1941 yılında Zonguldak'ta doğdu. Karaoğuz'un, büyük dedeleri, Karadağ'dan 1850'li yıllarda gelerek Zonguldak ve Amasra'da madencilik yapan, daha doğrusu bu iki yörenin ilk usta madencileri ve maden işletmecileri olan Ahmet Ali Ağa ve Edhem Ağa'dır.

Doğu Karaoğuz, ilk öğrenimini Zonguldak Gazi İlkokulu'nda yaptı. 1958 yılında Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi'nden, 1964 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi'nden Petrol Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1965-66 yıllarında, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Batman petrol sahalarında çalıştıktan sonra, bu şirketin bursuyla gönderildiği Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Tulsa Üniversitesi (Oklahoma) dan, 1969 yılında Petrol Mühendisliği MS (Master of Science) derecesi ile mezun oldu. 1971-2002 yılları arasında, Türkiye Petrolleri A.O Genel Müdürlüğü'nün çeşitli kademelerinde çalıştıktan sonra, 2002 yılında emekli oldu. Ankara'da yaşıyor.

Doğu Karaoğuz'un, mesleki kongrelerde ve dergilerde yayımlanmış bildirileri ve makaleleri olduğu gibi, çeşitli dergilerde yayımlanan araştırma yazıları bulunmaktadır.

1923 yılında Zonguldak'ın ilk matbaasını ve Karaelmas Yazı ve Basımevi'ni kuran. 23 Mart 1923'te kurulup, 30 yıl boyunca yayınlanacak olan Zonguldak ilinin ilk gazetesi ZONGULDAK'ı çıkaran ve ayrıca farklı dönemlerde 11 adet gazete ve derginin sahibi olarak KÖMÜR HAVZASI tarihine dev bir ışık tutan Akın Tahir KARAUĞUZ'un oğludur.

DOĞU KARAOĞUZ'un kitapları, aşağıda belirtilen yayın evlerinden veya İnternet kitapçılarından sağlanabilir:

- "Kuvay-ı Milliye Ruhuyla Bir Ömür", 2011, Truva Yayınları, İstanbul.

- "Karaelmas'ın İlk Madencileri", 2014, Amasra Belediyesi, Bartın.

- "Rüzgarın Getirdiği", 2015, TMMOB Petrol Mühendisleri Odası, Ankara.

- "Yağdı Yağmur", 2017, TMMOB Petrol Mühendisleri Odası, Ankara.

- "Bir Zamanlar Zonguldak", Çaycuma Belediyesi, Zonguldak.

- "Rüzgarın Getirdiği", 2017, Telgrafhane Yayınları, Ankara.

- "Efsane Madenci Süleyman Sırrı", 2018, Çaycuma Belediyesi, Zonguldak.

Not: 2015'de yayımlanan "Rüzgarın Getirdiği" adlı kitabım, değişik bir içerikle 2017'de yeniden yayımlanmıştır.

Kaynak:Ekrem Murat Zaman

Editör: Pusula Gazetesi