Gaziantep Valiliği ve hayırseverlerlerin ortak hayata geçirdiği, Osmanlı geleneği olan Zimem Defteri uygulaması ile 22 mahallede 200 bakkalın veresiye defteri satın alınıyor. Yaklaşık 2 milyon TL'lik bütçe ile kentteki binlerce ihtiyaç sahibi ailenin borcu ödeniyor.

Proje ile 30 vefa sosyal destek grubu ekibi yaklaşık 2 milyon lira bütçe ile Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde 250 bin nüfusun barındığı 22 mahalledeki 200 bakkalın veresiye defterini satın alarak borçlarını ödedi. Şehitkamil ilçesinde bulunan Mevlana Mahallesinde bulunan bir bakkala giren Vefa Destek Gurubu üyeleri girdikleri bir bakkalın veresiye defterinde yazan 30 bin liralık borcu ödeyerek, defteri satın aldı. Bakkalları tek tek dolaşan Vefa Sosyal Destek Gurubu üyesi hem ihtiyaç sahiplerinin hem de bakkalların umudu oldu.

Uygulamanın Zonguldak'ta da yapılmasını isteyen vatandaşlar, Zonguldak Valiliği öncülüğünde, Esnaf Odaları ve Ticaret ve Sanayi Odalarının bu işi yapablileceğini belirttiler.

Zimem defteri, veresiye, borç defteri anlamına da geliyor, Osmanlı'da Ramazan ayında maddi durumu iyi olan kişiler tanımadıkları bir semtteki esnafa girerek zimem defterlerini çıkarmalarını isterdi. Defterin başlarından, ortalarından ve sonlarından rastgele birer sayfayı yırtarak alır hesaplatarak öderdi. Borcu ödeyenin kim olduğunu, borcu ödenen kişiler de dahil kimse bilmezdi.