Zonguldak Özel Level Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Turgay Tuğ, "1-7 Nisan Kanser Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserden korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vücutta meydana gelebilecek küçük değişiklikleri önemseyip, yıllık kontrollerin ve taramaların mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.

Kanserin, hem dünyada, hem de Türkie'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm nedeni olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Turgay Tuğ, "Erken teşhis edildiğinde, tedavisi ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri göz önüne alındığında korunmanın önemi artıyor. Yanlış bilgilere kulak asılması nedeniyle tedaviye geç kalan hastalar bulunuyor. Erken tanı konan hastalar, cerrahi müdahalelerle kanser hastalığından kurtulabiliyor. Yaygın kanser türlerinin en az üçte biri, daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebilir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel olumsuz etkilerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da azalacak veya ortadan kalkacaktır" dedi.

"Kanserin belirti ve bulguları var mıdır?" sorusuna yanıt veren Opr. Dr. Turgay Tuğ, Erken tanı tartışılmaz düzeyde yararlıdır. Birçok kanser türü, erken dönemde uyarıcı belirti ve bulgular gösterir. Bunun için yıllık kontroller önemelidir" ifadelerini kullandı.

"Tümörlü dokuya biyopsi yapmak kanserin yayılmasına neden olur mu?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Opr. Dr. Tuğ, "Tümör biyopsisi yapmanın kanserli hücrelerin yayılmasına neden olduğuyla ilgili bilimsel kanıt yoktur" dedi.

"Bazı kanser türleri bulaşıcı mıdır?" sorusuna cevap veren Tuğ, "Kanserin hiçbir çeşidi bulaşıcı değildir. Bununla birlikte bilinen bulaşıcı virüsler kansere neden olabilir" diye konuştu.

Tuğ, "Kanserli hastanın şekerli yiyecekler yemesi doğru mudur?" sorusuna verdiği yanıtta şunları söyledi:

"Şeker yemenin kanser hücresinin gelişimine veya hızlı yayılmasına sebep olduğuna ilişkin bilimsel kanıt yoktur. Normal hücrede olduğu gibi kanserli hücrenin de büyüme ve normal fonksiyonlarını görmek için şekere ihtiyacı vardır. Ancak şekeri kısmak kanser büyümesini yavaşlatmaz, şekeri artırmak kanserli hücrenin büyümesini hızlandırmaz."

Editör: Pusula Gazetesi