24 Haziran'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin ardından, gözler yerel seçimlere çevrildi. Normal şartlar altında 2019 Mart ayı içerisinde gerçekleştirilmesi beklenen yerel seçimlerin kulislerde 2018 Kasım ayında yapılacağı konuşulmaya devam ediyor. Partiler, Zonguldak'ta belediye başkanı adayı olması muhtemel isimleri de anketlerle belirlemeye çalışıyor. Peki Zonguldak'ta partilerin ve adayların durumları ne?

AK PARTİ'DE ÖNDE GELEN İSİMLERİN BAŞKANLIK İÇİN ADI GEÇİYOR

2014 yılında yapılan genel seçimlerde Ali Bektaş'ı aday gösteren ve az bir oy farkıyla belediyeyi CHP'ye kaptıran AK Parti'de güçlü bir belediye başkanı adayı aranıyor. Kulüslerden gelen bilgilere göre, genel merkez Zonguldak'ta aday olabilecek isimleri anket çalışmasıyla belirlemeye çalışıyor. AK Parti'de adaylık için Özcan Ulupınar, Ali Uzun, Metin Karaduman ve Ali Bektaş isimleri öne çıkıyor.

CHP'DE BAŞKAN AKDEMİR DÖNEMİ SONA ERER Mİ?

CHP bu günlerde 'Olağanüstü Kurultay' tartışmaları yerel seçim hazırlıklarını da geride bıraktı. Zonguldak'ta belediye CHP'nin kalesi olarak görülse de bu seçimde CHP'nin işi zor. Belediye Başkanlığı'nda 2'inci dönemi doldurmak üzere olan Muharrem Akdemir'e özellikle hizmet alanındaki eksiklikler ve aksaklıklar nedeniyle vatandaşın olumsuz tepkisi büyük. CHP'nin Zonguldak halkının önüne yeni ve güçlü bir adayla çıkması gerektiği yönündeki görüşler ağırlıkta. Belediye Başkanlığına aday olabilecek isimler arasında en güçlü isim Harun Akın gibi gözüküyor. Harun Akın'ın yanı sıra partide Tahsin Erdem, Fikret Birkan, Şenol Köktürk, Şenol Şanal ve mevcut Belediye Başkanı Muharrem Akdemir isimleri öne çıkıyor.

MHP'NİN ADAYI KİM OLACAK?

MHP, Zonguldak'ta 24 Haziran seçimlerinde aldığı oy oranıyla 'Zonguldak siyasetini belirleyenler arasında ben de varım' dedi. Yerel seçimlerde MHP'nin kimi aday göstereceği merak edilse de gözler 24 Haziran Genel Seçimleri'nde 40 binden fazla seçmenin oyunu alan Hamdi Ayan'a çevrildi. Hamdi Ayan'ın MHP'den Zonguldak Belediye Başkanı Adayı olması halinde seçimin kaderi de değişecek gibi duruyor. Kulislerde konuşulmaya başlayan Ayan için, 'Eğe Hamdi Ayan aday olursa AK Parti'nin belediyeyi alması imkansız gibi görünüyor' yorumları da yapılıyor. Milletvekilliği Adaylığının ardından MHP İl Başkanlığı'na dönmeyen Ayan'ın yerel seçimler için hazırlık yaptığı da gelen bilgiler arasında. Öte yandan MHP'de Zeki Çakan devri de sona ermiş değil. MHP'nin Belediye Başkan Adayı'nın Çakan da olabilir. Zonguldak'ta belediye başkanlığı yaptığı dönemdeki çalışmalarıyla tanınan Çakan, halkın da sevgisini kazanmış durumda. MHP'de adı geçen bir önemli aday da Kadir Bacıoğlu. Türkiye KamU Sen İl Temislcisi olan Bacıoğlu kentin sevilen ve desteklenen önemli isimleri arasında yer alıyor. Bacıoğlu'nun MHP'den Belediye Başkanı Adaylığı için çevresindekilerle görüştüğü ve bu noktada adımlar atmaya hazırlandığı da gelen bilgiler arasında.

CUMHUR İTTİFAKI ADAY ÇIKARTIR MI?

24 Haziran Genel Seçimleri'nde bir araya gelen MHP ve AK Parti, 'Cumhur İttifakı'nda birleşti. Bu birleşmenin yerel seçimlerde olup olmayacağı merak ediliyor. AK Parti ve MHP'nin Zonguldak Belediye Başkanlığı için çatı aday çıkartması halinde yerelde iktidar kaçınılmaz gibi duruyor.

MİLLET İTTİFAKI ÇATI ADAY ÇIKARTIR MI?

CHP-İYİ Parti ve SP'den oluşan Milli İttifak'ın çatı aday çıkartma olasılığı düşük görünüyor. Çünkü yerelde uzun yıllar seçimi tek başına alan ve iktidar olan güçlü bir CHP var. Özellikle CHP ve İYİ Parti'de kurultay tartışmaların yaşandığı şu günlerde çatı aday çıkartılması neredeyse imkansız gibi görünüyor.

İTTİFAK OLMAZSA AK PARTİ'NİN İŞİ ZOR

AK Parti yerel seçimlerde de iktidarı almak için hiç kuşkusuz en iyi şekilde çalışacak. Seçimin en önemli aktörlerinden birisi ise MHP olacak gibi görünüyor. Özellikle son yıllarda güçlü adaylarıyla dikkat çeken MHP, yerel seçimlerde de ses getirecek gibi. AK Parti'nin güçlü aday ve muhteşem projelerle Zonguldak halkının karşısına çıkması bekleniyor. Ancak MHP'nin güçlü bir aday çıkartması halinde AK Parti'nin yerel iktidar hayalleri zora düşüyor. MHP'nin çıkarttığı güçlü bir aday, AK Parti'ye dezavantaj, CHP'ye ise büyük avantaj sağlayacak gibi görünüyor.

ERKMEN İYİ PARTİ'DEN BELEDİYE BAŞKANIA DAYI OLUR MU?

Zonguldak'ta valilik yapan ve Zonguldak'ın sevilen ismi haline gelen Yavuz Erkmen de Zonguldak siyaseti için önemli bir isim. 24 Haziran Genel Seçimleri'nde milletvekili listesinde ilk sıralarda yer bulamayan ve listeye girmeyen Yavuz Erkmen'in yerel seçimde Belediye Başkanlığına aday olup olmayacağı ise merak ediliyor. İYİ Parti'de kurultay karmaşasının bir an önce sona ermesi, yerel seçimlerdeki adayları da şekillendirecektir. Yavuz Erkmen'in yerel seçimde aday olması da Zonguldak'a renk getirecek gibi görünüyor.

Editör: Pusula Gazetesi