Zonguldak'ta yaşayanlar belki yokluğunu pek bilmez ama uzun süre gurbette olanların burnunda tüter Zonguldak Soslu kebabı.

Sırf özlem gidermek için Ankara İstanbul'dan gelenleri bilirim.

1984`den önce Kuytu, As Urfa gibi kebap salonlarında yapılsa da bu kebabın popülerliği, 198'de Çatı Kebap salonu açıldıktan sonra arttı. İlk açıldığında adına biz "Adana Kebap" diyorduk ve ekliyorduk bol salçalı acılı.

Adına Adana kebap desek de bu kebabı başka bir yerde böyle lezzetli yiyemiyorduk.

Aynı tadı alacağımızı sandığımız, Ankara İstanbul'da Adana kebap sipariş etiğimizde önümüze kupkuru bir şey geldiğinde, özlemini çektiğimiz şeyin Adana olmadığını anlıyorduk.

Benzer bir şekilde yapılsa da, Zonguldak`ta ki kebabın tadını hiç vermiyordu.

Adana Kebap ile Zonguldak solu kebabın farklılığı ;

Adana Kebabı kuzu eti ile yapılır.

Zonguldak`ta dana eti ile.

Adana kebap genelde yanında ince yufka ve pilav/kısır ile servis edilir. Zonguldak`ta kendine has pide üzerinde.

Adana kebabının sosu yoktur.

Zonguldak'ta kendine has sosu konur.

O halde bu kebap Adana değil Zonguldak`a özel bir kebap türü denmeliydi ve sonunda kendi adını hakkı ile aldı.

Bu kebabın tek elden çıkarıp marka değerini artırmak ve ülkeye yaymak Zonguldak'a büyük katkı sağlar. Ülkede en fazla bilinen ve sevilen kebap çeşitleri İskender, beyti, cağ kebabını bile sollar.

Mesela bir başka ürün. Çatalağzı`nda bir market kasap dükkanının kendi imkanları ile ürettiği Ataç sucukları. İnanın tadını hiç bir yerde bulamazsınız. Bu sucuğunda marka değeri artırılabilir.

En iyi örnek Çaycuma Manda yoğurdu. Son zamanlarda ülke çapında marka olma yoluna girdi. Tabi burada yönetici faktörü de var. Bakış açısı, ufku geniş olması gerek ! Boşuna Bülent Kantarcı'yı desteklemiyoruz.

Yeteri kadar önem verilip desteklenirse bu ürünlerden çok kişi ekmek yer. Zonguldak`ın namı artar.

Editör: Pusula Gazetesi