İstiridye mantarını bir haberde dikkatini çekerek tanıdığını ve biraz araştırdıktan sonra deneme amaçlı kömürlükte yetiştirdiklerini ifade eden Muhammet Özdemir; "Üç arkadaş iki senedir araştırıyoruz. Bir haberde dikkatimi çekmişti. İnternetten yaptığımız araştırmalarda üretiminin diğer mantarlara göre daha kolay, ekonomik değerinin daha fazla birde besin değerinin yüksek ve çok lezzetli bir mantar olduğunu öğrendik. Kömürlükte bir iki poşet deneme üretimi yaptıktan sonra Mayıs ayında mantarhane şeklinde deneme üretimlerine başladık. Türkiye'de üretimi yakın yıllarda başlayan üretimi yeni yeni yaygınlaşan pazar payı olan bir mantar. Yurt dışında üretimi ve tüketimi çok yaygın. Zonguldak'ta bir kaç üreticisi var"diye konuştu.

İstiridye mantar türünün bir çok hastalığa iyi geldiğini söyleyen Özdemir; "Adını istiridyeye olan benzerliğinden alan bu mantar türü, içerdiği vitaminlerle kanser hastalarının enfeksiyon kapma riskini azaltmakla beraber kırmızı etten alınan proteini fazlasıyla karşılıyor.

İçerisinde birçok vitamin ve protein barındıran kırmızı etten protein olarak 2 kat daha fazla olan bir mantar. Bunu hastalar, vejetaryanlar da kullanıyor. Mutfağımıza yeni giren bir mantar çeşidi şuan ancak hızla yaygınlaşmaktadır

Şuan 30 m2 alana deneme Ar-ge üretimleri yapıyoruz. Mantarhane kurulumumuzu üç arkadaş kendimiz yaptık. Yakın zamanda 100 +100 yani 200 m2 alanda daha profesyonel başlamayı düşünüyoruz. Mantar üretimini hobi olarak başlayıp Zonguldak ve Çaycuma'da yaygınlaştırıp Tarım Müdürlükleriyle beraber koordineli bir şekilde eğitimler açtırıp ilimize bir katma değer sağlamak ve ilimizde mantar üreticileri birliği kurulmasına öncülük ederek birlik beraberlik ve dayanışma ortamı oluşturmayı hedefliyoruz"diye konuştu.

Mantarın kilosu ortalama 15-20 liradan satılıyor.

Editör: Pusula Gazetesi