10 Şubat 1920 Tarihinde İstanbul'da çıkan Yunan taraftarı bir Fransız tarafından çıkartılan "BOSFOR" gazetesi, Türkiye'de dehşetli bir kömür kaynağı olduğuna ve kömüre ihtiyacı olan müttefiklerin hemen bu ocaklara el koymaları gerektiğini yazan bir gazete haberi yayınlar.

Yazar Ömer Sami Coşar'ın dilimize çevirip hazırladığı yeni baskı bu haberi, Zonguldak'ta eski Turizm Müdürü Kürşat Coşgun sosyal medya hesabından paylaşır.

İşte o haber...
"BOSFOR gazetesi diyor ki:
"Kömür meselesi; milli niteliği haiz bir meseledir. Türklerin bu meseleyi bu kadar Ickaydi ile telakki etmelerine müsaade edilmemelidir.

"Eğer, Mustafa Kemal'in oyunları Türkleri büyülüyor ve eğlendiriyorsa onu alıkoysunlar.
"Onlar hançer oyununu kömür işine tercih ederler." Rahatlarına baksınlar. Onlar kendi mezarlarını kazarken biz Fransızlar boş münakaşalarla vakit kaybetmiyelim. Entrikalara nihayet verelim, kazmayı alıp çalışalım."

BOSFOR, Fransanın Zonguldak havalisi kömür madenlerini süratle ele geçirmesini talep etmektedir..."

Şimdi anlıyoruz ki 21 Haziran 1921 tarihinde Fransız askerleri Zonguldak'ı terk etmek zorunda kaldıklarında, Türk ulusunun top yekün başlattığı mücadelede, Zonguldak halkının da tarihe geçecek başarılarının olduğu aşikardır...

Editör: Pusula Gazetesi