Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, Düzce Üniversitesi'ndeki Ruandalı öğrencilerle bir araya gelerek Merkez Kampüsteki eğitim ve hizmet alanlarını ziyaret etti.
Prof. Dr. Rahmi Er, ilk olarak Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Üniversite Yönetimi'ni ziyaret etti. Ziyarette eğitim ve yabancı uyruklu öğrenciler başta olmak üzere çeşitli konular konuşuldu. Rektörlük ziyaretinin ardından Prof. Dr. Rahmi Er, YÖK'ün desteğiyle Düzce Üniversitesi'nde eğitim gören Ruandalı öğrencilerle kahvaltı programında bir araya geldi. Programda; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. İdris Şahin, Genel Sekreter Hasan Sadi Ateş ile birlikte Dış İlişkiler Koordinatörlüğü ve Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) yetkilileri de yer aldı.
YÖK'ün başlattığı inisiyatifle geçen yıl Ruanda'ya ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Rahmi Er, bu ziyarette YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve Ruanda Eğitim Bakanı'nın imzaladığı yükseköğretim alanındaki protokolün hayata geçirildiğini ifade etti. Bu ziyarete 5 üniversite rektörünün de katıldığını söyleyen Prof. Dr. Er, bu rektörler arasında Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar'ın da yer aldığını dile getirdi. Düzce Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilerin Ruanda'dan gelen ilk öğrenci grubu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Rahmi Er, YÖK'ün 5 burs ile ilahiyat alanında, 5 burs ile de diğer alanlarda Ruandalı Müslüman öğrencilere destek sağladığına dikkat çekti. Ruandalı öğrencilerin başarılarını yakından takip ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Er, öğrencilerin kendi ülkelerinin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise Ruandalı öğrencilerle ikinci kez bir araya geldiklerini dile getirerek öğrencilerin çok güzel Türkçe konuşmasından dolayı gurur duyduklarını ifade etti. Ruanda'da uygulanan çevre temizliği geleneğini Düzce Üniversitesi'ne de taşıyacaklarını vurgulayan Rektör Çakar, Mart ayında tüm öğrencilerle birlikte çevre temizliği etkinliği gerçekleştireceklerini söyleyerek hem YÖK'ün hem de Düzce Üniversitesi'nin Ruandalı öğrencilere her zaman destek olacağını belirtti.
Programın devamında Prof. Dr. Rahmi Er, Ruandalı öğrencilerle sohbet etti. Düzce Üniversitesi, şehir ve ülkemizle ilgili düşüncelerini dillendiren öğrenciler, Türkiye'yi çok sevdiklerini, insanların çok sıcakkanlı olduklarını belirterek kendilerine destek olan Düzce Üniversitesi'ne teşekkürlerini iletti.
Programda, Düzce Üniversitesi Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sibel Bayram da, TÖMER'le ilgili bir sunum yaptı. 2013 yılında kurulan TÖMER'in gündelik hayat ve akademik eğitim için Türkçe öğrettiğini söyleyen Bayram, 9 aylık eğitim programı uyguladıklarını, yaz okulları ve kültürel gezilerle Türkçe ve Türk kültürü hakkında yabancı uyruklu öğrencileri bilgilendirdiklerini ifade etti. Suriye, Irak, Ruanda, Afganistan, ABD ve Türkmenistan gibi öğrenci gruplarına eğitim verdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Sibel Bayram, 27 Mart 2018 tarihinde "TÖMER'ler Buluşuyor" etkinliği ile "Uluslararası Hakemli Dil Edebiyat Dergisi" ve "Uluslararası Türk Dil Çalıştayı"nı da gerçekleştirecekleri bilgisini paylaştı.
Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, Düzce Üniversitesi'ndeki programının öğleden sonraki bölümündeyse Konuralp Kampüsündeki yeni eğitim ve hizmet alanlarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Yeni Hastane binası, Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT), Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜDEM), Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi Dersliklerini gezen Prof. Dr. Rahmi Er, yapılacak olan yeni kütüphane binası ile ilgili bilgi alarak programını tamamladı.

Editör: Pusula Gazetesi