MÜTEAHHİT "ALİ AGAH ÇAĞLAR"...

1 Nisan 1924 tarihinde Türkiye Cumhuriyetinin ilk ili olan Zonguldak, bu tarihten hemen sonra sanayileşmenin de merkezi olarak belirlenmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla Agah Çağlar Zonguldak'a nafia (Bayındırlık) müdürü olarak gönderilir. Zonguldak'ta yaşadığı dönemde müteahhit olarak kent merkezinde bir çok binanın yapımına imza atmıştır. Agah Çağlar'ın yaptığı binalardan hafızalara kazınan beton yolcu iskelesi ve Mehmet Çelikel Lisesi olmuştur..

YOLCU İSKELESİ İNŞAATI...

Zonguldak'ın dış dünya ile bağlantısı olan ilk iskele ahşap ve kullanışsız bir durumdaydı. 1930 yılından sonra Türkiye'nin ilk vilayeti Zonguldak kentleşme, planlama kapsamında pilot bölge seçildi yolcu ve eşya nakliyesinin artmasından dolayı iskelenin yenilenmesine karar verildi. 1931 yılında sökülen ahşap iskele, 1932 yılında işi üstlenen müteahhit Agah Çağlar tarafından yenilendi.

Beton iskele iki kat inşa edildi, yolcu indirme iskelesi, üzerine bir vinç monte edilerek deniz yoluyla gelen çektirme ve teknelerin yükleme ve boşaltma ihtiyacını uzun yıllar karşıladı.

"ALİ AGAH ÇAĞLAR" VE AİLESİ...

Ali Agah Çağlar 1931 yılında eşi Hadiye, çocukları Haluk ve Hande ile birlikte Zonguldak'a geldi. Eşi Hadiye Çağlar, İstanbul'da batı kültürü ile yetiştirilmiş, İstanbul Yeldeğirmeni Fransız Kız Okulunda öğrenim görmüştür. Eski ve aydın İstanbullu bir ailenin üyesidir. Ali Agah Çağlar, Kırımdan gelerek Konya- Meram'a yerleştirilmiş bir ailenin üyesidir. Dedesinin yönetim görevi ile Afyon, Hama, Humus, Şam'da görev almış olmasından ötürü öğrenimini İstanbul'da dayısının yanında yapmıştır. 1914 yılında Yüksek Mühendis mektebine girmiş, 1916 yılında demiryolları bursu ile Berlin TH.'da öğrenimine devam etmiştir. Aile genelde teknik alanda öğrenim görmüştür. Babası ile beraber kendisi, dayısı, babasının teyzesinin oğlu, amcası, ağabeyi, inşaat mühendisidir.

Ali Agah Çağlar son derece düzgün kıyafetli, sürekli kravat takan, düzgün konuşan şık, beyefendi bir kişiydi. Zonguldak'ta nüfuslu kişilerle yakın temas içindeydi. İş adamı Mehmet Çelikel işlerini ona yaptırırdı. Ali Agah Bey'de kendi işlerinde taşeron olarak Zonguldaklı Ustabaşı Ahmet Çakmak'la çalışırdı. Alaplı kökenli Çakmak ailesinin oğulları "Hüsnü Yılmaz Çakmak" günümüzde, inşaat malzemeciliği ve kereste işini sürdürmektedir.

1929 yılında İstanbul'da doğan ve ilk, orta ve lise eğitimini Zonguldak'ta tamamlayan ünlü mimar ve şehir planlamacısı kızı Hande Suher (Çağlar) Zonguldak'ta büyümüştür.

Editör: Pusula Gazetesi