Zonguldak Demokrasi Platformu, Kapuz Plajı'nda geçtiğimiz günlerde iki kadının bira içmesi ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili basın açıklaması düzenledi. Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, "Kentimizin yüz akı olan Kapuz' u kentin utancına dönüştüren anlayışları kınıyoruz. 12 Eylül 2017 günü mesaiden çıkan iki arkadaşımız hoşça vakit geçirmek, kentin marka değerini oluşturan "mavi bayraklı" plajda denize girip, günün yorgunluğunu gidermek için Kapuz Plajı'na gitmiştir. Denize girdikten sonra, bir yandan güneşlenirken diğer yandan da kitaplarını okumaya başlayan arkadaşlarımız, uluslararası standartlara sahip tüm plajlarda olduğu gibi, "mavi bayraklı" Kapuz Plajı'nda da "serbest olduğunu düşünerek", yanlarında getirdikleri biraları açmış, içerek serinlemek istemiştir. Kendilerinin ve görgü tanıklarının ifadesine göre, daha biralarını açar açmaz yanlarına gelen ve kendisini plajın cankurtaranı olarak tanıtan bir şahıs, hiç de nezaketli olmayan bir üslupla, burada bira içmelerinin yasak olduğunu kendilerine ihtar etmiş, arkadaşlarımız bu nezaketsiz duruma yasal haklarını anımsatarak itiraz etmiştir. Sayıları artan plaj görevlilerinin, yaptıkları müdahaleyi, "Kadın olmasaydınız size gününüzü gösterirdik" türünden tehdit etmeye kadar vardıran görevlilere itiraz eden arkadaşlarımız, bu şekildeki alanlarda, ancak sarhoş olup etrafı rahatsız etmenin yasak olabileceğini, şu andaki pozisyonda kimseyi ilgilendiren bir durum olmadığını ısrarla dile getirerek, kendilerine yönelen tacizin durdurulmasını talep etmiştir. Tartışmanın uzaması üzerine plaj görevlileri ve sonrasında gruba dahil olan zabıta memuruyla birlikte emniyete ihbarda bulunarak, bir polis ekibinin plaja gelmesini sağlamıştır. Olay mahalline gelen polis memurlarının büyütülecek bir mesele görmediklerini, şayet herhangi bir şikayetçi yoksa, bir işlem yapmadan olay yerinden ayrılacaklarını bildirmeleri üzerine, belediye görevlileri şikayetçi olduklarını beyan ederek, arkadaşlarımızın ifadesi alınmak üzere karakola götürülmesine neden olmuştur."

"YANLIŞ BİLGİLENDİRMELERİ KABUL EDİLEMEYECEK BİR TUTUMDUR"

"Bu durum üzerine arkadaşlarımız karakola götürülmüş ve akşamın ilerleyen saatlerine kadar karakolda beklemek zorunda kalmıştır. Hiç kimseyi rahatsız etmedikleri ve haklarında başkaca hiçbir şikayetçi olmadığı halde, belediye görevlilerinin gerçek dışı beyanlarla şikayete devam etmesi, akılla açıklanabilir bir durum değildir. Arkadaşlarımıza Kabahatler Kanunu'nun 37. maddesi uyarınca ceza kesilmesi bu akıldışılığı bambaşka boyuta taşımıştır. Götürüldükleri karakolda, kandaki alkol seviyesini belirlemek amacıyla yapılan ölçümde, bir arkadaşımızda "0.50", diğerinde ise "0" promil gibi düşük değerlere ulaşıldığı için "sarhoş olup etrafı rahatsız etmek" maddesi uygulanamayınca, "mal veya hizmet satmak için etrafı rahatsız etmek" gibi ilgisiz bir suçtan idari para cezası kesilmiştir. Yalnızca bu durum bile arkadaşlarımızın nasıl bir haksızlığa uğradığını apaçık ortaya koymaktadır. Olayın, kentimizin itibarını zedeleyen bir haber olarak ulusal basına da yansıması karşısında, en azından serinkanlı davranması beklenen yetkililerin tavrı da anlaşılamaz bir şeydir. Yapılan alkol testindeki sonuçlar polis kayıtlarında mevcutken, arkadaşlarımıza, "sarhoş olup çevreyi rahatsız ettiler" suçlamasını yöneltmeleri ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeleri kabul edilemeyecek bir tutumdur. Bireyleri ayrıştıran, toplumun tüm kesimleri arasında diyaloğu yok eden, fay hatları oluşturan yaklaşımlardan uzak durulmalıdır."

"KAMUOYUNU DUYARLILIĞA ÇAĞIRIYORUZ"

"Cumhuriyetin ilk kenti olan Zonguldak, aydınlık yüzlü insanların yaşadığı bir emek kentidir. Ülkenin dört bir yanından gelen insanlar, burada, yüz yıllardır barış içinde yan yana yaşamış, Zonguldak, bu yönüyle ülkeye örnek olmuştur. Maden ocaklarındaki cehennemi faaliyette ortaya çıkan dayanışma kültürünün bir yansıması olan bu kardeşlik ikliminin bozulmasına asla izin verilmemelidir. Sosyal demokrat bir belediyenin bu kültüre aykırı bir davranışı onaylar şekilde davranmasını şiddetle kınıyoruz. Kapuz plajı içerisinde alkollü içki içmenin serbest olduğu bir tesis var iken, dışarıdan alkollü içecek getirilmesinin yasak olduğunu belirten tabelanın bulunması ne kadar anlamlıdır? Yasalarda hiçbir karşılığı olmayan bir suçlamayla karşı karşıya kalan arkadaşlarımızın yanındayız. Bir doğa harikası olan ve bu yönüyle kentin marka değerini oluşturan Kapuz Plajı'nı utancımıza dönüştüren hiçbir anlayışa prim vermeyeceğiz. Başta kendilerine olumsuz davranan plaj görevlileriyle belediye yetkililerini arkadaşlarımızdan özür dilemeye çağırıyor, kişisel hak ve özgürlüklerin korunması hususunda kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Kentimizin yüz akı olan Kapuz' u kentin utancına dönüştüren anlayışları kınıyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi