Ak Parti'ye yakınlığı ile tanınan gazeteci Mustafa Uysal, Zonguldak'ın Büyükşehir olması halinde seçimi CHP'nin aday olması halinde de Halil Posbıyık'ın Başkan olacağını iddia etti.
İşte Mustafa Uysal'ın sosyal medya hesabından paylaştığı çarpıcı analiz:

Kdz.Ereğli'nin son yıllarda ekonomik olarak yaşadığını çöküşten kurtuluş reçetesini, Ereğli ve Alaplı'da birçok insan İl olmasına bağlıyor. 2019'da yapılacak olan Başkanlık seçimi dolayısıyla hükümet, İl olmayı bekleyen İlçeleri İl yaparak, oradan gelecek artı oylarda istenilen sonucu yakalayamayacaksa (!), İlçelerin İl olma konusunda da bir sonuç çıkmayacağını düşünüyorum. Kaldı ki, ilçeleri il yaparken gelecek oyların yanısıra, kendi içlerinden yeni il çıkartan mevcut il seçmenlerinin de İlin küçülmesinden dolayı tepkisini de hükümet gözardı etmez.

Ak Parti hükümeti bölgelerde güçlü yönetim olması amacıyla Büyükşehir sayısını artırmak gibi bir politika izliyor. Kaldı ki, kırsal seçmende Ak Partinin oy oranının yüksek olması da Büyükşehir kapısını aralıyor. Kdz.Ereğli'nin il olma ihtimalini çok yakın görmüyorum. Zaten bizim vekillerinde böyle bir derdi yok. Bu vekilleri düşündüğümde Kdz.Ereğli'nin İl olması hayalden de öte...Ereğli'de demokratik kitle örgütlerinin, kanaat önderlerinin üzerine de ölü toprağı serpilmiş. Hepsi küçük ve günlük çekişmelerle uğraşırken, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın derdindeler.

Diğer yandan, Zonguldak uzun zamandır Büyükşehir olup olmayacağını tartışıyor ki, muhtemel 2019 Yerel Seçimlerinde Zonguldak'ın Büyükşehir Belediyesi olacağına inananlardanım. Şimdi birçok kişi ben böyle yazdım diye beni eleştirmeye çalışır. Sanki Kdz.Ereğli'yi İl ben yapmıyorum, Zonguldak'ı ben Büyükşehir yapıyormuşum gibi.... Zonguldak Büyükşehir olduğunda Kdz.Ereğli'de birçok kişi, Kdz.Ereğli'nin tamamen biteceği noktasında hemfikir gibiler...

Elbette ben onlarla aynı düşüncede değilim!

Özellikle TTK subvansesi nedeniyle Zonguldak'a yapılacak olan büyük yatırımların ve özel idare kaynaklarının kısıtlandığını düşünüyorum. Şayet Zonguldak Büyükşehir olacak olursa, Genel Bütçeden alınan gelirlerin yanısıra, Büyük Şehir sınırları içerisinde tahsil edilen Gelir Vergisinden de pay alacak. Büyükşehir'e gelecek olan bu kaynaklar etkin ve verimli kullanıldığı takdirde, Zonguldak ve ilçelerinde yönetim hizmetlerinin kalitesi artacak, büyük altyapı yatırımları daha rahat gerçekleştirilebilecek, mevcuttaki köyler dahil özellikle taşra kesimi bugüne kadar aldığı yatırım ve hizmetlerin çok daha fazlasını alabilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı nüfusun en yoğun olduğu bölgelere tekrar seçilebilmek için daha fazla yatırım yapacak ki, Kdz.Ereğli seçmeni Zonguldak merkez seçmeninden çok daha fazla!

Elbette Büyükşehir yasası nedeniyle Belde Belediyeleri kapatılacak. Tüm Köyler, Mahalle olacak, vatandaşa ek mali yükler de gelecek. Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyeleri arasında Meydan, Park, Bahçe, bulvar ve sokak paylaşımları problemi yaşanacak. Elbette Büyükşehir Belediyesi istediği bu yerleri İlçe Belediyesinin elinden alabilecek. Ancak, Hükümet Büyükşehir yapacağım diyorsa kim ne diyebilir ki?

En önemlisi, mevcutta köy olan yerleşim yerlerinin hepsi mahalle olacak. Bu mahallelerin hepsi, hem İlçe Belediye Başkanlığına, Hem İlçe Belediye Meclisine, Hemde Büyükşehir Belediye Başkanlığına oy kullacaklar.

İşte dananın kuyruğu burada kopacak!!

Kimse benim tesbitlerimi şövenizm noktasından eleştirmesin. Ben durum tesbiti yapıyorum. Seçimlerde başarı için, bir gerçeği ve bu gerçeğe göre, olması gerekenleri yazıyorum. Bu tesbitlerim bazılarının işine gelmeyebilir ama, gerçekler acıdır....

Zonguldak Büyükşehir olduğunda, Kdz,Ereğli Belediye Başkanı olmak isteyen kişi ve Belediye Meclis Üyesi adayları; Bağlık, Kepez, Müftü Mahallesi seçmeninden oy isteyeceği gibi bu fırsattan istifade yeni ilçe olmazlar ise, Kandilli, Gülüç, Ormanlı seçmenindende oy isteyecek. Diğer taraftan, Balı, Sarıkorkmaz, Elmatepe Mahalle seçmeninden oy istediği gibi, Kaptaş, Çayırlı, Çaylıoğlu, Armutlucuma, Güllük, Bayat, Ballıca, Gökçeler,Yunuslu ve Halaşlı seçmeninden de oy isteyecek. Yani 31 Mahalle'den değil, mevcutta bulunan tüm Beldelerdeki ve Köylerledeki seçmenden oy isteyecek. Kdz.Ereğli Belediye Başkanlığı için sadece merkezde yaşayan 79.148 seçmen değil, 125.237 seçmen oy kullanacak.

Elbette Belediye Başkan adayı bu seçim sistemine göre Köy ve Beldelere de hitap eden adaylardan olmak zorunda olacak. Yani 2004- 2009 Yerel Seçimlerinde Kdz.Ereğli hassasiyetlerine göre aday belirleyemeyip, 2014 yılında Kdz.Ereğli hassasiyetlerine göre aday çıkartan Ak Parti seçimi nasıl kazandıysa, bu hassasiyetlere daha çok dikkat etmek zorunda kalacak. Uzun lafın kısası, Ak Parti Kdz.Ereğli'de ve Büyükşehir Belediyesinde iddialı olmak istiyorsa, Ereğli Belediyesi için bugün hesap yapan Fatih Çakır ve Fazlı Erdoğan gibi isimlerin hevesleri kursağında kalacak. İlla ben olacağım deyip, Genel Merkezden işi bitirirlerse, Belediye Başkanı olarak değil ama Belediye Başkan Adayı olarak isimleri kalacak (!) Hemen üzülmesinler, Büyükşehir adayı olurlarsa destek var!....

Siyasi partiler eğer seçimlerde iddialı olmak istiyorlarsa, Belediye Meclis sıralamalarını bu aritmatiğe göre yeniden yapılandırmak zorunda kalacaklar. Yani Belediye Meclis Listelerinin ilk sıraları Armutlucuma, Kaptaş, Yalıboyu, Çayırlı, Ormanlı, Çaylıoğlu,Sarıkorkmaz, Gülüç kökenli tanınırlığı yüksek olan adaylardan seçecek. Birileri kızacak ama, bugün 2-3 bin oyuyla Ereğli'de ahkam kesenler Kdz.Ereğli gerçekleriyle kazanacak bir liste hazırlanır ise, Belediye Meclislerinin ilk 15'inde sıra bile bulamayacaklar...

Kdz.Ereğli Belediyesi noktasındaki durum bu, Peki Büyükşehir Belediyesinde durum nasıl olacak?

Büyükşehirde ise, Seçmenin yüzde 35'i Ereğli ve Alaplı, Yüzde 30'u Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Diğer Yüzde 35 ini ise Kilimli, Kozlu, Zonguldak Merkez oluşturmakta. Yani burada aday tesbitlerinde bölgesel hesaplar yapılacak. Ben mevcut Ak Parti ve CHP'yi incelediğimde ve olası aday adaylarını göz önüne aldığımda Büyükşehir Belediyesinde, Halil Posbıyık'ın aday olacağı CHP'yi şanslı görüyorum.

Neden mi?

CHP Zonguldak'ta son yerel seçimlerde, Zonguldak Merkez, Çaycuma, Alaplı, Kilimli, Gümeli, Gülüç, Kandilli, Saltukova gibi Belediyeleri kazandı. Ereğli'de ise seçimi az bir farkla kaybetti. Yani Merkezlerde CHP'nin oyu yüksek. Her ne kadar Köy ve Beldelerde oyu düşük olsa da, Büyükşehirde olası ortaya koyabilecekleri adaylar ise Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ve Kdz.Ereğli Belediyesi eski Başkanı Halil Posbıyık.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ereğli'deki Hüseyin Uysal'dan daha beter. Zonguldak'taki algıyı yönetemediği gibi, çok başarısız bir Belediye Başkanı. Kantarcı Çaycuma'da başarılı bir Belediye Başkanı portresi çiziyor, ancak Büyük Şehir belediye Başkanlığı için yeterli değil. Zonguldak için tanınırlığı ve tecrübesi hiç yeterli değil.

CHP'nin Köy ve Beldelerde oylarını artırabilecek bana göre tek isim ise Halil Posbıyık. Yıllarca Milletvekili olabilmek için, Ereğli Belediye Başkanlığı döneminde ve Milletvekili adaylığı döneminde Zonguldak, Kozlu, Kilimli, Devrek, Çaycuma dahil tüm bölgelere takvim ve tanıtım broşürlerini sürekli dağıtan Halil Posbıyık'ın Zonguldak'ta tanınma problemi yok. Bu Posbıyık'lı CHP'yi bir adım öne geçirir. Uzun dönem Kdz.Ereğli Belediye Başkanlığını yapması, Şehrin tanıtımında her türlü argümanı iyi kullanması, sahil ve festival gibi artılarıyla yüzde 35 Büyükşehir seçmenini oluşturan Ereğli ve Alaplı'nın görüntüsüyle bana göre en şanslı isim. Kaldı ki, Ereğli'de Ak Partili Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Belediye Meclis Üyeleriyle birlikte Teşkilatın birbirlerini yemeleri, Ereğli Belediyesinin başarısızlık algısı da Halil Posbıyık ismini öne taşıyan en büyük etkenlerden. Ak Parti Ereğli ve Alaplı'dan Büyükşehir Belediye Başkan adayı göstermeyeceğine göre ! (Mevcut teşkilat ve milletvekilleri noktasında mümkün değil) Posbıyık'ın, Ereğli ve Alaplı'dan birçok siyasi partinin tabanından Büyükşehir için ciddi destek görmesi kaçınılmaz. Ereğli Belediye Başkanlığı için CHP, Sağ ve solu kucaklayacak doğru bir isim bulursa, CHP için yerel seçimler Ereğlide de, Zonguldak'ta da ballı lokma tatlısı olur diye düşünüyorum.

İktidar olmanın verdiği durumdan olsa gerek (!) , Ak Partide Halil Posbıyık karşısına konulabilecek çok güçlü isim ben görmüyorum. Son dönem Milletvekillerinin başarısızlıkları, Teşkilatlarda huzursuzluğun son kongrelerle birlikte ayyuka çıkması, Tek listeli kongre diretmeleri, Metal Yorulması, Hizmet noktasındaki eksiklikler, iktidar nimetlerinin Zonguldak seçmenlerine özellikle son 3 yılda neredeyse hiç yansımaması, Zonguldak'ta maalesef Ak Partinin yola devam etmeyip durması gibi etkenleri göz önüne aldığımızda durum Ak Parti için oldukça vahim...Her ne kadar Milletvekili Özcan Ulupınar'ın ismi Büyükşehir adaylığı için kulislerde konuşulsa da, Ulupınar Zonguldak'ta Posbıyık karşısında hezimete uğrar. Ak Partiden Büyükşehir Belediye Başkanlığına şu isim aday olursa kesin kazanır deme şansımda bugün için yok. Ben bunları yazıyorum diye bana kızanlar olabilir ancak, Ak Partiyi bu hale düşüren İl Başkanı ve Milletvekillerine kızmalarını tavsiye ediyorum...

Elbette Ereğli Belediye Başkanlığına aday olan Halil Posbıyık'ı istemem.Çünkü onun Ereğli Belediye Başkanı olarak heyecanının bittiğini gözlemleyebiliyorum. Ancak, Ereğli'den Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Halil Posbıyık noktasında şehrimin geleceğini düşünmekten kimse beni geri koyamaz. CHP'de hedefleri yüksek olan birçokları içinde Halil Posbıyık doğru isim. Çünkü Halil Posbıyık yaşından dolayı bu görevi ancak bir dönem yapabilir. Daha sonraları CHP'de siyaset yapanların önü açılır. Kaldı ki, Ereğli ve Alaplı'dan kazanma ihtimali yüksek olan bir aday varken, Ereğli ve Alaplılılar neden başka bölgenin adayına oy versinler ki!!!

Zonguldak Büyükşehir olduğunda Ereğli ve Alaplı seçmeni, şehirlerinin geleceği için birlik ve beraberlik içinde olmalılar. Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ereğli veya Alaplıdan birine kalır ise, bence Kdz.Ereğli'nin il olmasına yakın kazanım sahibi olunur. Şayet Büyükşehir Belediye Başkanlığında kısır çekişmelere ve kişisel ihtiraslara yenik düşersek, hem Alaplı, hemde Ereğli bugünkü durumdan çok daha beter olur. Özellikle Yüzde 35 oy oranına sahip olan Ereğli ve Alaplılı seçmenin bu sefer ortak akılla hareket edeceğine inanıyorum. Ak partili arkadaşlarım bana şuan kızıyor olabilirler. Ama bunda kızacak birşey yok. Ak Parti'nin Zonguldak'taki siyasetine bugün yön verenler Büyükşehir adayını bölgemizden yaptılar da biz hayır mı dedik??

Büyükşehir olunca Kapanacak olan Gülüç, Ormanlı, Kandilli ve Gümeli Belde Belediye Başkanlarına tavsiyem ise, Büyükşehir yasası kaçınılmaz görünüyor. Bölgenize ve beldenize hayırlı birşey yapmak istiyorsanız, kamuda borçlanabildiniz kadar borçlanın. Beldenize büyük hizmetler getirin ve borçlanmaktan korkmayın. İller Bankası ve diğer kredi kaynaklarını son kuruşuna kadar kullanın. Ama vatandaşa hizmet için kullanın. Çünkü yarın Belediyeniz kapanacak, sizin borçlanarak yaptığınız hizmetler kalacak! Belediye kapanınca, kamuya olan borçlarınız ya silinecek, yada büyükşehire devredilecek..Yaptığınız eserler isminizle kalıcı, makamlarınız gidici olacak...

Hüseyin Uysal'ın durumu mu?

Hüseyin Uysal Ereğli Belediyesini çok iyi yönetti de biz onun ismini Büyükşehir Belediye Başkanlığı için önermedik mi? Küçük hesapların peşinde olanlar, elbette küçük hesaplara kurban gideceklerdir. O herkese gıygıdı yapmaya devam etsin. Herşeyin doğrusunu aklınca kendi biliyor. İşi gücü manevra, kurnazlık ve hesap. Milletinde gıygıdı yapacağı Belediye Başkanı Hüseyin Uysal için, 2019'a az zaman kaldı. Cami projesini birlikte yürüttükleri danışman sayesinde, Belediye Başkanlığı adaylığını garantileme peşinde koşan Hüseyin Uysal'a Belediye Başkanı adayı olarak değil ama, Bu kadar yaptığı hizmetlerden dolayı bence Bayram Başol gibi Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeliği yakışır. Şehrimin insanında bu kadar vefa vardır.

Yanılıyormuyum?

Editör: Pusula Gazetesi