Ukrayna'dan Zonguldak Limanı'na gemi ile gelen TIR'da yapılan aramada antitank füzelerine ait 4 parça ele geçirildi. Gözaltına alınan İranlı TIR şoförü 38 yaşındaki E.E., tutuklandı.

Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, geçen 27 Nisan 2017 Perşembe günü Ukrayna'dan gelen "Cenk-A" gemisinde İran plakalı TIR'ı X- Ray cihazından geçirdi. Dorsesinde şüpheli cisimler fark edilen TIR'da cumhuriyet savcısının talimatıyla arama yapıldı. Aramada dışarı çıkarılan cisimlerin antitank füzelerine ait 2 dürbün ve 2 tetik mekanizması olduğu tespit edildi.

İl Emniyet Müdürlüğü'nden gelen ekibin incelemesi ardından antitank füze parçaları karayoluyla İstanbul'a gönderildi. Gözaltına alınan TIR şoförü İran uyruklu E.E., adliyeye sevk edildi. E.E., nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından Zonguldak Limanı'nda gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen 2 adet anti tank füzesi parçalarına ilişkin yapılan açıklamada, "El konulan 2 adet anti tank füze sisteminin terör örgütlerince, tamir ya da bakım amacıyla gönderilip, işlemleri müteakip geri getirilmeye çalışılmış olabileceği değerlendirilmektedir" denildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrük Muhafaza ekiplerinin Zonguldak Limanı'nda gerçekleştirdikleri operasyonda 2 adet anti tank füzesi parçalarının ele geçirilmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklama şöyle:
"Ukrayna'dan Zonguldak Limanı'na gelen İran vatandaşı E.E.'nin idaresindeki 72B74110/72B74210 plakalı araç gümrük muhafaza ekiplerince şüpheli olarak değerlendirilmiş ve aranmasına karar verilmiştir. Aracın bebek bezi olan yasal yükü arasında beyan harici ya da yasa dışı bir eşyaya rastlanılmamıştır. Ancak aracın kabin kısmında yapılan aramada, askeri dürbün ve mekanizma parçaları görülmüştür. Bunun üzerine araç detaylı aramaya tabi tutulmuştur. Aynı dürbün ve mekanizmadan çekicinin rüzgarlığında ve malzeme dolabında da bulunmuştur. Konunun hassasiyetine binaen bahse konu eşyaların bilgileri ilgili birimlerce paylaşılmış ve bunların son zamanlarda PKK, DAEŞ, PYD gibi terör örgütleri tarafından kullanılan Rus yapımı 9K111 FAGOT veya 9K113 KONKURS anti tank savar güdümlü füzenin üç ana parçasından iki ana parçası olan; tetik-ateşleme ile nişan hedef tespit ve dürbün mekanizması olduğu tespit edilmiştir. Şahıs ilk ifadesinde, füze sistemini Kiev'de İran vatandaşı üniversite öğrencisi birinden İran'a götürmek üzere aldığını, teslimat sonucu parça başına ücret karşılığında anlaştığını beyan etmiştir. Şahıs ifadesinin alınmasını müteakip çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine sevk edilmiştir. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmektedir. El konulan 2 adet anti tank füze sisteminin terör örgütlerince, tamir ya da bakım amacıyla gönderilip, işlemleri müteakip geri getirilmeye çalışılmış olabileceği değerlendirilmektedir."

ANTİTANK FÜZELERİ NEDİR?

"Tank katili" olarak bilinen antitank füzeleri, etkili menzili olan 2,5 km'den reaktif zırh ve düşük hızda seyir eden helikopter gibi hava araçlarına karşı en etkili füze sistemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Antitank füzelerinin en önemli özelliklerinden birisi, 150 metre yukarıya çıkıp yüksek irtifadan dalış yaparak tankları en savunmasız noktasından vurması olarak görülüyor. Antitank füzeleri, bina tipi hedefleri ise doğrudan giden mermiyle imha ediyor.

Editör: Pusula Gazetesi