-ÖZEL İÇERİK-
Zonguldak, Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) ve Ereğli Demir Çelik İşletmeleri'nde (Erdemir) çalışan yaklaşık 15 bin kişi nedeniyle ekonomik göstergelerde birçok ili geride bırakıyor.
Zonguldak, istihdam boyutu itibariyle ülke ortalamasının üzerinde değerlere sahip. Zonguldak'ta işgücüne katılma oranı ve çalışma çağındaki nüfusun içerisindeki oranı sırayla yüzde 55,3 ve yüzde 70,4 iken Türkiye Genelinde bu değerler yüzde 50,8 ve yüzde 67,8'dir. Zonguldak ayrıca sanayi kuruluşlarının etkisiyle ortalama günlük kazanç değişkeninde 85,5 TL'lik değeriyle Türkiye ortalamasının (64,4 TL) çok üzerinde bulunarak birinci sıradadır.
İşte Zonguldak'ın teşvik konusunda avantajlı konuma gelemeyişinin asıl nedeni bu rakamlardır.
Bu rakamlar ortada iken, Zonguldak'ı fakirleştirecek yeni bir gösterge tablosu ortaya çıkmadığı sürece teşvik sıralaması değişmez.
Yapılacak olan tek şey, Zonguldak'a sektörel teşvik verilmesidir. Ankara, bu adamı Filyos Vadi Projesi ile atmayı planlıyor.
Filyos Vadisinde ilan edilen Endüstri Bölgesinde ve Serbest Bölgede yapılacak yatırımlara teşvik verilecek. 12 bin kişinin istihdam edilmesi beklenen Filyos Vadi Projesi bölgeyi ekonomik olarak yeniden ayağa kaldıracak.
Filyos Vadi Projesinin en önemli ayağı olan Liman inşaatı 2016 yılı aralık ayında başladı. Proje tutarı 676 milyon TL olan Filyos Liman inşaatının bu yıl tamamlanması bekleniyor.

İŞTE ZONGULDAK'IN EKONOMİK SOSYAL GELİŞMİŞLİK GÖSTERGELERİ:

Zonguldak;
Demografi: 48. Sırada
Eğitim: 48. sırada
Rekabetçi: 46. sırada
Sosyal-Ekonomik: 28.
Sağlık: 24. Sırada
Yaşam Kalitesi: 24. sırada
Mali: 20. Sırada
Erişebilirlik:18. sırada
İstihdam: 7. sırada

Zonguldak Sosyo Ekonomik Gelişmişlik (SEGE) Sıralamada 28'nci sırada yer aldı. Demografi Değişkenler sıralamasında(DEM) ise 48'inci sırada yer almaktadır.
Zonguldak istihdam (İST) sıralamasında ise Türkiye'de 7'nci sırada yer aldı.
Eğitim sıralamasında(EGT) 48, Sağlıkta(SAG) ise 24'üncü sırada yer almaktadır.
Rekabetçi ve Yenilikçi Kapasite değişkenleri (RYK) sıralamasında ise 46,
Mali Değişkenler (MAL) tablosunda ise 20'nci sırada yer alıyor.
Zonguldak Erişebilirlik Değişkenleri (ERI) 18.inci sırada yer alıyor.
Yaşam Kalitesi Değişkenleri'nde ise 24.sırada kendine yer buldu.


SEGE NEDİR?
SEGE-2017 çalışmasında kullanılan değişkenlerin bir kısmı illerin kümülatif şekilde kapasitesini ve Türkiye genelindeki durumunu yansıtan sayı ya da oran değerleri iken diğer kısmı ildeki bireylerin durumlarını yansıtan oran ya da kişi başına değerlerdir.

DEMOGRAFİ DEĞİŞKENLERİ NEDİR ?
Demografi değişkenleri, illerin gelişmişlik düzeyini belirleyen ve yansıtan oldukça önemli
değişkenlerdir. Zira nüfus yoğunluğunun çok yüksek olduğu yerleşim birimleri cazibe merke¬zleri olduğu için bu bölgelere şehir dışından yoğun bir göç olmakta ve bu durum da doğal olarak şehirleşme oranını yükseltmektedir.

İstihdam Değişkenleri Nedir ?
Bilindiği gibi ülkelerin olduğu kadar bölge ve illerin ekonomik güçleri, oluşturdukları katma değerin büyüklüğü ile doğrudan ilintilidir. İstihdam piyasasına ilişkin veriler de bu durumu ortaya koyan önemli değişkenlerdir. Bu nedenle SEGE çalışmalarında istihdama ilişkin değişkenler ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.

Eğitim değişkenleri nedir?
İstenilen düzeyde ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi katma değerin görece yüksek olduğu sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işgücünün yoğun olmasını, bunun için de eğitimli, nitelikli işgücü stokunun mevcudiyetini gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede; eğitim, ekonomik kalkınma için zorunluluk iken; sosyal açıdan eğitim, birey için daha yüksek gelirli düzenli bir iş, kültürel zenginlik, sosyalleşme ve refah düzeyi anlamına gelmektedir.
Sağlık değişkenleri nedir ?
Sağlık değişkenleri, bireylerin yaşam kalitelerini ölçmesi ve dolayısıyla bir ilde yerleşme, yaşama ve iş yapma isteğini doğrudan etkilemesi bakımından önemlidir. Bu nedenle, kaliteli sağlık hizmetleri arzının ve bu hizmetlere olan talebin düzeyi sosyal kalkınmayı destekler bir özellik arz etmektedir

Rekabetçi Yenilikçi Kapasite Değişkeni Nedir?
SEGE-2017 çalışmasında, SEGE-2011 çalışmasında olduğu gibi bireysel gelişmişlik değişkenlerinin yanında ilin "ekonomik kitle" olarak kapasitesinin daha net ortaya konması amacıyla, Türkiye içindeki pay değerleri de değerlendirmeye katılmıştır. Böylece hem gelişmenin bireye olan yansımaları hem de ilin toplam bir büyüklük olarak ülke içerisindeki yeri görülebilecektir.

Mali Değişkenler Nedir ?
SEGE-2017 çalışmasında "Mali Değişkenler" başlığı altında altı değişken kullanılmıştır. Bu değişkenlerden beşi SEGE-2011 çalışmasında da kullanılmış olup SEGE2017 çalışmasına illerin kişi başına düşen milli gelir değişkeni eklenmiştir.