Zonguldak'ın Devrek İlçesi Akçabey köyü ormanlık alanında çıkan yangında yanan altı futbol sahası büyüklüğünde alana 100 bin fidan dikilerek ağaçlandırıldı. Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz; Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu'na üstün çaba ve başarılarından dolayı teşekkür etti. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Milli Ağaçlandırma günü etkinliği kapsamında Devrek İlçesi Akçabey köyü ormanlık alanında fidan dikme töreni düzenledi. Fidan dikim töreninde konuşan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz; " Geçtiğimiz yıl dünyanın ve Türkiye'nin bir çok ormanı çıkan yangınlarda çok büyük zararlar gördü. Orman teşkilatının üstün başarı ve çabasıyla yanan ormanlarımızı tekrar Yeşillendireerek milli değerlendirimize kazandırıyoruz. Yapılan bu çalışmalar ile orman köylümüz ormanlarımızdan daha çok gelir elde edecek. Ormanlarımızda bu başarılı çalışmaları yürüten orman Teşkilatımıza teşekkür ediyorum. Orman sadece bir yeşillik değil orman insanların hayatını çok daha kolaylaştırma varlık" dedi.

Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu; milli ağaçlandırma günü etkinliği ile ilgili şu ifadelere yer verdi; "Bugün, tarihi bir günü idrak ediyoruz. Ağaç sevgimizin nişanesi olan ve 2019 yılında ilk kez ulusal olarak kutladığımız Milli Ağaçlandırma Günümüzün üçüncüsünü, bu yıl yine geçen yıl olduğu hem milli hem de milletlerarası bir katılımla kutluyoruz. Muhakkak ki; milletimizdeki ağaç sevgisi, ezeldendir ve ebede kadar sürecektir. Orman nefestir, huzurdur, gelecektir. Bazen sırdaştır, arkadaştır bize, sığındığımız bir limandır. Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirinde dediği gibi "Bir derdin varsa açılabilirsin ağaçlara Ağaç yaprak verir ama sır vermez rüzgara" Ormanlar derdimizi açtığımız içinde derin bir nefes alıp hayat ne güzel diyerek şükür ettiğimiz yerlerdir.

Sadece yeşiliyle değil içinde barındırdığı onlarca rengi ile ağaçların tatlı sesi ve güzel kokusuyla içimizi ısıtan, bizi alıp güzelliklere götüren alanlardır.

Hepimiz biliyoruz ki dünyanım kaynakları sonsuz değildir. Dünya nüfusundaki artış, verimli kullanılmayan kaynaklar, kuraklık ve susuzluk tehlikesini beraberinde getiriyor.

Ormanlarımız için en önemli tehlike de başta dikkatsizlik ve ihmal sonucu atılan, yakılan ateş, anız yakma, tarla açma ve bazı karşıt unsurları ile özünde insan faktörü ile yangınlarla yok olmasıdır.

Orman yangınları ormanlarımızın geleceği açısından önemli bir sorun olmaktadır. Bu nedenle öncelikle yangınının çıkmasını önleyici tedbirlerin başında kamuoyunda bu bilincin yerleştirilmesidir.

Yöremizde orman ve yerleşim yerlerinin iç içe olması nedeniyle orman köylülerimizin dikkatli davranmaları, kendi yerlerinde dahi olsa ormanlık alanlara yakın kısımlarda kesinlikle ateş yakmamaları gerekmektedir. Aksi halde ufak bir dikkatsizlik büyük zarar ve sonuçlar doğurmaktadır.

Son 19 yılda gurur veren çalışmalara imza attık.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü olarak son 19 yılda 20 milyon fidanı toprakla buluşturduk.

19 yılda Cumhuriyet tarihimizdeki ormancılık çalışmalarının en büyüğünü gerçekleştirerek, orman varlığımızı, 42 bin hektar artırarak 565 bin hektardan 607 bin hektar alana çıkardık.

2002 yılından bugüne kadar, dünyadaki orman varlığı azalırken, ülkemizi, orman varlığını artıran nadir ülkeler arasına kattık. Yaptığımız çalışmalar ile ormanlarımızı hem koruduk, hem de alan ve servet olarak artırdık.

Yanan ormanlardan 40 kat daha fazla alanı, ilmek ilmek ağaçlandırdık!

2002 yılından önce, yılda 500 bin fidan üretilirken, ağaçlandırma, toprak muhafaza ve erozyonla mücadele çalışmaları ve kamusal alanların ağaçlandırılması için son 19 yılda ortalama 2,5 milyon fidan ürettik!

2020 yılında tüm Dünya'nın yaşadığı pandemi nedeniyle, korunma tedbirlerine azami uyarak, bütün il ve ilçelerimizde 16 farklı lokasyonda, 119 hektar alanda 143 bin adet fidanı toprakla buluşturduk" dedi.

Fidan dikim törenine Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Zonguldak Türk Kızılay'ı Derneği Başkanı Aydın Ergenç, daire müdürleri, Kızılay gününü ekini ve vatandaşlar katıldı.

Vali Mustafa Tutulmaz, fidan dikim törenine katılamayan AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar'ın fidanını da dikti.