UNESCO 2021 Yılını Ahilik Yılı İlan etti. 13 Eylül Pazartesi günü başlayacak Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Kırşehir'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı etkinlikte Zonguldak'ı Aynur Abla temsil edecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Ahilik etkinlikleri için Zonguldak Ticaret İL Müdürü İsmail Maden ve Zonguldak Esnaf Odaları Birlik Başkanı Muharrem Coşkun'un Zonguldak olarak etkinlikleri koordine ettiği ve Kırşehir'deki çalışmalara Zonguldak'ın da katılacağı öğrenildi.

Aynur Abla Yöresel-Doğal-Organik Ürünleri adı altında Zonguldak'ı, Yöresel Ürünleri ile Türkiye'nin her yerinde tanıtan ve Zonguldak'ın Yöresel Ürünlerinin ön Plana çıkmasında önemli çalışmalar yapan Aynur Çakar "Zonguldak'ı Kırşehir'de en iyi şekilde temsil edeceğiz Başta çok emek ve çaba gösterdiğimiz Çaycuma Manda Yoğurdu ve Ürünleri olmak üzere diğer ürünlerimiz ile Zonguldak'ın farkındalığını öne çıkaracağız" dedi.

Ahilik nedir ve ne demek?

Ahilik, yüzyıllar öncesinde kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkan tanıyan ahilik teşkilatı, Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Ahilik makamı, günümüzde varlığını sürdüren esnaf odaları ile benzer nitelikler taşımaktadır. Peki, tam manasıyla ahilik nedir ve ne demektir? İşte, Ahilik kavramı hakkında detaylı bilgiler

Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatı, Ahi Evran Veli tarafından 1200'lü yıllarda kuruldu.

Ahilik, o dönemde Anadolu'ya göç eden Türkmenlere aş ve iş imkanı sağlayarak, aynı zamanda tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici haline getirilmesine katkı yaptı.

AHİLİĞİN 7 KURALI

Ahi olmak ve peştamal kuşanmak için kişinin bir Ahi tarafından önerilmesi zorunludur. Üye olmak isteyenlerden yedi fena hareketi bağlaması ve yedi güzel hareketi açması beklenmektedir:

Cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını açmak,

Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, hilim ve mülayemet kapısını açmak,

Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak,

Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet kapısını açmak,

Halktan yana kapısını bağlamak, Hak'tan yana kapısını açmak,

Herze ve hezeyan kapısını bağlamak, Marifet Kapısını açmak,

Yalan kapısını bağlamak, doğruluk kapısını açmak,

Kafirler, çevresinde iyi tanınmayanlar, kötü söz getirebileceği düşünülenler, zina ettiği ispatlananlar, katiller, (kasaplar), hırsızlar, dellallar, vergi memurları, vurguncular örgüte katılamaz.

Kadınlar, Ahiliğin "kadınlar kolu" olarak adlandırabileceğimiz Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları) teşkilatına üye olmuşlardır.