Zonguldak Merkez'de ki hastanelerde 20 yıl hemşirelik görevi yapan Hanife Yılmaz, emekli olduktan sonra 'Zonguldak Sağlık Kabini'ni kurdu. Zonguldak'ta ilk ve tek olan sağlık kabini ile evde ve sağlık kabininde geniş çaplı hemşirelik hizmeti sağladıklarını belirten Yılmaz, birçok alanda hasta ve danışanlara yardımcı olduklarını belirtti.

"MESLEK TECRÜBEME GÜVENİYORUM"

Sağlık Bakanlığı onaylı ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışarak sertifikalı bir kurum olma niteliği taşıdıklarını belirten Yılmaz, kendini şöyle tanıttı; "Zonguldak Sağlık Meslek Lisesi mezunuyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi'ni (KATÜ) bitirdim. 5 yıl Trabzon'un Sürmene İlçesi'nde mecburi hizmetimi yaptım. Zonguldak'a döndüm, 20 yıl kadar burada çalıştım, hastanenin birçok biriminde çalıştım. 2017 yılında emekli oldum. Meslek tecrübeme güveniyorum, mesleğimi sevdiğim için uzmanlık alanlarında sertifika edindim. İlk yardım, işyeri, yoğun bakım, çocuk hemşireliği ve bebek hemşireliği dallarında sertifikalar aldım."

"ZONGULDAK HALKINA HİZMET ETMEK İSTEDİĞİM İÇİN BU İŞYERİNİ AÇTIM"

Emekli olduktan sonra işyeri hemşireliği yapmaya başladığını belirten Yılmaz, emeklilik ücretinin az olması nedeniyle bu işi yapmaya başladığını, aynı zamanda Zonguldak halkına sağlık hizmeti vermeye devam etmek istediğini ifade etti.

Zonguldak Sağlık Kabini'nde yapılan hizmetler arasında şunlar yer alıyor; Acil yardım uygulamaları, Yaşlı hasta bakımı, Evde sağlık hizmeti, Enjeksiyon, Sonda takma-çıkarma, Serum uygulaması, Beslenme sondası takma, Tansiyon takibi, Şeker ölçme ve takibi, Laboratuvar tetkikleri, Kan gurubu, Gebe ve bebek danışmanlık hizmeti, Oksijen uygulaması, Buhar uygulaması, Dikiş alma, K. Cerrahi işlemler pansuman, Gebelik testi, Lavman, Göz yıkama, Kulak yıkaması, Kulak delme, Yanık tedavisi.

"KABİN' SÖZCÜĞÜ LİTERATÜRDE ÇOK ESKİ BİR SÖZCÜK, YÖNETMELİKTE KABİN DİYE KALMIŞ"

Sağlık Kabini'nin anlamı hakkında bilgi veren Hanife Yılmaz, şunları söyledi; "Evde sağlık kabininin anlamını anlatmak istiyorum. 'Kabin' sözcüğü literatürde çok eski bir sözcük. Yönetmelikte kabin diye kalmış. Sağlık Bakanlığı bu yönetmeliği bir daha düzenlemediği için adı kabin kaldı. Kabin hizmetleri hemşirelik hizmetleri, yetkilerimiz dahilinde tedavi ettiğimiz konular var. Olması gereken ve yapılması gereken şeyleri yapıyorum. Bizler birinci basamak hizmet veriyoruz. Burayı açmak için bir gecede karar verdim, bir ay düşündüm. Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı, Türk Tabipler Derneği'nin protokol defteri bulunuyor. İl Sağlık Müdürlüğü denetleme yapıyor, ilk denetlememi geçirdim."

Hem evde hem sağlık kabininde hizmet verdiğini belirten Hanife Yılmaz, evdeki nasıl müdahalede bulunduğu hakkında bilgiler verdi; "Evde kan alıp hastaneye gönderiyoruz. Hastanelerle birlikte çalışıyorum. Kanı benim taşıma yetkim var. Aldığımız kanı kimsenin eline vermeden hastaneye kendim götürüyorum. Evden çıkamayan ağır hastaların TC. sini alıyorum, gideceği doktora sıra alıyorum, durumunu anlatıyorum. Doktorun verdiği tedaviyi ben uyguluyorum. Beni aşan konularda sağlık kuruluşuna sevk ediyorum. Yetkimin dışına çıkmıyorum, reçeteli çalışıyorum. Evde sağlık hizmetlerinin destekçisi gibiyim, onların ulaşamadığı yerlere gidiyorum."

"NÖBET TUTMADIĞIM DÖNEMLERDE ÇOK ACİL DURUMLARDA EVDEN ÇIKIP HASTANIN YANINA GİDEBİLİYORUM"

Hastaların kendisine telefondan ve sosyal medyadan ulaştığını belirten Yılmaz "7/24 açığız, gerektiğinde telefonla hizmet veriyoruz. Nöbet tutmadığım dönemlerde çok acil durumlarda evden çıkıp hastanın yanına gidebiliyorum. Normal vakaları gündüz randevusuna atıyorum. Sosyal medyanın bana çok faydası oldu, çoğu hasta bana sosyal medyadan geliyor. Sadece sağlık hizmeti vermiyorum aynı zamanda danışmanlık hizmeti de veriyorum. Her şeyi para için yapmıyorum" dedi.