Zonguldak kent merkezinde bir türlü önlenemeyen kaldırım işgalleri iyice abartılmış durumda. Geçtiğimiz aylarda manav ve balık restoranlarına yönelik getirilen 40 santimetrelik kullanım hakkına uyan olmadığı gibi işgaller yer yer 1,5 metreye kadar varıyor. Coğrafi anlamda yaşanan yerleşke sorunlarının yanında, düzensiz yapılaşma, yol ve kaldırımların darlığı yanında nüfusun aynı noktalarda yoğunlaşması araç ve yay trafiğinin sağlıklı işlemesinin önünde büyük engeller oluşturuyor. Bu durumda daha da önemli hale gelen kaldırım ve yolların yer yer işgal altında olması sıkıntıyı da arttırıyor.


Zonguldak kent merkezinde mecburiyet Caddesi olarak bilinen kentin tek caddesi Gazipaşa&[#]8217;da yaşanan kaldırım işgallerine önlem almakta yetersiz kalan zabıta ekipleri yaptıkları uygulamalarda ise sık sık itirazlarla karşılaşıyor.


Ne ararsan var


Kaldırımlarda yayaların rahat yürüyebilmesine olanak sağlamak için manavlara verilen 40 santimetrelik kullanım alanı belirleyen çizgiler çizilse de bunlar çoktan silinmiş ve işgaller bir metreyi geçmiş durumda. Manavların sebze, meyve tezgâhlarının yanında kaldırımlarda yok yok. Sobadan, ayakkabı tezgâhlarına, duyuru panolarından kampanya stantlarına, oyuncaktan buzdolabına, spor malzemelerinden çiçek ve tekstile kadar pek çok ürün kaldırımlarda sergileniyor.


Esnaf, başka işgalleri örnek gösteriyor


Önlenemeyen ve giderek artan kaldırım işgallerine müdahale etmek isteyen zabıta esnafın itirazı ile karşılaşıyor. Zabıta ile karşı karşıya gelmekten çekinmeyen bir çok esnaf çevresindeki başka işgalleri örnek gösteriyor. Müdahale ve uyarıların tek taraflı ve eşit yapılmadığına inanan esnafın tepkisi; &[#]8220;O kaldırsın bende kaldırırım&[#]8221; şeklinde oluyor.


Zabıta da çaresiz


Zonguldak Belediyesi Zabıta ekipleri sorun haline gelen ve giderek artan kaldırım işgalleriyle ilgili olarak uygulama sırasında ciddi zorluklarla karşılaşıyor. Birçok esnaf tanıdığı Belediye Meclis Üyeleri&[#]8217;nden birini arayarak baskı kurmaya çalışıyor. Zabıta Müdürlüğü&[#]8217;ne bağlı ekiplerin uyarılarını kulak arkası eden esnaf müdahalenin ardından yeniden kaldırıma çıkıyor. Zabıta ile esnaf arasında yer yer tartışma yaşanıyor. Kaldırımlarda rahatlıkla yürüyememekten şikâyet eden vatandaş ise zabıta ve belediyeyi görevlerini yapmamakla suçluyor.


Kimseye ayrıcalık tanınmasın


Kaldırım işgalleri konusunda konuşan esnaf kanadı ise kaldırımların kullanımı konusunda kimseye ayrıcalık tanınmamasını istiyor.


Birçok esnaf zabıtanın uyarı ve cezai işlemlerinin bütün esnafa eşit uygulanmadığı görüşünü ileri sürerken ortaya çıkan manzaradan kendilerinin de memnun olmadığı belirtiyor. Birçok esnaf ise ekonomik anlamda sıkıntıda olduklarını belirterek; &[#]8220;Zaten iş yok. Siftah yapmadan dükkân kapatıyoruz. Vatandaşa kendimizi göstermenin tek yolu var. Mağazanın önünde görmeyen vatandaş içeri girmiyor. Bizi de düşünsünler&[#]8221; şeklinde tepki gösteriyor.

Editör: Pusula Gazetesi