Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Başkanı Derya Akbıyık, "Yeni Yargı Paketi'nde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılması girişimi, Anadolu basınına vurulmuş büyük bir darbe niteliği taşımaktadır" dedi.

Yerel basının büyük bir borç batağı içinde olduğunu belirten Akbıyık, Türkiye genelinde ve Zonguldak'ta gazete patronlarının gazetesini çıkaramaz noktaya geldiğini ve gazetecilerin işsizlik tehdidi altında olduğunu ifade etti. Başkan Akbıyık, Zonguldak Belediyesi başta olmak üzere il genelinde bulunan ilçe belediyelerine seslenerek; meclis toplantı tutanaklarının resmi ilan olarak yerel gazetede yayınlanması gerektiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bu uygulamanın başladığını belirten Derya Akbıyık, yerel basın yerel yönetim işbirliğinin Zonguldak'ta da olması gerektiğini belirtti.

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"İZMİR'DE BAŞLADI, ZONGULDAK'TA DA BAŞLAMALI"

"Yerel basındaki sorunlar ve sıkıntılar; Zonguldak'tan baktığımız zaman hat safhada. Geriye dönük bakıldığında ilanlarımız zam artışı olarak yükseliş trendine girdi, 2 kez zam geldi, bunlar sevindirici gelişmelerdi, abonelerde KDV yüzde 1 seviyesindeydi.

En son 31 Mart yerel seçimlerinden önce yüzde 1 oranı da kaldırıldı. Abone gelirlerinde KDV oranı sıfırlandı. Yerel basının yaşaması anlamında hem Basın İlan Kurumu, hem de KOSGEB destekli bazı teşvikler alındı. Bunlar güzel şeyler, olumlu gelişmeler, fakat 2019 Türkiyesine geldiğimiz zaman; hükümetin uyguladığı ekonomik program çerçevesinde yatırımlar durma seviyesine geldi. Zonguldak'ta uzun zamandır çok zorunlu ihaleler haricinde ihale yapılmıyor. Türkiye büyüme trendi, büyüme oranı, çok düşük seviyede seyrediyor. Bu hükümetin aldığı tasarruf tedbirleri ve ekonomide yaşanan gelişmeler, yerel basın ihale ve resmi ilanlarında büyük kayıplara yol açtı. Resmi ilanlar son 6 aydır çok düşük seviyede, hatta neredeyse yok denecek düzeyde.

Zonguldak Merkez'de 5 tane günlük gazete var. Devrek'te 2 tane resmi ilan alan gazetemiz var. Çaycuma'da 2 tane gazete resmi ilan alan gazetemiz var. Ereğli ilçemizde 5 tane, 1 tane de Alaplı'da var. Toplamda tüm il genelinde bu gazetelerimiz resmi ilanlar ile yaşıyor. Zonguldak'a baktığımız zaman, İl Özel idaresi'nde bir tane ihale yok. Yaprak kımıldamıyor.

İnşallah ikinci yarıyılda, ülkemizde ve Zonguldak'ta peşpeşe yatırımlar olur, tüm kamu kurumları inşallah sırası ile ihaleler yapar ve gerçekleşir, o zaman da bizim gelirlerimiz artar diye düşünüyoruz.

Şu an sıkıntımız çok yoğun bir şekilde sürüyor. Önümüzdeki günlerde yargı reformu var, 15 Temmuz'a kadar çıkması bekleniyor. Bununla ilgili olarak mecliste görüşmeler var. Yargı reformu kapsamında icra iflas ilanların kaldırılması gündemde, dijital ortama geçilmesi gündemde, biz buna da şiddetle karşı çıkıyoruz. Ülke geneline baktığımız zaman; icra iflas ilanları bizim yüzde 35 gelirlerimize tekabül etmektedir.

Son yıllarda yerel basın çok kan kaybetti. Biliyorsunuz, bununla ilgili ilave tedbirler de almıyor değiliz. Mesela, bildiğiniz gibi belediyelerin her ay yaptığı meclis toplantıları var, bu toplantılarla ilgili duyuru ve ana başlıklı maddeler halinde görüşmeler yapılıyor.

Başta Zonguldak Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri ile görüşülüp, belediye meclisinin aylık toplantılarının ilan şeklinde gazetelerde yayımlanmasını istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuyu hayata geçirdi. İzmir'deki 7 gazete, her ay belediye meclis toplantısı ilanını tam sayfa vermeye başladı. Aydın ve Konya Belediyesi de bu ay veya önümüzdeki aylarda uygulamaya başlıyor. Neden Zonguldak'ta da bu durum uygulanmasın.

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan'a çağrımızdır. Yerel basın, yerel yönetimler ile işbirliği başlasın.

İnşallah yargı reformunda icra iflas ilanları kaldırılmaz. Yerel basın olarak bizler çok güç şartlarda yayım hayatına devam ediyoruz. Yerel gazetelerin gelirlerini arttırma çabamız sürüyor. İnşallah 2019 ikinci yarısı daha iyi olsun, yatırımlar açılsın, yerel yönetimler sahip çıksın diyerek, uğraşı ve çaba içerisindeyiz."

Editör: Pusula Gazetesi