Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Gelik Belediye Başkanı Burhan Sezgin, Maden Makineleri İmalatçıları Derneği Başkanı Murat Uzun, Bülent Ecevit Üniversitesi Teknopark Müdürü Umut Sefer Güneş ile çok sayıda davetli topluluğu da incelemede hazır bulundu. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan yerli ve milli lavuar protokol üyelerine tanıtıldı.

"ÜLKEMİZİN KURTULUŞU YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNDEDİR"

Yüzde 60 karla yapılan yerli ve milli lavuarı inceleyen vali Erdoğan Bektaş, 'bu daha başlangıç ülkemizin kurtuluşu yerli ve milli üründedir' dedi. Vali Bektaş şöyle devam etti; "Uzun zamandan beri yapmaya ve söylemeye çalıştığımız işler bugün görülür hale gelmiştir. Ekonomik ve milli kalkınma modelleri arasında bir kümelenme faaliyeti içerisindeyiz. Bu bir kümelenme ve yeni kalkınma modelleri arasından birisidir. Biz burada Zonguldak'ın gerçeklerinden hareket ederek il merkezinde bir maden bünyesi maden makinaları üretimi konusunda bir kümelenme tasarlıyoruz. Zonguldak'ın gerçi kömür ve madense o zaman Kömürcülük bir madenci olması gerektiği şekilde yapmak zorundayız. Amerika'yı yeniden keşif etmemize gerek yok. Kömür milli bir değerse bunun gereği yapılması gerekiyor. Zonguldak'ta rantabıl ve kabul edilebilir rakamlarla bir hale geliyor. Eğer tabii ki bu teknolojileri uygulamayı başarabilirsek. Yeraltındaki kömüre mahkumsak, yerli sanayiye geçmeliyiz. Biz de bu işin bir ucundan tutuyoruz kömür madenlerinde ve diğer madenlerde ihtiyacımız olan makinaları Zonguldak'ta var olan makina ve kültür birikimini devreye alarak kendimiz üretmek istiyoruz" dedi.

"YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNÜN BÜYÜK KATKISI OLACAK"

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu'da yaptığı konuşmasında, Uygun paydaşlar ile yerli ve milli ürünün büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Eroğlu konuşmasında şunları ifade etti; "Yeraltı madenciliği bütün riskleri taşıyan bir sektördür. Biz Kurum olarak belirli yapılanmaları yaptık ve bu yapılanmalar bizim önümüzü açıyor. Bizim ocaklarda kullanılmak üzere yurtdışından aldığımız müştemilat malzemeleri vardır. Şu anda bunun dünyada uygulandığı yer yok. Tayland ve Çin'de bir kısım kullanıyor. Sayın valimizin öncülüğünde kurulan müştemilat yerleştirildi. Bizim yurtdışından 10 milyon tleye aldığımız müştemilat burada 4 milyon TL'eye imal edeceğiz. Biz kurumun tarihini değiştirecek önemli hamleler yapıyoruz. Bu hamlelerden bir tanesi de temsa üzerinden yerlileştirdik. Bu işin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesinin bir ucunda İstanbul Teknik Üniversitesi bir ucunda da Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi vardır. Uygun paydaşları bulursanız onlarda kazanıyor sizde kazanıyorsunuz."