"Çağın hastalığı" olarak kabul edilen "obezite ve diyabet hastalığı" ile ilgili Türkiye'de eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerini yürütecek kamuya bağlı ilk Obezite ve Diyabet Merkezi olarak kurulan Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Obezite ve Diyabet Merkezi gerekli altyapısını tamamlamasının ve ilgili izinleri almasının ardından hasta kabulüne başladı.

Merkez bünyesinde Obezite Polikliniği, Diyabet Polikliniği, Aile Hekimliği Polikliniği, Göz Hastalıkları Polikliniği, Diyabet Hemşireliği Birimi, Kan-Numune Alma ve EKG Çekim Birimi, Röntgen Çekim Birimi ve Beslenme Poliklinikleri bulunuyor. Ayrıca Merkez bünyesinde "Egzersiz Birimi" de yer alırken, bu birimde hastalara klinik egzersiz önerileri sunuluyor ve egzersiz takipleri yapılabiliyor.

Yine hastalar ilgili hekimin önerisi ile yeni nesil antrenman teknolojisi olan EMS (Electro Muscle Stimulation) ve fitness aletleri ile antrenör eşliğinde birebir antrenman yapma fırsatı bulacak ve bu sayede vücut kompozisyonu parametrelerini düzeltirken zayıflama imkanına da sahip olacaklar. Ayrıca egzersiz laboratuvarında polikliniklere başvuran hastaların; boy, ağırlık, ilgili antropometrik ölçümlerin yapıldığı gibi vücut yağ analizleri de yapılabilecek. Merkezde "Podoloji Birimi" de faaliyette bulunacak ve bu birim sayesinde diyabetik ayak veya yara oluşmadan önce koruyucu tedaviler ile hastaların yürüme analizleri yapılarak, bireye göre özel tabanlık yapımı da gerçekleştirilecek.

BEÜ Obezite ve Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin faaliyet alanı bunlarla da sınırlı kalmıyor. Gerek bilimsel araştırmalar için, gerekse bu hastalıklarla mücadele edebilmek için "Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı" da kuruldu. Obezite ve diyabete yönelik hastalıkların moleküler ve genetik temellerinin incelenmesi, kök hücre çalışmaları, hastalıklara yatkınlık testleri, hastalıkların erken teşhis ve prognozu için biyobelirteçlerin belirlenmesi, ilaç hedefi olabilecek genlerin belirlenmesi, hastalık tanı ve tedavi metotları geliştirilmesi amacıyla 3 ayrı laboratuvar faaliyete geçirildi.

Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, merkezin faaliyete geçmesiyle ilgili şu ifadelerde bulundu:

"Obezite/şişmanlık ve diyabet diğer adıyla şeker hastalığı değişen yaşam tarzı, beslenme ve fiziksel aktivitedeki kısıtlılıklar nedeniyle giderek artış göstermektedir. Dünyada ve ülkemizde bu hastalıklarla mücadele için eylem planları hayata geçirilmektedir. Bölgemizde de bu iki hastalık önemli sağlık sorunları içerisinde bulunmaktadır. Yaptığımız çalışmalar göstermektedir ki; Zonguldak nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u obez, yüzde 10'u diyabetik, toplamda ise nüfusa oranla yaklaşık 200 bin obez ve 60 bin şeker hastası bulunduğu görülmektedir. Üniversitemiz son yıllarda bölgesel açıdan önemli yatırımları hayata geçirmektedir. Bir süredir gerekli alt yapı ve donanımsal ihtiyaçlar giderilmiş, gerekli makamlardan izinler tamamlanmış ve bugün itibarı ile Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezimiz faaliyete geçmiştir. Sevinerek söylemeliyim ki, artık merkezimizde hastalığı bulunmayan risk grubundakilerin araştırılması, diyabet ve obezite hastalarına tanı, tedavi ve takiplerinin yapılması, özellikli sorunlarına yönelik güncel eğitim ve tedavi ihtiyaçlarının karşılanması mümkün olacaktır. Bu nedenle enerjisi ve desteğini bizden hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer'e özellikle şükranlarımı iletmek isterim. Merkezimizde görev yapacak olan akademik, idari ve her türlü katkıları bulunanlara şimdiden teşekkür eder, bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını dilerim" dedi.

Merkezin hasta kabulüne başlaması nedeniyle Merkezi ziyaret eden, çalışmaları yerinde inceleyen ve merkezin ilk hastaları ile sohbet ederek yakından ilgilenen BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Üniversitemiz eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetleri içerisinde her geçen gün bölgesel liderlik pozisyonunu arttırmaktadır. Özellikle kamuya bağlı ilk Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurulması sonrası hasta kabulüne başlamış olması ve emeklerimizin karşılığını alıyor olmamız bizleri ayrıca sevindirmektedir. Merkezimiz çağın hastalığı olarak nitelendiren ve önlenebilir iki hastalık olarak kabul edilen obezite ve diyabete yönelik her yönüyle mücadele verecektir. Bütüncül bir yaklaşım ile polikliniklerinden, laboratuvarlarına, egzersiz biriminden ulusal hakemli dergisine, ayak ve yara bakımından ayakkabı tabanlık yapımına kadar her yönüyle komplike bir yaklaşım metodu ile özel olarak planlanmış ve dizayn edilmiştir. Merkezimiz bu yönüyle alanında ülkemiz için önemli bir referans merkezi olarak yerini alacaktır. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak artık ülkemizde önemli bir sorun haline gelen bu iki sorunun sadece tedavi yönüyle değil aynı zamanda önleyici hizmet tarafıyla da ilgileneceğiz. Böylesine kıymetli bir merkezin hayata geçirilmesinde bizlere destek veren tüm devlet büyüklerimize ve emeği geçen çalışma arkadaşlarıma en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Zonguldak'a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

Editör: Pusula Gazetesi