Günümüzün Zonguldak'ına bakınca bu tür haberlere şaşırıyor insan ama böyle bir şehirmiş Zonguldak... Ağır sanayisiyle sanatıyla, zanaatıyla, sanatçısıyla işte böyle bir şehir.

Türkiye'de yokken şehrimizde yaşanan ilklere bir de otomobil imalatını ekliyoruz... Yerli otomobil üretimi fabrikası için yer arayışı devam eden günümüzden yıllar önce Zeynel usta İnağzı'nda atölyesinde otomobil üretmiş. Evet yanlış anlamadınız yerli otomobil üretilmiş...
Zeynel Yıldırım namı değer 'Zeynel Usta', Zonguldak sanayisi onu iyi bilir. Oto tamir ve bakım ustası Zeynel usta...
1952 yılında başladı ustalık serüveni, yaşadığı ve büyüdüğü İnağzı mahallesindeki küçük bir atölyede...
Otomobil tamir-onarım işiyle başladı, yıllar geçtikçe çıtayı yükseltti ve 1965 yılında Ustalığının zirvesindeyken karar verdi otomobil üretmeye. İnağzı'ndaki atölyesinde kolları sıvadı, kendi yaptığı şase, karöser ve diğer bütün aksamları atölyesinde montajladı. Motor ve mekanik aksamını eski yeni malzemeleri teker-teker sanayiden ve hurdacılardan toplayarak elden geçirdi, kendi el emeğiyle montajladı, elektrik aksamı ve diğer ayrıntıları kendi projelendirdi... 1969 yılında tamamladı. Yaptığı minübüsün adını da 'Çağdaş' koydu, ruhsat aldı ve aynı yıl atölyesini Acılık sanayi sitesine taşıdı.
Bu otomobil 20 sene Kilimli dolmuş durağında yolcu taşıdı.. Zeynel usta daha sonra iki adet kamyonet montajladı kendi atölyesinde, 1 adet pres, onlarca damper kasa ve onlarca büyüklü küçüklü icatlara imza attı.

Editör: Pusula Gazetesi