Zonguldak ölüm oranında, Türkiye`nin 6 sırasında idi. Peki, Dünya'nın başkentleri kıstas alındığında durum nedir?
1-Roma.............%12.72
2-Londra...........%12.25
3-Paris............%10.36
4-Madrid............%9.99
5-Zonguldak.........%6.25
6-Tahran............%6.20
7-Tibet.............%4.70
8-New York..........%3.53
9-Berlin ...........%2.10
10-Ankara............%0. 9
Peki bildik ezber bir iddia olan Akciğer hastalığı bulunan bir şehirde ölüm oranlarını maden ocakları ve Santraller olduğunu bir kenara bırakırsak. Virüsün yayılmasını tetikleyen ne olabilir.
Türkiye genelinde oran %2.14 olmasına ramen Zonguldak ölüm oranında %6.25 oldu.

Bu ölüm oranı Koronavirüs (covid-19) ilk ölümden bu yana ayni büyüklükte devam ediyor. Hatta ilk ölüm olduğunda durum %4.4 olarak kayıtlara geçmişti.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan illerde mahalle mahalle ayrıntılı haritada virüs vakalarının %80`i Zonguldak Merkez,Kozlu,Kilimli ilçelerinde olduğu görünüyordu.Özelikle şehir merkezine yakın mahalleler ve hastane çevreleri. Zonguldak şehir merkezinde ki oran ise %60 idi.
Aslında bu tabloda ki veriler bize cevabı da veriyor.
Zonguldak`a dışarıdan Turist akimi olmadığı için geriye kalan olasılıklardan en kuvvetlisi Umre dönüşlerinde yaşanmış olması. Zira bazı kafileler karantina kararı olmasına ramen sorunsuz olarak hiç bir engele takılmadan Zonguldak`a direk gelmişlerdir.
Bilindiği üzere umreye gidenlerin çoğu genelde yaşlı insanlardı. Dolayısı ile Zonguldak Merkez`de ki hastaneleri sık sık kullanan kesimdi.
Ikinci hakaretli grup ise gençler.. Zonguldak dışında okuyup okulların tatil edilmesi ile şehre dönen gençler, taşıyıcı olarak virüsü Zonguldak`ta yayılmasına neden olabilir. Zira gençler de Zonguldak`ta ki tek caddeyi çok sık kullanan kesimden oluşuyordu.
Yani özet ile veriler gösteriyor ki , umre dönüşü virüs Zonguldak`a geliyor, gençler tarafından yayılması kolaylaşıyor.
Şehirlerde ki durumlar açıklanmadığı için durumun ciddiyetini kavrayamayan Zonguldaklılar, Zonguldak şehir merkezinde,son günlere kadar kalabalık halinde dolaşmaya devam ediyordu. Ne zaman illere göre açıklamalar yapıldı, Zonguldak`ın en yüksek seviyede olduğu anlaşılınca tedbirler alınmaya başlandı.
Şehrin maden şehri olması ve 3600 MW gücünde santrallerin olması ise ölüm oranını artırdı.
Alınan önlemler geç alındı ve hala yetersiz.
"sepetteki bir çürük elma tüm sepeti çürütür" terimi gerçekleşiyor.
1)Umreden dönenleri Zonguldak`a yolladıktan sonra şehre giriş çıkışların yasaklanması pek çare olmadı.
2)Virüs İstanbul'a yayıldıktan sonra okulların tatil olması çok geç alınmış bir karardı.Okulların tatil edilmesi bu yüzden pek çare olmadı.
3) Şehirlerde ki vaka sayılarının açıklanmaması,hatalı bir yaklaşımdı.Vatandaşın panik yaşamaması için alınan bu önlem virüsün yayılmasına engel olmak için pek çare olmadı.
4)Virüs ilçelere dağıldıktan sonra ilçeler arasında ki geçiş yasağı pek çare olmadı.
5) Yine çok geç olmaması için acilen Zonguldak`ta sokağa çıkma yasağı getirilmesi gerekiyor.
Eğer sokağa çıkma yasağı çok geç alınacaksa; bu seferde ,virüsü evlere tıkmaya neden olacak."Her evde bir taşıyıcı, virüsü diğer aile bireylerine yayılmasına neden olacak." demektir.

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih