Türk Edebiyatında saygın bir yere sahip Zonguldaklı edebiyatçılar Muzaffer Tayyip Uslu, Rüştü Onur ve Kemal Uluser anısına Paydaş Eğitim Kültür ve Sanat Derneği'nin duvarları bu kıymetli isimlerin resimleri ile hayat buldu. Ressam Mete Arif Tokmak, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Serap Erke ve Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Timuçin Kaptan bu sanatsal çalışmayı "merdivenler şehri" Zonguldak'ta Tevfik Fikret Sokak'ta sanatseverlerle buluşturdu.
Zonguldak şehri ile özdeşleşen edebiyatçılarımız Türk edebiyatında hem eserleriyle hem de yaşam hikayeleriyle çok anlamlı bir yerde duruyorlar. Bu çok naif isimlerin dizeleri ve edebi metinleri, kömür madeni ile ülke tarihinde önemli bir yer teşkil eden Zonguldak şehrinin kendine has kimliğini daha iyi anlamamızı ve onların bu şehirdeki duygu dolu hayat yolculuklarını daha iyi içselleştirmemizi sağlıyor. Yaşadıkları yıllarda edebiyat sevdaları ile bilinen bu genç isimler büyük kentlerde Türk edebiyatının önemli isimleriyle bir araya gelmenin ve daha iyi yerlere varmanın hayalini kurarlar. Limana yaklaşan gemiler onlara bir edebiyat dergisine ulaşmanın heyecanını yaşatır. Aynı dönemde Zonguldak'ta öğretmenlik yapan şair Behçet NECATİGİL ile kurdukları bağ ve birbirlerine olan tutunuşları onlara küçük ama zengin bir dünya kurar. Türk edebiyatının önemli isimleri Orhan Veli KANIK, Oktay RIFAT, Nurullah ATAÇ, Salah BİRSEL ve Abdülbaki GÖLPINARLI gibi edebiyatçılara ulaşmaları, bu çevrelerde saygın bir yer edinmeleri ve dönemin önemli edebiyat dergilerinde eserlerinin yer bulması onların bu çok özel dünyalarını daha da zenginleştirir. Tüm zorluklara rağmen azimleri, edebi anlayışları ve yetenekleri sayesinde ortaya koydukları eserler bu genç isimleri Türk edebiyatında saygın bir yere taşır.
Belki de çok daha güzel eserler bırakacak edebiyatçılarımızın "yazın sevdası" ile başlayan hayat yolculukları yine aynı kader çizgisi ile nihayete erer. Genç yaşta hastalanıp ölen Rüştü ONUR, Muzaffer Tayyip USLU ve Kemal ULUSER; içimizi burkan hayat öyküleriyle, duygu yüklü şiir ve edebi metinleriyle Zonguldak şehri için çok özel bir yerde duruyorlar.
Mete Arif TOKMAK, Serap ERKE estetik değeri yüksek çizimleri ve sanatsal bakış açılarıyla, Fedai MADAN düşünce ve yorumlarıyla, Timuçin KAPTAN perspektifi ve kurgusuyla, Paydaş Eğitim Kültür ve Sanat Derneği bu güzelliğe öncülük etmesiyle edebiyata ilgi duyan çevrelerin sanatsal dokunuşlar eşliğinde düşünsel bir yolculuğa çıkmasına vesile oldu.
Şehir tarihimize dair sanatsal değeri olan güzel çalışmaların artması temennisiyle...