Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri esnasında Bakan Berat Albayrak soruları yanıtladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın TTK ve yatırımlar konusundaki sorularını yanıtladı. TTK'nın akıbetinin ne olacağı sorusuna da cevap veren Bakan Albayrak, her alanda kamunun olmayacağına dikkat çekerek kurumun özelleştirilebileceğine ve Türkiye'de bu alanda önemli şirketlerin olduğuna dikkat çekti.

İşte o görüşmelerden notlar...

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul)

Zonguldak havzasında 1,5 milyar ton kömürümüz var, yılda ne kadar üretiyoruz? 1 milyon 350 bin ton. Bu hızla gitsek bin senede bitmez. Peki, nasıl bir algı, nasıl bir strateji? İşte, hikaye burada. İşte, hikaye nerede? Bizim bu yaptığımız değişiklikle... Bakın, rakamı biliyorsunuz herhalde. Bugün itibarıyla Zonguldak, Bartın ve Kastamonu, üç ilimizde 452 bin hektar, tek ruhsat; böyle bir iş olabilir mi ya? 452 bin hektar... Madem burada 1,5 milyar ton benim rezervim var... Buradan söylüyorum, TTK kapatılmayacak, TTK'dan işçi atılmayacak. TTK bizim göz bebeğimiz, yüz yetmiş yıllık kültürle özellikle daha randımanlı ve verimli... TTK Genel Müdürümüzle geçen hafta yeniden konuştuk. Oradaki yarı mekanize sistemlerle ki maalesef kamunun böyle bir durumu var.

KADİM DURMAZ (Tokat) - Sizden sonraki nesillere hiç zenginlik kaynakları bırakmayacak mıyız?

BAŞKAN - Sayın Durmaz, bunları yapmazsak yeni nesil olmayacak yarınlarda.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul) Şöyle bakmamız gerekiyor: Yarı mekanize sistemle birlikte sembol madenlerde Türkiye'nin eğitici ve öğretici bir kurumu olmasının yanında... Biz "Her alanda kamu olsun." Niye her alanda kamu olsun ya? Biz "Her alanda kamu olsun." dersek... İşte, bu kafayla kırk yıllık Zonguldak sorunu. Kaç tane araştırma yaptırdım ben hiç kimseye sormadan. Zonguldak'ta herkes mutsuz, kimse çözüm üretmiyor, kırk yıllık hikayeler. Böyle iş olur mu? Üretim maliyeti, satış fiyatının 4 katı, 5 katı olacak, bu zarar sadece 7.600 işçi özelinde tüm şehir için büyük bir sıkıntı oluşturacak ve biz böyle yaşamaya devam edeceğiz. Böyle bir şey yok. Hem istihdamı artıracağız hem yerli üretimi artıracağız hem yerli kaynaklar noktasında cari açığın önüne geçecek adımları atacağız.

GARO PAYLAN (İstanbul) - İş cinayetleri...

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul) İş cinayetleri...

GARO PAYLAN (İstanbul) - İşçi cinayetleri...

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul) - Bakın, bu dönemde özellikle denetimlerin artırılması, uluslararası standartların getirilmesi ve özel sektörde daha kurumsal, tezgah altı, merdiven altı değil, Türkiye'nin daha büyük, daha kurumsallaşmış gruplarının öngörülebilir bir madencilik sektörüyle bu alana girmesiyle, inşallah bu alandaki kurumsallaşmayla bunu da geliştireceğiz. İşte, gidin bakın Soma'ya, Fiba Grubu, Özyeğin Grubu, diğer taraftan Koç Grubu, Türkiye'de bu işi güzel yapan bir sürü grup var, onlara da bakalım. Geçen onlarda da kaza oldu. Kaza olabilir, denetimleri sıklaştıracağız, Allah göstermesin, Allah vermesin..."

Editör: Pusula Gazetesi