WestaLife AVM'nin İnşaat Mühendisi Seyfettin Bal, İnanış Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, AVM önü trafik keşmekeşi hakkında, "Yaya yolu yok, imar tadilatı planı yapıldı. İnsanlar araştırsalar yaya yolunun ne kadar tehlikeli olduğunu görecek" dedi. Vali Ali Kaban'ın AVM önündeki saksıların kaldırılmasıyla ilgili Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı'ya talimat vermesiyle ilgili konuşan Bal "Kaldırın dediyse kaldırırız. Emniyet müdürünü ikna edebilirsem edeceğim, edemezsem kaldıracağım. Asıl Vali beyi nasıl ikna edeceğim onu düşünüyorum" dedi.

İnşaat Mühendisi Bal, eskilerden örnek verenlere gönderme yaparak Zonguldaklının artık geriye bakmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu; "Herkes orada niye yaya yolu yok diyor. Yaya yolu yok, imar tadilatı planı yapıldı. İnsanlar araştırsalar yaya yolunun ne kadar tehlikeli olduğunu görecek. Ama art niyetli olursa kimse görmez. Ben Emniyet Müdür Yardımcısına izah ettim, 'gerçekten doğru söylüyorsunuz, burada cep yok, cep olmayınca buradaki aracı arkadan biri sıkıştırınca senin önünde yaya maya dinlemeyecek, çat diye gidecek sıkıştıracak. İmar plan tadilatı 2015 yılında yapıldı. Belediye meclisinden geçti, kararlar alındı. Dolayısıyla fazla da yapılacak bir şey yok. Vali Bey Emniyet Müdürüne 'O saksıları kaldırın' diye talimat vermiş. Kaldırın dediyse kaldırırız, çünkü en yetkili makamdır. Kaldır sözü bizim için emirdir. Ben emniyet müdürüne gideceğim, emniyet müdürünü ikna edebilirsem edeceğim, edemezsem kaldıracağım. Emniyet müdürümüzü ikna edeceğime inanıyorum, asıl vali beyi nasıl ikna edeceğim onu düşünüyorum. Sonrasında yapılacak uygulamayı da göreceğiz. Arkada bir cep yok, niye çünkü orada Enerji SA'nın binası var. Enerji SA yıkılsa cep yapılır. Bu 2015' te yapılan bir planlama, AVM'nin önünden geçmenin ne sakıncası var. Bir tanesi 'Beni AVM'nin önünden niye geçiriyorsun' demiş. Ben İstanbul'da Zafer Plaza'da bir süre Olivium'un önünden geçiyorum. Olivium'un önünden geçince illa oraya mı girmek lazım. Orada tretuvar var, imar planı öyle ne yapacaksınız? O zaman AVM'nin önündeki tretuvarları iptal edeceksiniz. Böyle bir mantık var mı? Eskiden öyleydi diyorlar, eskiyi bırakın artık. Eski eski diye diye Zonguldak bu halde kalmış. Otoparka girerken güvenliği artıracağız. İmar Müdürüyle konuştum 'Bir yaya köprüsü yapalım' dedim, 'Mümkün değil' dedi. Oradaki demir köprüye paralel yay köprüsü yapalım dedik ona da TCDD karşı çıktı. O zaman geriye bir yaya geçidi kalıyor. Karayolları 'Bizim uhdemizde değil' dedi. Halen Zonguldak benim 1974 yılındaki Silifke ilçesine benziyor. Hep geriye bakmayın, biraz önünüze bakacaksınız. AVM şuranın havasını ne kadar değiştirdi biliyor musunuz? Otobüslerden inenler bir bakanlar bir daha bakıyor. Kent artık yenilenmek zorunda, kafalar hep 'Yapmayız, istemeyiz, olmaz' mantığında olmaz."

Türkiye'nin her yerinde edindiği tecrübenin tamamını Zonguldak'ta edindiğini ifade eden Bal, şöyle konuştu; "Karayolları, Sapça Tüneli ile ilgili; 'Öğretmenevine kadar kavşak problemleri yüzünden biz devralıyoruz' dedi. Sorumluluğu üstlenmemek adına, ne kadar acı bir durum. Karayolları, buradaki problemeler yüzünden almak istemiyor. Bütün her şeyi tamamlamadan bende ruhsat verilmesine karşıyım. Eksiklerimiz tabi ki var. Biz burada bir AVM yaptık, bir an önce komşuları rahatsızlıktan kurtaralım, bir an önce önünü, çehresini değiştirelim. Şu etrafı toplayalım, komşulara verilen zararların tanzimi, belediyenin bazı talepleri var. Bizim sinyalizasyonla ilgili yorumlarımız var. 50 bin metre kare inşaat, 45 milyon lira yatırım yapılmış, hemen işler bitmiyor. İnsanlar bunun getirisini düşünmüyor maalesef. Ben 29 yıllık mühendisim, 29 yıl önce buraya gelseydim bu işi yapsaydım, şu anda ben holding sahibiydim. Burada edindiğim tecrübe 4 yıl=25 yıl. Türkiye'nin her yerinde edindiğim tecrübenin tamamını burada edindim. Çünkü burada insanların neye karşı defans göstereceğini bilemiyorsunuz. Burada böyle bir handikap var. Benim köylüm imar kanunu bilmez, Türk Ceza Kanununu bilmez, bir tek ormanda ağaç kesilmesini yasak olduğunu bilir. Buradaki herkes Türk Ceza Kanunun bütün maddelerini biliyor. İşine geleni uyguluyor. Herkes her şeyi biliyor. Kedi ezildi, AVM'nin adı geçti. Adam 140 km hızla yayalara daldı, AVM yüzünden. Benim bariyerim belli, İçişleri Bakanlığı'ndan, Valilikten denetim geçirmişim. O vatandaşın öldüğü gün Emniyet Müdürlüğü görevlisine söyledim. 'Bu adam burada 90'la gidiyor, Kozlu'da 60'la gidecek' dedim. Görevli 'Orada sistem öyle' diyor, o zaman buraya da sistemi koy. Burada ne engel sana, orası Türkiye de burası Yunanistan mı? Bunları halka anlatma lazım, bilinçlendirmek lazım. Artık eski değişmek zorunda, eski kalmaz."

Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürüyle görüşmeler yapacağını belirten Bal, şunları söyledi; "Şu an bizim yapmak istediğimiz bu sistemin işler hale gelmesini sağlamak. Bundan sonrası için hep işleyişle ilgili kafa yorulacak. Burada yapılması gereken 57 maddelik bir çalışma var. Bu hengamede AVM'yi bırakıp trafikle uğraşırsak bunları yetiştiremeyiz. Emniyet Müdürümüzün görüşlerini isteyeceğiz. Önce belediyeyle görüşeceğiz. Sonra Emniyet ile görüşeceğiz. Işıklar burada olmayacak. 701. Sokak'tan gelenler trafiğe dahil olamıyor. Dolayısıyla bizim otopark çıkışı da dahil olamıyor. Trafik lambalarını başka yere çekilmesi, buradaki yaya geçidinin karşıdan karşıya geçiş işaretlerinin konması, ileride hız kesicilerin konulması gerçekleştirilecek. Buradaki hız oranı normalde 30 kilometredir. Ama adam 90-100'le gidiyor. Bu süreçte hepsini planlayacağız. Daha güzelin sınırı yok. Artık Zonguldaklı daha güzeli yakalamaya alışmak zorunda. Burası küçük olsun bizim olsun bizim olsun mantığında. Burası Türkiye'nin ilk vilayeti büyük olsun herkesin olsun. Türkiye'nin her ilinde iş yaptım, burası kadar zor bir memleket görmedim. Herkes kendi iş alanıyla ilgili yorum yapar. Ben kuyumcunun inşaatla ilgili yorum yaptığını burada gördüm. Sen sarrafsın, sarrafla ilgili yorum yap. Dolmuşçu gidiyor, kuyumcuyla ilgili yorum yapıyor. Bırakın herkes kendi işini yapsın."

Editör: Pusula Gazetesi