Zonguldak hava kirliliğinde dünya rekoru kırdı.

30 Aralık 2019 saati ile 18.00`da ölçülen verilere göre Zonguldak Merkez'de ki Hava Kirliliği: Gerçek Zamanlı Hava Kalitesi Endeksi (AQI) oranı 999 ölçekle Dünyanın en kirli şehri haline geldi.
Santralleri olan Çatalağzı`nda bile ölçek bu aksam hassas durum ile 109 μg/m3 oldu. AB hava kalitesi sınırı (40 m3) tür, Zonguldak Merkez bu akşam (999 m3) olarak düşünülürse; Zonguldak ölüyor!
Tabloda birinci kirletici olarak PM10 denilen büyük partiküllerin oluşturduğu görünüyor. Partiküller Madde (PM10) havada uçuşmasından kaynaklanıyor. Kimyasal olan bu partiküller saç telinden daha büyük olarak gösteriliyor.
Bu akşam itibarı ile genelde hava kalitesi en düşük olan Çin'de bile, en yüksek değer şu an 400-500 civarında. Zonguldak şu anda bu rakamların iki katına çıkarak, Dünyada eşi benzeri olmayan bir kirliliğe ulaştı. Dünyada en kirli ikinci şehir Hindistan'ın Kolkata şehri oldu. Hindistan'ın doğusunda bulunan Kolkata şehri 877 değerinde ölçülüyor.

Akşam 20;00'da güncelleme yapan değerlerde ise; birden 141'düştü. Gündüz saat 12-00'da başlayan yoğun PM10 değeri kirlenmesi, saat 18.00'a kadar sürdü. Bu sürede birden 12.00'da birden başlayan ve 19:00`da birden kesilen değerler soba dumanından meydana gelmediğini gösteriyor. Bir kimyasal fabrika bu saatler içinde gaz salımı yaptığı anlaşılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de şu anda Zonguldak, sağlıksız hava soluyan tek iller arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise Türkiye tamamı itibariyle, kirlilik oranında Avrupa'nın en kötü ülkelerinden biri olarak adlandırılıyor. Uzmanlar uyarılarda bulunarak, 'dışarı çıkmayın, yürümeyin, bisiklet sürmeyin' şeklinde uyarılarda bulunuyor.

Editör: Pusula Gazetesi