Her biri ortalama bir yılda hazırlanan, büyük emek ürünü olan ve akademik kurullarca onaylanan Zonguldak adına yazılmış tam 366 tane Akademik tez var... Örneğin şehircilik adına yazılmış 2 yüksek lisans ve 2 doktora tezi var...
Acaba bu tezlerden kaçı Zonguldak'ta bulunan icracı konumdaki yerel yöneticilerin ilgisini çekmiş? Kaçı tarafından okunmuş ya da okutulmuş? Gelişmiş yönetimlerin en önemli özellikleri planlamadır. Acaba kaç belediyemizin gerçek anlamda Stratejik Planı, Performans Programı ve Faaliyet Raporu var? Küçük ticari işletmeler bile tek tuşla hangi aracının nerede olduğunu, neden orada olduğunu, mevcut ve muhtemel gelir-giderlerini görüp ona göre operasyon yaparken bugün şehrimizde kaç belediyemizde bu alt yapı mevcut?
Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde eğitim gören VÖzge Yüksel, "Üretimi azaltılmış maden kentlerinin gelişim süreci ve geleceği: Zonguldak örneği" konulu bir tez hazırladı.
Özge Yüksel, tezin amacını şöyle açıklıyor: "Zonguldak kentinde taş kömürü madenciliğinin tarihsel süreci temeline oturtulan, madene dayalı gelişen bir kent mekanını belirleyen faktörler ve bu sektörün öneminin azalması ile ortaya çıkan değişimler, sorunlar ve geleceğe yönelik
olarak kullanılabilecek potansiyellerin neler olabileceğinin ortaya çıkarılarak üretimi bitmiş ya da azaltılmış maden kentlerinin geleceğinin organizasyonunun yapılmasıdır. "

Editör: Pusula Gazetesi