Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof.Dr.Bektaş, “Kandilli Rasathanesi’nin yıllık deprem kayıtları, Karadeniz’in 10 kilometre kadar açığından kıyıya paralel olarak uzanan ters bir fayın varlığını kanıtlamıştır. Tüm Karadeniz Bölgesi 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalıdır” dedi. Bektaş’ın bu açıklamasıyla birlikte zemin sorunlarıyla gündemde olan Zonguldak’a yeni bir uyarı daha geldi. Bu uyarının depreme sıfır hazırlıklı olan Zonguldak’ta nasıl bir etki yaratacağı merak ediliyor.

KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Osman Bektaş, “Kandilli Rasathanesi’nin yıllık deprem kayıtları, Karadeniz’in 10 kilometre kadar açığından kıyıya paralel olarak uzanan ters bir fayın varlığını kanıtlamıştır’’ açıklaması adeta bomba gibi düştü.

Ulusal ajanslar kanalıyla yapılan bu açıklama depremden uzak yaşadığına inanan Karadeniz’e kıyısı olan illerde bomba etkisi yarattı.

Bektaş, “Doğu Karadeniz’de TPAO ve BP tarafından sürdürülen petrol arama çalışmaları sonucunda Karadeniz Fay Sistemi ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur. Kandilli kayıtları ve uydu verileri, TPAO ve BP tarafından saptanan denizdeki Karadeniz fay sistemine ait Trabzon ve Rize aktif faylarının olasılıkla karada da devam ettiğini göstermektedir” diye konuştu.

AMASRA-BARTIN DEPREMİNİ HATIRLATTI

Deprem Dairesi Başkanlığı’nın haritalarına göre son 100 yıl içerisinde Karadeniz fayı üzerinde büyüklüğü 5 ve ten büyük 4 deprem olduğunu belirten Bektaş, “Bunların en büyüğü 6.6 büyüklüğündeki 1968 yılında yaşanan Amasra-Bartın depremidir. Amasra-Bartın’da, karadan yaklaşık 10 kilometre açıkta, ters fay özelliğindeki Karadeniz fayı üzerinde oluşan deprem 29 kişinin ölümüne, 2 bin 100 binanın yıkılmasına, küçük çapta tsunami oluşumuna neden olmuştur’’ dedi.
DEPREMİN ŞİDDETİ YÜZDE 90 OLASILIKLA 6.6 OLUR
Bektaş, Karadeniz Bölgesi’ni kuzeyden ve güneyden kuşatan sırasıyla Karadeniz Fayı ve Kuzey Anadolu Faylarını birlikte dikkate alan uluslararası deprem tehlike haritalarına göre önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesi’nde oluşabilecek en büyük depremin yüzde 90 olasılıkla 1968 Bartın depremi gibi 6.6 büyüklüğünde olacağını kaydederek, “Bu depremden daha büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 10’dur. Sahillerdeki dolgu alanları da deprem için tehlike oluşturmaktadır. Tüm Karadeniz 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olmalıdır’’ diye konuştu.

BU UYARI ZONGULDAK’TA NASIL YANKI BULACAK?

Zonguldak kent merkezinde son günlerde çok tartışılan zemin hareketleri yeni bir tartışma başlatmıştı. Üzerinde çalışmalar devam eden zemin hareketlerinin nedenleri ve nasıl önlenebileceği üzerine çalışmalar devam ederken, özellikle Bahçelievler ve İncivez Mahallelerindeki bazı okul ve kamu binalarıyla özel konutlardaki çatlamalar dikkat çekiyor. Yıllardır plansız bir yapılaşma yaşayan Zonguldak’ta son dönemdeki yüksek katlı binalar da ayrı bir tartışma konusu. Yer yer ikinci, üçüncü bölge deprem kuşağında kabul edilen Zonguldak’ta bugüne kadar depremle ilgili önlem amaçlı yeterli bir çalışma yapılmamıştı.

DEPREM DEDE DE UYARMIŞTI!

13 Haziran’da Zonguldak’a gelen ve Vali Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret eden “Deprem Dede” olarak anılan Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof.Dr.Ahmet Mete Işıkara, 1968’li yıllardaki haritayı göstermiş, “Zonguldak, Kuzey Anadolu fay hattına çok yakın. İkinci derecede deprem bölgesidir. Yeni verilerin ışığında AFAD buna çalışıyor. Muhtemelen Zonguldak birinci derece deprem bölgesi olacak. Bir de Bartın’da etkinlik var. Bunlar 1968’li yıllarda olmuş. Dolayısıyla her ne kadar ‘ikinci derece’ diyorsak da, Çankırı’da da potansiyel bir deprem bölgesi var. Zonguldak bundan hayli etkilenecek. Şu an Türkiye’de deprem olma potansiyeli en yüksek olan yerler, ama başka yerlerde de olmayacak demek değildir. Çankırı depremi var. Bu deprem Zonguldak’a çok yakın. Epey sallanırsınız” demişti.

Editör: Pusula Gazetesi