09 Haziran 2019 14:54:01
Zonguldak 1’inci derecede deprem kuşağı olmamasına rağmen aslında çok tehlikeli bir konumdadır.Hatta uzmanlar Zonguldak ve Bartın’ın 5’nci kuşak depremden, 2’nci kuşak tehlikeli deprem bölgesi olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Zonguldak`ın ilçe ilçe deprem derecesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan`ın katkıları ile hazırlanan haritada belirleniyor.
Buna göre; Ereğli 1’inci derecede gösteriliyor. Güneşli 1 ,Öğberler 1, Ormanlı 1, Devrek 1, Alaplı 1, Eğerci 1.
Zonguldak Merkez 2, Kozlu 2, Perşembe 2, Beycuma 2, Çaycuma 2, Kilimli 2, Çatalağzı 2, Filyos 2, Gökçebey 2 derece deprem riskinde gösteriliyor.
1 dereceli depremler 6.7 şiddetinde iki dereceli ise 6.5 öngörülüyor.
Ereğli, Güneşli, Öğberler, Ormanlı, Devrek, Alaplı. Eğerci olası bir depremde en yüksek 6.7 şiddetinde olacağı,
Zonguldak Merkez, Kozlu, Perşembe, Beycuma, Çaycuma, Kilimli, Çatalağzı, Filyos, Gökçebey`de ise en yüksek 6.5 şiddetinde olacağı düşünülüyor.
Karabük`te ise daha şiddetli dereceler öngörülüyor. Karabük içi 1, Eskipazar 1, Ovacık 1, Safranbolu 1, Yenice 1, Eflani 2, Ovacuma 2.
Bartın deprem bölgesidir
Bartın`da olası bir depremin 6.7 şiddetinde olacağı öngörülürken; Arıt 1, Kozcağız 1, Amasra 1, Kurcaşile 1 , Ulus 1, Kumluca 2 derece deprem bölgesi olduğu vurgulanıyor.
Bu bölgede son 100 yıldır, Bartın depremi gözlemlendi. Ayrıca Zonguldak açıklarından geçen bir deprem kuşağının daha olduğu vurgulandı. Geçtiğimiz aylarda Zonguldak açıklarında bir deprem meydana gelmiş ve bu Zonguldak`ta da hissedilmişti. Bu fay hattının Zonguldak kıyılarından Samsun’a kadar uzandığı haritalarda görülüyor.
Zonguldak`ı geçmişte etkileyen ve bundan sonra olası bir depremde etkileyecek depremler ise şöyledir;
Bolu-Gerede-Çerkeş depremi olarak da anılan 01 Şubat 1944 depremi, Anadolu’nun büyük bir bölümünde hissedilmiştir. Yüksek hasar batıda Bolu Ovasından, doğuda Kurşunlu’ya kadar uzanan yaklaşık 200 km uzunluğundaki bir bölgede gözlenmiştir. Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kastamonu, Zonguldak ve Çankırı bölgelerinde hafif hasarlar görülmüştür. Deprem’de 50 bin yapı kısmen ya da tamamen yıkılmış, yaklaşık 4 bin yurttaş yaşamını yitirmiştir.
Zonguldak 5 dereceli göreceli güvenli deprem kuşağında gösterilmesine rağmen olası bir depremin şiddetinin en yüksek 6.5 olacağı belirtiliyor.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye’nin il il, ilçe ilçe deprem haritasında Batı Karadeniz`de Zonguldak`ta 6.5 şiddetinin ise roma rakamı ile 8 derece hissedileceğini belirmiş.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş’ın araştırmalarında ise Karadeniz’in 10 kilometre kadar açığından kıyıya paralel olarak uzanan ters bir fayın varlığından bahsetmiştir. Geçtiğimiz yıllarda ise Zonguldak`ın yaklaşık 10 km batısında Zonguldak`ta da hissedilen bir deprem meydana gelmiştir.
Zonguldak bölgesinin deprem kuşağında düşük derece gösterilse de çevresinde oluşacak çok büyük depremlerin varlığı ile etkileneceğini, ayrıca hem coğrafi yapısı hem de maden ocaklarından dolayı zaten çökme tehlikesi olan yerlerde çok daha şiddeti artabileceğini söylemekte yarar var.
Kaynak: Hayati Yılmaz
Haber : PUSULA
ETİKETLER : Yazdır
Zonguldak şehrinin geçmiş deprem olaylarının tarihleri yıkıcılıpı büyüklğü şiddeti vs açıklayında öğrenelim sallama haber
6.5 ve 6.7 diye ifade ettiğiniz rakamlar depremin şiddetini değil büyüklüğünü göstermektedir. Deprem şiddetleri değerlerin insanlar tarafından gözlemlenen etkilerini içeren uzun yıl verisinden sonra ortaya çıkarılan Deprem Şiddet Cetveli yardımıyla bulunur. Bu cetvelde deprem etkisinde kalan canlı ve cansız her şeyin depreme verdiği tepkidir. Deprem şiddeti küsuratlı olmaz. Deprem büyüklüğü ise deprem sırasında açığa çıkan enerjinin ölçüsüdür.
Eski madenci olmuşsunuz fakat bilime karşısınız 68deki bartın depremi nedir bu durumda? Zonguldak açıklarında gözlemlenen deprem nedir? Burda deprem olmaz diye bir vahiy mi geldi? Depremler zaman olarak bilinemez evet ama olup olmayacağı bilimsel olarak anlaşılabiliyor.
Ülkemiz bir deprem kuşağında olması kaçınılmaz bir gerçek artık,bu sebeple vatandaş olarak başta sayın valimiz, afad müdürümüzün,belediye başkanlarının tüm yetkililere şu soruyu sormak istiyoruz birçok ilin hasar görebileceği bir depremde her il kendi bölgesindeki kazazedelere ulaşmak isteyecektir bu kaos ortamında zonguldak merkez ve ilçelerin bu konuda uzman personelleri ve ekipmanları varmıdır bu önemli konunun sorgulanması gerek.gerçek bir deprem olduğunda bu vebalin altından kimse kalkamaz.Sadece TTK nin tahlisiye ekipleri ve afad yeterli olmayabilir.sayın valimizin,kaymakamlarımızin belediye başkanlarımızın bu konuda tüm birimleri hem eği ... DEVAMI
Ereğli ve Alaplı bölgesi gölcük düzce debremlerini oldukca yüksek derecede hissetmiş ve yaşamışdır.
Övünmek gibi olmasın
Biz Osmanlı torunlarıyız bize bir şey olmaz yaa!...
Hayırlısı ile şu 23 haziranı atlata bilsek ,asıl deprem 23 haziranda
"İSTANBULDA" zonguldak artçı sarsıntıda Numan hocamızın dediği gibi tövbe istiğfar eder kurtarırız işi
Saçmalamak serbest. Deprem önceden ön görülemez . Tahmin ise bölgedeki fay zonunun kırılıma güncesine bağlı olarak biriktirdiği tahmini enerji büyüklüğüne göre yapılabilir. Zonguldak ilini etkileyecek deprem Kuzey anadolu fayı üzerinde meydana gelecek bir deprem ile mümkün. Yani olası Merkez üssüne en az 150 km doğuda kalacak bir yerden bahsediyoruz . Bir de haber editörüne de bir çift lafım var. Yanı başınızda Maden Fakültesi var. Orada havzadaki tüm faylanmalar detayı ile belli. Açıp sorsanız da haberi doğrulatsanız. İnsanlar da gereksiz yere endişelenmese.
Sonuç , deprem öldürmez , bina öldürür .
