı. Bu isimler siyasette ve ticarette yürümeye devam ettiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ ile mücadelede büyük bir kararlılık sergilerken, yerelde aynı duruşun sergilenmediği gözleniyor. Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde olduğu iddia edilen FETÖ Borsası'nın Zonguldak'ta kuruldu mu? Bu borsayı kim yada kimler yönetti?

Özellikle bürokraside hakkında FETÖ soruşturması geçirmiş kişilerin, istihbarat raporlarında FETÖ ile ilişkisi not edilmiş isimlerin görevde yükseltilmesi şaşkınlık yaratmıştı. Pusula, bu isimleri deşifre etti, etmeye devam edecek.