Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı beldesinde yeni faaliyete geçen 4'üncü termik santralin ardından 5'incinin kurulması için çalışmalar devam ediyor. Ardından kurulması planlanan 2 termik santral ile birlikte beldede toplam 4 bin 580 megavat enerji üretilmesi planlanıyor.

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün ve Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman'ın ev sahipliğinde Zonguldak, yeni bir termik santral karşıtı eyleme daha tanıklık etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran'ın başkanlığında 18 milletvekili, Çatalağzı beldesindeki Havuzlu Park’a gelerek, halk ile birlikte toplantı düzenledi. Belde merkezindeki toplantıya; CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran'ın yanı sıra Balıkesir Milletvekili Mehmet Akın, İzmir Milletvekili Atila Serter, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker ve Ali Özcan, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu ve Ünal Demirtaş, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş, Karapınar Belediye Başkanı Ahmet Aydın, Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Aygün ve Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam ile il, ilçe ve belde başkanları, TEMA Zonguldak İl Temsilciliği, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şubesi, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türkiye Maden-İş Sendikası, CHP’li İl Genel Meclisi ile Belediye Meclis üyeleri muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ve beraberindeki 18 milletvekili, termik santrallere karşı halk ile birlikte hükümete seslendi.

AKGÜN VE ADIYAMAN: “İZİN VERMEYECEĞİZ”

Kürsüye ilk çıkan Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün ve Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, yaptıkları konuşmalarda yeni termik santrale izin vermeyeceklerini söylediler. Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Akgün ve Adıyaman, destek için gelen Milletvekillerine teşekkür etti.

AYDAN; “SANTRAL SAYISI 15-16’YA ÇIKARILMAK İSTENİYOR”

TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan ise, “Kimse bizi aptal yerine koymasın. Termik santral firmaları sağa-sola yaptıkları yardımla yarattıkları kirliliğin üzerini örtmeye çalışmasınlar. Çevreyi kirletmeyen, doğayla barışık yatırımlar istiyoruz. 1,5 kilometrelik alanda mevcutlarla birlikte 7 santral yapılmak isteniyor. Filyos Limanı’nın yapımıyla birlikte bu vadide 7 santral yapılmak isteniyor. Toplam santral sayısı 15-16’ya çıkarılmak isteniyor” şeklinde konuştu

CANKURTARAN: “YETMEDİ Mİ BU KADAR İNSANIN ÖLMESİ?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP heyeti olarak Çatalağzı'na halkın sesi olmaya geldiklerini söyledi. Gelişmiş ülkelerde sanayi, ekonomi ve üretim yatırımlarında önceliğin insan sağlığını ve doğanın korunması olduğunu ifade eden Cankurtaran, şöyle konuştu:

"Bunlar korunmazsa, akabinde gelecek olan ikbal illa ki maliyetiyle ekolojisiyle çok daha ağır maliyetlere sebep olmuştur. AKP döneminde maalesef baskı gören yargının da tarafsızlığını kaybetmesiyle ranttan gözü dönmüş olanlar daha pervazsızca davranmaya başlamışlardır. Geçen yıl Türkiye'de hava kirliliğinden 29 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Bu, trafik kazasında hayatını kaybedenlerin 6 katıdır. Şimdi soruyorum. Yetmedi mi bu kadar insanın ölmesi? Daha mı fazla insan istiyorsunuz? Daha mı fazla ölüm istiyorsunuz? Biz sonuna kadar, dilimiz yettiği, ayaklarımız yettiği kadar yurttaşımızın sesi olacağız."

TURPCU: “ZONGULDAK’I İŞ VAADİYLE KANDIRDILAR”

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu ise, termik santrallerin bölgede çevreye ve insan sağlığına zarar vermeye devam ettiğini anlatarak, "Diyorlar ki bize: Siz bu topraklardan gidin ya da ölün. Biz ne bu topraklardan gideceğiz, ne de öleceğiz. CHP iktidarında bu hava kirliliğini önleyeceğiz. Yenilerini yaptırmayacağız. Hem Zonguldak'ın, hem Türkiye'nin kurtuluşu CHP'dir. Yaptığımız toplantılarda da biz termik santralleri anlattık, anlatmaya da devam edeceğiz. İlk yapılan 3 santral, ithal kömür kullanıyor. İnsanları, ‘Zonguldak kömürü’ diyerek kandırdılar. Bir de gençleri iş vaadiyle kandırdılar" dedi.

Turpcu, konuşmasının son bölümünde Vali Ali Kaban’ın tutumunu da eleştirerek, “Sayın Vali, ‘700 megavatlık boşluk var’ diyor. Tabi Zonguldak Kömürspor’a 100-200 bin lira destek alınca, böyle konuşuyorlar. Sayın Vali ve bürokratlar, bugün var, yarın yoklar. Lütfen Zonguldak’a kalıcı zararlarda rol almasınlar” dedi.

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise; İktidar partisi milletvekillerine sesleniyorum. Ankara’da Zonguldak’ın aleyhine alınan kararlara sessiz kalarak bu halkın duygularıyla oynamayın” ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLİ PEKŞEN İKTİDARA YÜKLENDİ

Ardından konuşan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ise, iktidara yüklenerek, Karadeniz’den destek alıp da bu şekilde düşmanlık yapan başka bir iktidarın olmadığını söyledi. 15 Temmuz günü eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gazetecilere yaptığı açıklamayı değerlendiren Milletvekili Pekşen, "O 'merak etmeyin, bekleyin, çok büyük sürprizler olacak' diyor. ‘15 Temmuz'da’ diyor. Peki, bende diyorum; bu 100 yılın en karanlık siyasetçidir Abdullah Gül. Bu karanlık söylemiyle o büyük sürpriz nedir, onu bir izah etsin. O karanlık söylemiyle o büyük sürprizi 15 Temmuz akşamı bu ülkenin yurttaşlarını birbirine kırdırma senaryosu muydu?" dedi.

“EN BÜYÜK FET֒CÜ SENSİN”

İktidarın CHP ile neden koalisyon yapmadığını da şimdi daha iyi anladıklarını söyleyen Milletvekili Pekşen, şöyle dedi:

"Sonra anladık ki, terör örgütü, bir başka terör örgütüyle maşallah siyasi tarihimizin en büyük koalisyonu yaptırmışlar. Ordusunu, yargısını, bürokrasisini çaldırmış bir başkomutan var. Öyle mi? Böyle başkomutan gördünüz mü siz? Şimdi arkadaşlarınızın, komşularınızın, dostlarınızın sizin çocuklarınızı tutukluyorlar. Neymiş? FET֒cüymüş. En büyük FET֒cü sensin. Sen kimi kandırıyorsun? Karadenizli yemez. Emin olun Karadenizli ritim oynar gibi ritmi tutturur ya... Bir ritim tutturdu mu, gerisini siz artık hesap edin."

TOZ MASKESİYLE KÜRSÜYE GELDİ

Körpeoğlu Mahallesi sakini Aydemir Akbaş da, konuşma yapmak için çıktığı kürsüye toz maskelerinden getirdi. Artık toz maskeleriyle yaşayacak hale geldiklerini ifade eden Akbaş, "Artık bizim yanımıza gelenlere toz maskesi ikram edeceğiz. Buradan denetleme yapmayan, santrallere hiçbir şey yapmayan denetim mekanizmasına sesleniyorum. Çocuklarımıza gelecek olarak biriktirdiğimiz tek şey, toz maskesi... Biz herhangi bir isme, firmaya karşı değiliz. Biz yeni yapılacak her türlü santrale karşıyız" dedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Edirne Milletvekili Erdin Bircan ve Denizli Milletvekili Kazım Arslan da birer konuşma yaparak, termik santrallere karşı tepkilerini dile getirdiler. Ardından toplantı sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi