Bildiğiniz gibi Anadolu'ya yerleşen Türk soyu Oğuz boyundan gelmektedir.

Oğuz Han'ın "Gün Han, Ay Han, Yıldız Han, Gök Han, Dağ Han, Deniz Han adında ki oğulları Türk soyları yaratmış bu soyların da alt boyları oluşmuştur.

Gün-Ay-Yıldız soyuna Boz-oklar denir.

Gök-Dağ-Deniz soyuna ise Üç-oklar denir.

BOZ-OKLAR

Gün;

Kayı, Bayat, Alkaevli, Karaevli.

Ay;

Yazır, Döğer, Dodurga, Yaparlı

Yıldır;

Avşar, Kızık, Beğdili, Karkın

ÜÇOKLAR

Gök;

Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepni

Dağ;

Salur, Eymür, Alayuntlu, Yüreğir

Deniz;

İğdir, Büğdüz, Yıva, Kınık

Türklerin Anadolu'ya gelişi ile Anadolu'nun dört bir tarafına dağılan Türk boyları karışık halde yerleştiği gözüküyor.

Karadeniz bölgesi Yunan uygarlığında iken henüz Anadolu'ya "RUM" denirken; İlk Selçuklularda Batı Karadeniz bölgesine yerleşme oluyor.

Selçukluların parçalanma döneminde ise bu bölgeye hakim olan iki beylik var. Çobanoğlu Beyliği ile Candaroğlu Beyliği. Zonguldak`ı da içine alarak kurulan Çobanoğlu beyliği toprakları daha sonra Candaroğlu Beyliği'ne geçiyor. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet`in bu bölgeyi Osmanlı topraklarına katması ile artık Türkler burada kalıcı oluyor.

Boy olarak bakıldığımızda beyliklerin hangi boylardan geldiği belli değil. Ama araştırmalar Batı Karadeniz'in Türk yerleşimlerini incelenmiş ve ortaya şöyle bir sonuç çıkmış.

Karaevli;

Kastamonu-Kuzkaya Kurtkay, Kastamonu-Daday Aşağıkayı, Kastamonu-Tosya Yukarıkayı, Kastamonu-Kuzyaka, Zonguldak-Çaycuma-Perşembe.

Bayat;

Kastamonu-Tosya Bayat

Dodurga;

Ulus

Avşar;

Kastamonu-Küre, Kastamonu-Taşköprü

Bayındır;

Karabük-Eskipazar, Kastamonu-Kuzyaka

Çavdır;

Kastamonu-Kuzyaka

Çepni;

Kastamonu-Çatalzeyti, Kastamonu-Taşköprü, Kastamonu-Kengiri-Tosya-Kargın, Karabük

İğdir

Zonguldak-Ereğli, Karabük-Eflani

Görüldüğü gibi Zonguldak yöresine yerleşen Türk boyları olarak Oğuzların Boz-ok boyunun Gün-Han soyundan Karaevli kolundan geldiği gösteriliyor. Ayrıca Ereğli'ye de Üç-Ok boyundan Deniz Han soyundan İğdir kolu yerleşmiş gözüküyor.

Araştırmalarımda sağlam tarihçilerin yazılarında iddia edildiği gibi, Kırgız ya da Kıpçak Türklerinin Batı Karadeniz'e yerleştiği şeklinde bir bulgu görmedim. Yalnız, Avşar boyuna karışan kıpçaklılardan bahsedilir. Ayrıca, 1850 yıllarında Rusya'dan büyük göç alan bölgemiz Abhazlar, Çeçenler gibi azınlıklar bu bölgeye kaçmışlardır. Ama bu çok azınlıktadır. Kırgızlar genelde Yozgat yöresindeki geleneklerde gözlemlenmiştir.

Zonguldak Karaevli soyundan gelenlerin akrabalarının Türkiye'de Trakya bölgesi ve Kastamonu olarak görüyoruz.

Diğer yandan Ereğli bölgesine yerleşen İğdir kolu ile akrabalığı olan kesim daha geniş.

Ankara-Kızılcahamam-Pazar, Antalya-Kumluca, Bolu, Düzce-Gümüşova, Burdur-Yeşilova, Bursa-Gürsu, Çankırı-Kurşunlu, Çankırı-Yapraklı, Denizli, İçel, Eskişehir-Sarıcakaya, Gümüşhane, Bayburt-Naden- Merkez, Iğdır(İl), Kars-Selim, Kastamonu-Araç-Küre, Malatya-Hekimhan, Samsun-Bafra-Kolay, Sivas-Zara-Beypınarı, Tokat-Artova- Zile.

İşin ilginç tarafı Kara-deniz, Kara-elmas, Kara-kömür'den sonra soyumuzun isminin de "Kara-evli" olması.

Editör: Pusula Gazetesi