Camiler toplumumuzun kutsal değerleri arasında en önemli mekanlardan biridir. Üst ve alt kimliklerin tamamen geçersiz olduğu, eşitlik ve adaletin hiçbir vasıf ve sınıf gözetmeden ortak kullanıldığı yerdir. Allah'ın evi de dediğimiz camiler İnsanın, yaradanıyla olan manevi temasının kutsal mekanıdır.

Zonguldak yerleşkesine camilere ait elimizdeki bilinen en eski belge ve fotoğraflar incelendiğinde, ilk cami, yenisi 1955 yılında yapılan Ulucami'nin aynı konumunda bulunan eski cami olduğunu görmekteyiz... Eski cami Zonguldak'ın ilk camisi olsa bile, resmi olarak yapılmış sembol camisi bugün aynı isimle anılan "Yeni Cami"dir... 1906 tarihli belgede "Zonguldak'ın kaza olması dolayısıyla müceddeden bir cami inşa edilmesi için Ereğli Maden-i Hümayunu arazisinden bir arsa tahsisi istirhamını" bildirmektedir...

YENİ CAMİ...

1909 yılında ibadete açılan Yeni Cami, yığma taş üzerine kiremit çatı olarak, 500m2 lik bir alana inşa edilmiştir. 600 kişi kapasiteli caminin altında işyerleri, girişinde şadırvanı mevcuttur. Yapıldığı yıl olan 1909 senesinde minaresi yapılmayan camiye, 1925 yılında tek minare ilave edilmiştir. Zonguldak'ın bilinen ilk sembol camisi olma özelliğini taşımaktadır.