ZONGULDAK'ın Kilimli ilçesine yapılacağı iddia edilen gemi söküm tesisine çevreci sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar tepki gösterdi. 1988 yılında Avrupa Birliği tarafından Türkiye'de yapılmasına izin verilen 2 gemi söküm tesisi alanından birisinin bulunduğu Kilimli'de vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri, bölgeye gemi söküm tesisi yapılacağı iddialarının ardından gemi söküm tesislerinin çevre ve sağlık açısından zararları olduğunu belirterek Kilimli Sahili'nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına vatandaşların yanı sıra TEMA Zonguldak Temsilciliği, Zonguldak Çevre Koruma Derneği Üyeleri, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İl Temsilcisi ve eski Çevre Müdürü Nazmiye Uzun, siyasi partilerin İl başkanları ve belde belediye başkanları katıldı. TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, kurulması gündemde olan tesisin zararlarına dikkat çekerek "Zonguldak sanayi kirliliği açısından ne yazık ki vahim problemler yaşayan bir şehir. İlimizin Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı ve Muslu Beldelerinde şuanda 3335 megavat kapasiteyle çalışan 7 adet termik santral var. Şehrin 2 tarafında 2 demir çelik fabrikası varken bugün bu güzelim sahile, Kilimliye gemi söküm tesisi yapılacak olması bizi gerçekten çok endişeye sevk etti. Bu tesis orada çalışacaklar için iş imkanı diye sunuluyor ama burası hem çalışacak işçilerin sağlığını tehdit edecek, belki hastalanıp ölmelerine sebep olacak hem de bulunduğu yerden an az 25-30 kilometre çapındaki alana rüzgarla açığa çıkan zehirli maddeler başta asbest ve ağır metaller yayılacağı içinde insan sağlığı, canlı sağlığı ve çevre sağlığı içinde büyük problemler taşıyacak. Biz tabi ki yöremizde iş-aş isteriz ama bölgemizde yine kirli sanayi istemiyoruz" dedi.
"GEMİ SÖKÜM TESİSİNİ KENDİ HAVUZUNUZA KURUN"
Kilimli ilçesinde 7 adet termik santral olduğuna ve bu santrallerin yaydığı kiğrliliğe dikkat çeken Deniz Yavuzyılmaz, yapılması gündemde olan gemi söküm tesisinin bölge için daha çok zarar getireceğini ifade ederek, "Partili milletvekillerine sesleniyorum, bugün burada olmayan, burada olmaya yüreği yetmeyen yetkililere bürokratlara sesleniyorum. Sizin çocuğunuz çocuk, sizin torununuz torun, bizim çocuklarımız, bizim torunlarımız, bizim geleceğimiz bu kadar değersiz mi ki sizin çocuklarınızın çalışmayacağı bir tesisi bizim çocuklarımızı zehirleyerek Kilimli'ye kurmak istiyorsunuz? Yanımda Sude var, bizim çocuklarımızı, Sude'yi zehirlemeye ne hakkınız var? Zonguldak 'İstihdam' adı altında kendisine yapılan zulmün hangi boyutlara ulaştığını biliyor. Bu tesisi buraya kurmak isteyenlere sesleniyorum. Bu tesisi kendi lüks evinizin havuzuna kurun, sonra da o havuza ailenizle birlikte girin. Kilimli bir toplama kampı değildir. Kilimli'de 7 adet termik santral kuruluyor. Doğamız kirletiliyor. Sanki yetkililerin elinde bir silgi olsa Zonguldak ilini Kilimli'den başlayarak silecekler. Zonguldak'ı yok sayıyorlar. Zonguldak işçisini büyük madenci yürüyüşünü yaptığı günden itibaren yok sayıyorlar. Çocuklarımızı, teyzelerimizi yok sayıyorlar. Sadece huzur ve sağlık isteyen insanları, sokak hayvanlarını, denizdeki balıkları, gökteki kuşları yok sayıyorlar" ifadelerini kullandı.
"GEMİ SÖKÜM TESİSİ İSTEMİYORUZ"
Kilimli'de doğduğunu, ve 83 yıldır burada yaşadığını belirten Nezaket Kurtul, "Termik santral yaptılar, gelin mahallemizi bir görün yemişler, meyveler kurudu. Bizi sahipsiz sanıyorlar biz sahipsiz değiliz. Evvela Allah var, bak biz varız. Kurmayacaklar, Kilimli'yi neden böyle yaptılar? Kilimli sessiz değil. Herkes ayaklanmalı, biz yaşlıysak çocuklarımız var, onlar ne yaşayacak ne görecekler. Bugün mahallede komşumuzun oraya gittim üzümleri olmadan kurumuş yere dökülmüş. Orada durup ağladım, nasıl böyle olur, neden burasını sildiler. Buraya gemi söküm tesisi istemiyoruz. Ölürüm yine karşılarında dururum" ifadelerini kullandı. Bölge halkı olarak böyle bir tesisi istemediklerini belirten Mehmet Tozman (66), ise şöyle konuştu; "Hayat önemli hayat hayat... Biz zaten pisliğin içerisinde yaşıyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi