Düzce Üniversitesinde Yeni Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi anlatıldı. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük "Yarışan bir otomobilin bir tane şoförü olur ve dolayısıyla nerede gaza basıp nerede frenleyeceğine kendisi karar verir" dedi.
Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi tarafından düzenlenen "Yeni Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi" başlıklı program, Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük'ün konuşmacı olarak davet edildiği konferansa, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kahraman Çatı, akademik ve idari personeller ile öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, anayasaların ülke yönetimlerinin temel hukuk kurallarını oluşturduğunu ve toplumun tüm kesimini ilgilendirdiğini ifade ederek sözlerine başladı. Konferansın davetli konuşmacısı olan Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük'e teşekkür eden Prof. Dr. Genç, bu tür konferansların öğrencilerin ufkunu açtığını ve hayat görüşlerine yeni anlamlar kazandırdığını ifade ederek konuşmasını tamamladı.
"Yürütme tek elde toplanması gerekir"
Açılış konuşmasının ardından sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, konferans dolayısıyla Düzce Üniversitesi'nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sunumuna başladı. Yrd. Doç. Dr. Küçük, Ülkemizde 1924'ten itibaren parlamenter sistemin değiştirilen anayasalarla güçlendirilmesine rağmen, Cumhurbaşkanlarının güçlü kişiliklere sahip olduğunu ve yönetimdeki hukuki yapının önüne geçerek, Ülke yönetiminde etkin olduklarının altını çizdi.
Anayasa değişikliğinin nedenini yarışa giren bir otomobil üzerinden örnek vererek anlatan Yrd. Doç. Dr. Küçük, "Yarışan bir otomobilin bir tane şoförü olur ve dolayısıyla nerede gaza basıp nerede frenleyeceğine kendisi karar verir. Eğer siz bir otomobilin içine iki şoför sokarsanız, yarış esnasında bir karmaşaya neden olursunuz. Bu nedenle hedefinize ulaşamazsınız ya da zamanından çok sonra ulaşırsınız" sözleriyle şuan uygulanan parlamenter sistemin bu tür karmaşalara yol açtığını söyledi.
Günümüz dünyasında etkin yönetim anlayışının egemen olduğunu vurgulayan Küçük, parlamenter sistemle bunun mümkün olmadığını belirterek kararların, hızlı ve doğru bir şekilde alınması için yürütmenin tek elde toplanması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı sisteminde Anayasa Mahkemesi üyelerinin atanmasına da değinen Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, "Anayasa Mahkemesi üyeleri, 12 yıllığına seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminde ise bir Cumhurbaşkanı en fazla 2 kere ve 10 yıllığına seçiliyor. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesine atanan üyelerin minnet edecek bir durumları kalmıyor" diyerek yargının tarafsızlığını yitireceği kaygılarının yersiz olacağını sözlerine ekledi.
Soru-cevap şeklinde devam eden konferansın sonunda Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük'e Üniversite adına plaket ve teşekkür belgesi, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kahraman Çatı ise günün anısına hediye takdim etti.

Editör: Pusula Gazetesi