Tarihi 120 yılı aşan ve Zonguldak'ın önemli yapıları arasında yer alan Fransız evleri birer birer yok oluyor. Şehrin tarihi olan binalar, artık metruk bina halini aldı. Yok olma noktasına gelen bir tarih, sahip çıkılmayı bekiyor. Kent merkezinde mahallelerde bulunan evler artık uyuşturucu, alkol ve madde bağımlısı gençlerin yuvası haline geldi. Bazıları sebebi bilinmeyen yangınlar sonrası yok oldu, bazıları ise bakım ve onarım yapılmadığı için yıkıldı, bazıları ise yıkılma noktasına geldi.

ZONGULDAK'I EN GÜZEL ONLAR ANLATIYOR

Aslında Zonguldak'ı en güzel anlatan yapılar onlar. Sahibi olmayan, terk edilmiş, göçüp gitmek üzere olan bir tarih. Bir zamanlar Türkiye'nin en güzel yapılarıydı onlar. Zonguldak da öyleydi, Türkiye'nin göz bebeğiydi, ilklerin şehriydi. Sanayinin, ekonominin ve kalkınmanın olduğu, isthdamın yksek olduğu bir şehirdi. Kültür, bu kentin göbek adıydı. O günlerden geriye eser kalmadı. Kalanlar da yıkılma aşamasına geldi. Fransız evleri gibi. O evler şimdi Zonguldak'ın çöküşüne tarihi tanıklık ediyor. Zonguldak'ın yıkılma dönemine girdiğini bize gösteriyor. Kentin sahipsiz olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

SAFRANBOLU GİBİ BİR ZONGULDAK, HAYALİ BİLE MUHTEŞEM

Çoğunuz Karabük'ün tarih harikası Safranbolu evlerini bilirsiniz. Şimdi gözlerinizi kapatın ve Safranbolu evlerini düşünün. O eşsiz tarihi evleri, sokakları hatırlayın. Gelin bu hayali bir de Zonguldak için kuralım. Yıkılmak üzere olan, sahipsiz tarihi Fransız evleri restore edilmiş. Şehirdeki yeni yapılan binalar tarihi mimariye uygun yapılmış. Evler rengarenk, sokaklar Arnavut kaldırımı... Evlerin balkonlarında rengarenk çiçekler... Görüntüsüyle sizi yüz yıl öncesine götürüyor.

ÇOK MU ZOR?

Böyle bir hayalin gerçek olması çok da zor değil. Bugün Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, kültür turizmi ile kentin kalkınma şansının yüksek olduğunu ifade ediyor. BAKKA eliyle bir proje geliştirilse, Zonguldak Belediyesi 'Biz bu projeye sahip çıkarız' diyerek maddi ve manevi destek verse, Zonguldak hayal edilen şehir halini alabilir.

Editör: Pusula Gazetesi