Zonguldak'ta kendini iş adamı olarak tanıtan, Çebi Petrol ve Gündem Gazetesi CEO'su olduğunu söyleyen Yasin Hamzaçebi ile Türkiye İş Bankası eski Müdürü Selahattin Eslek hakkında Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava karar aşamasına geldi. Zonguldak'ta 100 yılın olayı olarak görülen dava, 20 Şubat 2020 günü Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Duruşşa Savcısı mütalaasını 09 Kasım 2017'de vermiş, Yasin Hamzaçebi hakkında dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, örgüt lideri olmak, bankadan zimmet, özel belgede sahtecilik, ateşli silahlar kanununa muhalefet gibi çeşitli suçlardan 100 yıldan fazla hapsini istemişti.

Yasin Hamzaçebi hakkında dolandırıcılıktan 50 yıla, resmi belgede sahtecilikten 35 yıla, zimmet suçundan 12 yıla, özel belgede sahtecilikten 3 yıla, ateşli silahlar kanununa muhalefetten 1 yıla, toplam 107 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Aralarında Yasin Hamzaçebi, kardeşi, ve yakın akrabaları ile Türkiye İş Bankası eski Müdürü Selahattin Eslek'in de bulunduğu dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, özel belgede sahtecilik, örgüt kurma, zimmete para geçirme suçlamalarıyla açılan davada Duruşma Savcısı mütalaasını açıkladı.
Savcı Mütalaasında "Açılan kamu davasında soruşturma ve kovuşturma evrelerinde toplanan deliller, alınan ifadeler. 05.10.2016 tarihli bilirkişi raporu, 09.03.2017 tarihli bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamından anlaşıldığı üzere; sanık Selahattin Eslek'in suç tarihlerinde Türkiye İş Bankası Zonguldak Müdürü olarak görev yaptığı, sanık Yasin Hamzaçebi'nin ise ticaret ile uğraştığı, banka müşterisi olduğu ve sanık Selahattin Eslek ile menfaat ilişkisi kurduğu, sanıklar Yasın Hamzaçebi , Selahattin Eslek ve Cengiz Koca'nın banka vasıta kılınarak dolandırıcılık suçundan işlenmesi amacıyla örgüt kurdukları, Sanık Yasin Hamzaçebi'nin bu örgütün yöneticisi olduğu, örgüt yöneticisi sıfatıyla, örgüt üyesi olan sanık Selahattin eslek ile eylem ve fikir birliği içerisinde hareket ederek kendisi ve yakınlarının menfaatine kredi talep ettiği gibi adlarına kredi tahsis edilmemesi gereken diğer sanıklar lehine kredi kullanılmasını ve tahsis edilmesini sağladığı, kullanılan bu kredilerin yüksek meblağlı tutarlarını kendi menfaatine kullandığı, sanıklardan Selahattin Eslek'in örgüt üyesi sıfatıyla sanık Yasin Hamzaçebi tarafından temin edilen kişiler adına düzenlenen sahte ve usulsüz belgelerle müdürlüğünü yaptığı İş Bankası Şube Müdürlüğü'nden kredi kullandırdığı, sanık Cengiz K.'nın ise örgüt üyesi sıfatıyla adlarına kredi kullandırılan şahıslar için piyasa rayiçlerinin çok çok üstünde rayiç değer belirleyerek usulsüz ekspertiz raporları düzenlediği, diğer sanıklar Meryem H., Cengiz K., Hasan H., Levent H., Tansel H., Hakkı A., Hakan C., Tülay H., ve İsmail A.'nın ise örgütü üyesi olmadıkları ancak örgüt adına suç işledikleri bu nedenle TCK 220/6 maddesi uyarınca örgüte üye olma suçundan dolayı cezalandırılmaları gerektiği, sanıkların örgüt çerçevesinde sahte belgeler kullanarak gerçek değerinin üzerinde rayiç bedelleri belirlemek suretiyle oluşturulmuş ekspertiz raporları kullanarak kredi çektikleri, usulsüz kredi kullanımının banka müdürü sanık Selahattin tarafından bilerek ve istenerek onaylandığı belirlenmiştir" denildi.
Mütaalada Sanık Yasin Hamzaçebi'nin örgüt yöneticisi olarak düşük fiyatlara aldığı arsaların ekspertizlerinde rayiç bedellerini 2 katından fazla yüksek gösterdiği, bu sayede bahsi geçen bankadan yüksek meblağlarda krediler çektiğinin tespit edildiği yer aldı. İddianamede Yasin Hamzaçebi'nin 'Benim kredi notum dolu' diyerek başka şahıslar üzerine kredi çektiği, kredi evraklarını eksik ve yetersiz olarak bankaya sunduğu, kefil yoluyla kredi çektiği ancak kefil gösterilen kişinin imzasının sahte olduğunun da tespit edildiği ifadelerine yer verildi.
DAYISINI DOLANDIRMIŞ
Sanık Yasin Hamzaçebi'nin öz dayısı olan Şenol Şanal ve Şanal'a ait olan iş yeri üzerinden sahte evrak ile kredi çektiği de iddianamede yer aldı. Yasin Hamzaçebi'nin Banka Müdürü Selahattin Esnek ile bir araya gelerek Şenol Şanal adına bahsi geçen İş Bankası Şubesi'nden 31 000 TL kredi çektiği, bu krediyi de alacaklı cari hesabına aktardığı, ancak kredi belgelerinde Şenol Şanal'ın imzasının bulunmadığı da tespit edildi.
100 yıldan fazla hapsi istenen Yasin Hamzaçebi'nin yine dayısı Şenol Şanal'ın sahibi olduğu Şanal Ekmek Sanayi ve Ticaret A.Ş., adına 40 000 TL kredi çektiği ve bu paranın çekilmesinden Şenol Şanal'ın haberi ve imzası olmadığı da tespit edildiği belirtildi. Yapılan incelemede Yasin Hamzaçebi ve Selahattin Esnek'in dolandırıcılık suçunu işledikleri tespit edildi.
ÇOK SAYIDA ARSA VE KONUT'UN RAYİÇ BEDELLERİNİ DEĞİŞTİRMİŞLER
Yasin Hamzaçebi'nin lideri olduğu ileri sürülen suç örgütünün Zonguldak merkezde 50 bin TL gibi paralarla satın aldıkları konut ve arsaların rayiç bedellerini sahte raporlarla yüksek tuttukları ve bu konut ve arsalar üzerinden 4 kata kadar fazla rayiç bedel belirleyerek kredi çektikleri tutanaklarda yer aldı.

Örgütün, Yasin Hamzaçebi'nin Meşrutiyet Mahallesi'nde bulunan ve rayiç bedeli 18 bin TL olan bir konutu satın aldığı, bunun için konut kredisi çektiği, kredinin yüksek çekilmesi için sanıklardan Cengiz Koca'nın 18 bin TL değerindeki konutun rayiç bedelini 11 kat yükselttiği ve 200 bin TL gösterdiği ve bahsi geçen ev üzerine 100 bin TL kredi çekilmesini sağladığının tespit edildi. İddianamede Yasin Hamzaçebi tarafından bir çok konutun rayiç bedelinin yükseltilerek yüksek meblağlarda kredi kullandığı da tespit edildi.
KARALİSTEDEKİLERE KREDİ ÇEKTİRMİŞ, ONU DA DOLANDIRMIŞ
Mütaalada örgüt yöneticisi olarak geçen Yasin Hamzaçebi'nin Zonguldak'ta bir kargo şirketinin sahibi olan ve ismi kara listede yer aldığı için kredi çekmesi imkansız olan Cengiz K.'ya kredi çektiği de yer aldı. İddianamede; Cengiz K.'ın, Yasin Hamzaçebi'ye; 'Kara listede olduğum için kredi çekemiyorum' dediği, Hamzaçebi'nin ise 'Bu işler kolay sana ne kadar kredi lazım' dediği Cengiz K.'nın 20 bin TL dediği ve Yasin Hamzaçebi'nin Banka Müdürü Selahattin Esnek'i aradığı yer aldı. Cengiz K.'nın daha sonra Yasin Hamzaçebi'nin yanına gittiği ve kredinin onaylandığını öğrendiği ancak Yasin Hamzaçebi'nin kendisinin de krediye ihtiyacı olduğunu söylediği ve 20 bin TL olan krediyi 50 Bin TL yapalım dediği, Cengiz K.'nın bunu kabul ettiği ancak 50 Bin TL kredi yerine 100 Bin TL kredi çekildiğini sonradan öğrendiği ve dolandırıldığı da yer aldı.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 Şubat'ta görülecek davada karar çıkması bekleniyor.

Yasin Hamzaçebi hakkında, karar sonrası kaçma ihtimali üzerine hakkında yurt dışı çıkış yasağı konuldu.