Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), bu yıldan itibaren kentin kültürel ve eğitsel gelişimine hizmet eden kişilere ödül vereceğini duyurdu. ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Yönetim Kurulumuz bu yıldan itibaren eğitim ve kültür alanında yaptığı çalışmalara kentin gelişimine hizmet eden kişi ya da kurumlara ödül verilmesi kararı aldı. Birkaç toplantıda yaptığımız değerlendirme sonucunda, bu yıl ki ödüllerin, eğitim alanında İsmet Akyol ve Gökhan Taner Günsan'a, kültür alanındaysa Salim Çalık'a verilmesini kararlaştırdık. Bu ödül, alanlarında yaptığı çalışmalarla çoktan kazandıkları bir hakkın teslimi olduğu kadar, OHAL kararnameleriyle haksız yere görevlerinden uzaklaştırılan arkadaşlarımızla gösterdiğimiz dayanışmanın da ifadesidir" dedi.

"ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ"

Başkan Kalafat, açıklamasını, "Eğitim alanında ödüle layık bulunan Sayın İsmet Akyol yüksek sorumluluk düzeyine sahip bir eğitimci olarak yerine getirdiği başarılı görevlerin yanı sıra, gerek sendikal faaliyetleri ve gerekse görevde bulunduğu Çaycuma yöresi kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla örnek bir eğitimci profili sergiliyor. Eğitimci ve sendikacı olarak yine aynı profili sergileyen Sayın Gökhan Taner Günsan, toplumsal duyarlılığını en üstlere taşımış bir şair olarak yazdığı şiirler ve yayımladığı kitapla kentin kültürel gelişimine de önemli katkı sunuyor. Kültür alanında ödüle layık bulduğumuz Sayın Salim Çalık bir maden işçisi olarak içinde yaşadığı toplumsal koşulları, yöre insanın yerin yüzlerce metre altında verdiği emek mücadelesini, bu mücadele sırasında ortaya çıkan büyük acıyı ve taşıdığı umudu yazdığı şiirlerle ölümsüzleştiriyor. Bu çabaları nedeniyle KHK mağduru edilen arkadaşlarımıza ZOKEV olarak sahip çıkıyor, her türlü takdirin üzerinde saydığımız emekleri için teşekkür ediyoruz" şeklinde sürdürdü.

FİLYOS SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI DA TANITILACAK

Kalafat, açıklamasını, "10 Ocak 2018 Çarşamba günü, saat 19.00'da, Fener semtinde bulunan Maden Mühendisleri Derneği Lokali'nde yapacağımız törenle arkadaşlarımıza ödüllerini sunacağız. Aynı zamanda geçtiğimiz mayıs ayında yaptığımız 'Ekonomik ve Ekolojik Sürdürülebilirlik Açısından Filyos Vadisi Sempozyumu'nun yayımladığımız 'Bildiriler Kitabı'nın tanıtımını da yapacağımız törene tüm ZOKEV üyeleri ile dostlarımızı davet ediyor, ödül kazanan arkadaşlarımızı kutluyorum" diyerek tamamladı.

İsmet Akyol: Çağının bilgisiyle donanmış, yüksek sorumluluk düzeyine sahip bir eğitimci olarak, çocuklarımızın, eğitsel gelişiminin yanı sıra memleket ve insan sevgisiyle yetişmesi için yoğun çaba harcadı. Onlarda şiddeti hayatın tümünden dıştalayan bir kültürü yeşertmek için, oyuncak silahlarını topladı, yerine ücretini kendi ödediği armağanlar verdi. Yaşadığı toprakların kültürel birikimiyle kucaklaşan bir nesil yaratmak için de çalışan Akyol, görev yaptığı Çaycuma yöresinin kültür değerleri üzerine yoğun çalışmalarda bulundu. Özellikle Saz Sanatçısı Hüseyin Çakır üzerine değerli çalışmalar yaptı. Sendikal faaliyetleri sırasında üyelerinin özlük haklarının gelişimi kadar, laik, demokratik eğitim için de mücadele eden Akyol, tüm bu çabalarıyla ZOKEV Yönetim Kurulu tarafından "2017 Eğitim Ödülü"ne değer bulundu.

Gökhan Taner Günsan: Çağının bilgisiyle donanmış, yüksek sorumluluk düzeyine sahip bir eğitimci olarak, çocuklarımızın, eğitsel gelişiminin yanı sıra memleket ve insan sevgisiyle yetişmesi için yoğun çaba harcadı. Onlarda estetik duygularını geliştirmek, sanatsal, edebi hazlar uyandırmak için çalışmalar yaptı, sanat sevgisini aşılamaya çalıştı. Sendikal faaliyetleri sırasında eğitim emekçilerinin özlük haklarının gelişimi kadar, laik, demokratik eğitim için de mücadele verdi. Ülkesinin yarınlarından sorumlu bir aydın olarak, toplumsal duyarlılıkları yüksek şiirler yazdı, bunları bir kitapta toplayarak yayımladı. Kendi sanat evrenini yaratmayı da başaran Günsan, tüm bu çabalarıyla, ZOKEV Yönetim Kurulu tarafından, "2017 Eğitim Ödülü"ne değer bulundu.

Salim Çalık: Ekmeğin en namuslusunu kazanan bir maden işçisi olarak, toplumsal sorunlara hep duyarlı oldu. Sanatçı ruhunu emeğin ışıltısıyla besleyerek kendi edebiyatını yaratmakla kalmadı, içinde bulunduğu sınıfın estetik duygularla dolu sesi oldu. Yazı ve şiirlerinde yeraltı insanlarının doğaya karşı verdiği amansız mücadeleyi anlattı. Dizelerinde bu mücadele sırasında ortaya çıkan büyük acıları, umudu ölümsüzleştirdi. Art arda yayımladığı kitaplarla kendini var eden topraklara olan gönül borcunu da ödemeye çalışan Çalık, bu çabalarıyla ZOKEV Yönetim Kurulu tarafından, "2017 Kültür Ödülü"ne değer bulundu.

Editör: Pusula Gazetesi