Zonguldak'ta sinema salonu denilince akla ilk gelen Zevk Sineması olur. Çünkü kentin ilk özel sinema salonu odur. Ahşap döşeme ve kaplama duvarları. Salona iki taraftan yay şeklinde girilen ahşap merdivenleri. Aile locaları ile birlikte bütün koltukları cilalı bir sinema salonudur. Geçmiş yıllarda akraba, arkadaş, komşu herkesin ortak paylaştıkları eğlence adreslerinden birisi Zevk sinemasıdır.
Çekirdek elde, sade gazoz içerken film makinesiyle, filmin sesinin kaynaştığı tatlı bir salondur. Kese kağıtlarını işgal eden kilolarca çekirdek ile filme kendini kaptıranlar, önlerinde yükselen kabuk yığınların ardında, tuzdan kurumuş dudaklar, inip kalkmaktan yorulan kollar ve tüm bunlara rağmen çocuk sesleri eşliğinde beyaz perdeye odaklanmış gözler. Filmin içinde kendisini bulan, yaşanan hayaldir eski Zevk Sineması.

Yaşamına "Zevk Park Gazinosu" olarak başlayan salon, kentimizin eğlence hayatına kazandırdıkları kadar kültür ve sanatına da büyük değerler kazandıran bir mekanıdır. 1933 yılında açılışı yapılırken dönemin ünlü tiyatro hocası ve sanatçısı Memduh Oynar açılışı münasebetiyle temsil vermek amacıyla ilk defa gelmiştir Zonguldak'a. Zevk Park Gazinosunun açılışı ile birlikte tiyatronun da önü açılmış olur. Toplantılar, davetler ve etkinlerin merkezi Zevk Park Gazino salonudur.

Memduh Oynar, 1947'de Süheyla Bedriye Topluluğu ile ikinci turne gelişinde dönemin (E.K.İ) Ereğli Kömürleri İşletmesi Genel Müdürü İhsan Soyak tarafından huzuruna davet edilerek, E.K.İ. Temsil Kolunu kurmakla görevlendirilmiş ve turne hayatını burada noktalamış. Zonguldak'ta kalarak yeni hayatını başlatmıştır.
Memduh Oynar, Zonguldak'ta Temsil Kolu'nun kurulması ile birlikte bölge işçi yemekhanelerini tiyatro salonu haline getirir. Kömür ocaklarında bir ay süren vardiya giriş-çıkışlarında işçilere tiyatronun yanı sıra saz, caz, milli oyunlar ve illüzyon gibi etkinlikler de sergilenerek işçinin motivasyonu sağlanır. Zamanın Halkevi başkanı Dr. Reşat Tanyeri'nin halkevi salonunu cumartesi ve pazar günleri kendilerine tahsis etmesiyle şehir halkı da bu etkinlikleri izlemeye başlamıştır.

Zonguldak Maden Sendikasının kuruluş gününe de Zevk Park Gazinosu ev sahipliği yapmıştır. 4 Kasım 1946 tarihinde Zevk Park Gazinosu'nda (Zevk Sineması) yapılan Maden sendikasının ilk kongresiyle birlikte Zonguldak İşçi Sendikasının günümüze kadar gelen hayatının startına da bu salonda başlanmıştır.

Beyaz perdenin bütün dünyada olduğu gibi yurdumuzda da salgın haline gelmesiyle birlikte Zevk Park Gazinosu artık Zevk Sineması olmuştur.

1960'lı yıllara gelindiğinde işletmecisi İsmail Hilalci'dir. 600 koltuklu sinema salonunda bir yılda 120 film gösterilmiş ve yaklaşık 200 Bin kişi seyretmiştir. İlk Tarzan filmi, kovboy filmi ve dram sahneleriyle Zonguldak halkı bu sinema salonu sayesinde buluşmuştur. Yıkılıp yerine iş merkezi yapılana kadar sinemanın son işletmecisi Yaşar Oğuztürk'tür.

Alıntı: Yüksel Yıldırım
Zonguldak Nostalji

Editör: Pusula Gazetesi