Dün Zonguldak limanı açığında, I. Dünya Savaşı`ndan kalma bomba bulundu.

O bomba muhtemelen bu saldırılarından birinde atıldı.

105 yıllık bomba olabilir.

işte I. Dünya Savaşı sırasında Zonguldak`a atılan bombaların tarihleri.

6 KASIM 1914

Pazartesi

4 Kasım 1914 Cumartesi, Rusya`nın Sivastopol Limanı`ndan yola çıkan Rostislav Kruvazörü, İstanbul Boğazı açıklarına Mayın döken, Kagul Kruvazörü ve 6 destroyerde oluşan filo ile birleşerek, Osmanlı Donanmasının kömür kaynağı olan Zonguldak'ı bombaladı.

6 Kasım 1914 saat 7.45 Rus donanmasına ait savaş gemileri Zonguldak açıklarına geldi. Dünya`nin ilk petrol ile çalışan savaş gemisi olma özeliği taşıyan Rostislav gemisi ile berberinde 20 çeşit savaş filosu, Kozlu ve Zonguldak`ı bombalamaya başladı

21-22 ARALIK 1914

Pazartesi ve Salı

11 Kasım 1914 Pazar Günü, Osmanlı Devleti İngiltere, Fransa ve Rusya'ya savaş ilan etti. 14 Kasım günü Sultan Reşat İngiltere, Fransa ve Rusya'ya karşı Cihadı Mukaddes fetvası yayınladı.

20 Aralık'ta Rus minelayörleri Kseniya, Aleksey, Georgyi ve Konstantin, Istanbul Boğazı için Sevastopol'dan ayrıldı. 21-22 Aralık pazartesiyi salıya bağlayan gece mayın döşediler.

Bunlardan birinde 370 mayın vardı. Mayınları, Istanbul Boğazı ağzından -Sivastopol`a ve Zonguldak- Istanbul Boğazı rotasına döşediler. Bu mayınlar, Osmanlı gemilerinin, Odessa ve Sivastopol, Rus kömür ocaklarını bombalamasını engellemek, aynı zamanda Zonguldak-Istanbul arasında ki maden taşımacılığını da sabote etmek amaçlı döşenmişti.

Mayınlar 165-200 metre arasında derin sulara atıldı ve Türk Mayın süpürme ekipmanları yetersizdi.

23 ARALIK 1914

Çarşamba

Rus Savaş Gemisi Rostislav, tekrar Zonguldak`ı bombalamak için harakete geçti.Amaç, Zonguldak Limanını kapatmaktı. Fakat bu sefer Sinop`da bulunan Yavuz ve Midilli Savaş gemileri karşılık verdi. Bu çarpışmada,3 Rus gemisi batırıldı.

1 MART 1915

Pazartesi

İlk kez harekete geçen yeni denizaltı Nerpa'ya dahil olan Rus filosu Zonguldak ve Ereğli limanlarına bomba attı.

Bu arada İngiliz Gemileri Çanakale Boğazı`nı geçmek için harekete geçmiş, Çanakkale Boğazında büyük bir mücadele başlamıştı.

19 MART 1915

CUMA

Rus Gemileri, 18 Mart'da başarısızlıkla sonuçlanan İngilizlerin Çanakkale Savaşı'nın ardından, Osmanlı'nın dikkatini Karadeniz'e çekmek için boğazın Karadeniz Yakasını ve Zonguldak`ı bir kez daha bombaladılar.

15 NİSAN 1915

Perşembe günü

Rus filosu Zonguldak ve Ereğli`yi bombardımana tutular sonra 25 Nisan ve 2 Mayıs-4 Mayıs tarihleri arasında Boğaz'da iki çeşit santral bombardımanı yaptılar.

9 MAYIS 1915

Pazar günü

Ruslar, Ereğli'ye tekrar bomba yağdırdı. Ruslar daha büyük bir bombardıman hazırlığındayken Yavuz gemisi onarıldı.

Rus filosu İstanbul ile birlikte sahil şeridindeki baskınlarını yoğunlaştırdı. Hem Yavuz hem de Midilli, Zonguldak ve Ereğli'den İstanbul'a giden kömür konvoylarına eşlik eden önemli roller oynadı. Bu bağlamda, Osmanlı ve Rus filoları arasında, Haziran 1915'de Midilli'de, Gnevnyi'de ve Derzki'de büyük savaşlar yaşandı.

2 HAZİRAN 1915

Çarşamba günü

Yelkenli gemi Ereğli açıklarında batırıldı.

3 Haziran 1915

Perşembe günü

Sakarya açıklarında Türk gemisi batırıldı.

5 Haziran 1915

Cumartesi günü

Ruslar, Sakarya'da, Zonguldak'dan yüklediği kömürü İstanbul'a taşıyan bir yelkenli gemiyi esir alarak yaktılar. Tayfası esir alındı.

15 Temmuz 1915

Perşembe günü

ilk akar yakıt ile çalışan Rus gemisi, Imperatritsa Maria , beş yeni destroyerle birlikte Karadeniz Filosuna katıldı. İlk operasyonunda Rus Kara Filosu, Kozlu, Zonguldak ve Ereğli`yi bombaladı.

Karadeniz'deki korkunç çatışmalar 1916`da da devam etti.,

5 Eylül 1915

Pazar günü

Nerpa adlı denizaltı tarafından desteklenen iki Rus destroyeri Bystryi ve Pronzitelnyi , Zonguldak'tan İstanbul'a giden kömür konvoyuna saldırdı.

8 Ocak 1916

Cumartesi günü

RUS II. Ekaterina'nın Zonguldak kıyısında bulunan Yavuz'a ateş açması üzerine çatışma çıktı. Yavuz Zırhlısı II. Ekaterina`yı geri püskürttü.

19 ŞUBAT 1916

Salı günü

Zonguldak'ta bulunan buharlı gemi hasara uğrattılar.

10 MART 1916

Cuma günü

Zonguldak yakınlarındaki tekerlekli römorkör tahrip edildi.

12 MART 1916

Perşembe günü

Zonguldak yakınlarındaki devriye gemisi "Ryusumet" tarafından başarısız bir saldırı düzenlendi.

Kurtuluş Savaşı ve II. Dünya Savaşı`nda Zonguldak Şehir Merkezi`ne, denizden herhangi bir bombalama yapılmadı. Sadece 1919`da Fransızların Fener mahallesinden karşı tepelere top atışları var.

Aynı tarihlerde Fransız gemisi C27 ise, Alemdar Gemisi`nin Ereğli Limanı`na kaçmasından dolayı Ereğli Şehir Merkezi`ni bombalamıştır.

Dolayısı ile, Zonguldak Limanı`na yakın bölgede bulunan bombanın I. Dünya Savaşı sırasında ki bombalama sırasında atılan ama patlamayan bomba olarak suyun altında, 105 yıldan beri durduğunu düşünüyorum.

Hayati YILMAZ ile

Zonguldak Tarih