-ÖZEL İÇERİK-

Zonguldak'ta yeni kurulan Maden Makinaları İmalatçılar Derneği Başkanı Murat Uzun, derneğin nasıl bir çalışma içinde olacağını ve hedeflerini Pusula ile paylaştı.

Zonguldak'ın bir zamanlar Balkanların en büyük makine varlığına sahip bir bölge olduğunu belirten Uzun "Bütün coğrafyamızdaki maden şirketleri ile kurumsal şirketlerin tümüyle temas sağlayacağız. Bununla ilgili alt yapıyı hazırlıyoruz ve çalışıyoruz. Burada yapılanmaya geçtiğimizde üretime başladığımızda gerçekten çok önemli bir sanayi bölgesi olacak. Dışa bağımlı olduğumuz bir çok maden makinesini de Zonguldak'ta üretmeyi planlıyoruz. Türkiye'de sembol bir sanayi bölgesi olacak" dedi.

"BALKANLARIN EN BÜYÜK MAKİNE VARLIĞINA SAHİP BİR BÖLGEYDİK"

Bütün maden şirketleri ve kurumsal şirketlerin tümüyle temas sağlayacaklarını belirten Uzun, açıklamasında şunları söyledi; "Birkaç aydan beri Vali Bey 'in koordinasyonunda devam eden görüşmelerimiz vardı. Özellikle bizim bölgemizdeki Zonguldak özelindeki geçmişten gelen makine kültürünü bu dönemde maziyi şöyle bir taradığımızda zamanında balkanların en büyük makine varlığına sahip bir bölgeydik. Burada çok değerli yetenekli üreticiler var. Bunların içlerinde hala aktif olup değerli üretenler var. Belli bir girişimde olup da ama çeşitli sebeplerle küskün olup açıkçası bugün çok fazla aktif olmayan bilgi birikimine sahip insanlarımız var. Biz burada hem kamunun hem özel sektörün hem makine ekipmanının hem de insan kaynaklarını aktif ederek bölgemizde maden makinaları üzerine ihtisaslaşacağız. Türkiye'de böyle bir şey yok ayrıca yapılanmayla beraber ihracat ayağını da güçlendirecek şekilde dışa bağımlı olduğumuz bir çok maden makinesini de Zonguldak'ta üretmeyi planlıyoruz. Bunun için şu an için yaklaşık 30 civarında bir üyemiz var ve bunun sayısını biraz daha artıracağız. Burada bazen ortak projeler de yapacağız. Herkes istediğini yapacak öyle bir olacak ki büyük projeler peşinde koşacağız. O projenin belli bir kısmını bir kişi yaparken belli bir kısmını başka bir kişi yapacak, koordinasyon sağlayacağız. Bu sadece yurtiçi ile kayıtlı kalmayacak yurt dışından buraya yatırımcı getirmeye çalışacağız. Ayrıca ülkemiz içerisinde olup Zonguldak dışında olup buraya değer katmaya çalışacak olan yatırımcılar getireceğiz. Buradaki ana hedefimiz maden makineleri sektörünü Zonguldak 'ta hayata geçireceğiz. Ama bu kendi çevresinde çok büyük ekonomik değerler üretecek çok önemli yan sanayiler üreteceğiz. Sadece maden makineleri ile sınırlı kalmayacak inanıyoruzki çok kısa zaman içerisinde enerji bölgemizdeki santraller dahil demir çelik fabrikaları dahil bunların ihtiyaçlarını karşılayan bir yapıya bürüneceğiz. Aynı zamanda bu ulusal anlamda da söz konusu olacak. Bütün coğrafyamızdaki maden şirketleri ile kurumsal şirketlerin tümüyle temas sağlayacağız. Bununla ilgili alt yapıyı hazırlıyoruz ve çalışıyoruz. Burada yapılanmaya geçtiğimizde üretime başladığımızda gerçekten çok önemli bir sanayi bölgesi olacak ve Türkiye'de sembol bir sanayi bölgesi olacak. Hem istihdama katkı sağlayacağız hem de kaliteli ürünlerle bunu sağlamış olacağız. Katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz ve bununla ilgili mevcut şu anda planladığımız alanı beklemeden mevcut faaliyetleri herkes kendi yerinde devam ederken bir takım çalışmaları başlatacağız. Hiç vakit kaybetmeyeceğiz. Bununla ilgili planlarımız var. Ama özellikle şunu söyleyebiliriz; 180 yıllık maden geçmişimiz var, burada geçmiş yıllarda olağanüstü derecede maden makineleri üzerine var. Hem Zonguldak için hem ulusal anlamda hem uluslararası anlamda çok önemli ürünler üreteceğiz, burada katma değeri yüksek çok önemli projeleri hayata geçireceğiz."

"ZONGULDAK KABUĞUNU KIRIYOR"

Uzun, "Zonguldak'ta TTK'ya alternatif bir ekonomik kazanç mı?" sorusuna şöyle yanıt verdi; "Ben burada böyle bir değerlendirmeyi doğru buluyorum. Zonguldak sektörel çeşitlilik bakımından Türkiye'deki Güneydoğu Anadolu Bölgesinden sonra en geri kalmış şehirlerden bir tanesi. Bugüne kadar ilimiz genelinde ve sektörel çeşitliliği oluşturamadık. Belli oranda varsa da geride kalmış. Olaya böyle bakmak lazım, Zonguldak kabuğunu kırıyor diyelim. Yeni bir açılım yapıyor, kendi çevresinden çok fazla yeni sektörler çıkaracak ben buna inanıyorum. Ama bunu doğrudan kurtuluş projesi ya da beklentileri çok çok yukarıya çıkarmak istemiyorum. Çok çok değerli bir proje, ekonomik katkısı yüksek olacak. Faydası şehrimize bölgemize çok fazla olacak bir oluşumdan bahsediyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi