Uğur Mumcu suikastını çözmek devletin namus borcudur' diyen Oral; "Suikastın üzerinden 26 yıl geçmesine karşın ne yazık ki 24 Ocak 1993'teki Uğur Mumcu suikastı, diğer suikastlar ve birçok kanlı eylem gibi hala aydınlanmadı.

Operasyon çerçevesinde birçok insan yakalandı. Kimisi masum olduğunu söyledi, kimisi de Pişmanlık Yasası'ndan faydalanarak suçsuz olduklarını ve olaylarla hiçbir bağlantılarının olmadığını söyledi. Birçoğu "zanlı" diye tutuklandı, yargılandı, serbest kaldı. Tetikçilerin bir kısmı yakalanmış olabilir. Ama bu durum hiçbir zaman suikastın aydınlandığı anlamına gelmez. Aslında bizler kimler ve niçin katlettiklerini biliyoruz.

Uzun zamandır yazılarında ve kitaplarında "devlet içindeki cemaat yapılanmalarını" yazan ve belgeleriyle açıklayan Uğur Mumcu birçoğunu rahatsız etti. Eğer bugün ülkeyi yönetenler bu yazılanları dikkate alsaydı "kandırıldık" demeyecek, FETÖ belasını yaşamayacaktık. Belki de Uğur mumcu hala yaşıyor olacaktı.

Aslında, Uğur Mumcu suikastına gelene kadar Türkiye'de 1988 yılından 1999 yılına kadar bir seri suikastlar zincirini hatırlamamız gerekiyor. Özellikle Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı'nın niçin katledildiğini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu kişilerin hepsi özünde bilimsel, laik, özgür düşünceyi savunan insanlardı.

Şüphesiz Uğur Mumcu suikastı bu cinayetlerin en önemlisiydi. Çünkü Uğur Mumcu, ulaştığı belgeleri açıklayabilen, ülkede ve bölgede yaşanan olaylar hakkında analitik bir çözümlemeyle doğru tespitler yapabilen cesur bir gazeteciydi. Bu suikastı planlayanların asıl amacı Türkiye'nin siyasi ve toplumsal yaşam biçimini değiştirmek ve korkunun egemenliğini yaratmak olduğu gün gibi ortadadır. Suikastın üzerinden tam 26 yıl geçti...hala da çözülmeyi bekliyor. Eğer bu ülkenin geleceğine güvenle bakılması isteniyorsa, geçmişteki bu suikastların ve kanlı eylemlerin de karanlıkta kalan yönlerinin bir an önce ortaya çıkarılması, gerçek faillerinin bir an önce tespit edilerek açıklanması gerekir. Tüm faili meçhul cinayetler gibi Uğur Mumcu suikastını çözmekte, devletin namus borcudur"dedi.

Editör: Pusula Gazetesi