Zonguldak Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Metin Kahveci, gündeme getirilen Anayasa değişikliğinin Cumhuriyetin ve Türkiye'nin adına olağanüstü ve zor bir sürecin yaşandığı bir dönemde ortaya atılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Kahveci, açıklamasında, şunları söyledi: "Ülkenin gündemine getirilen Anayasa değişikliği emeğimiz, geleceğimiz, cumhuriyetimiz ve ülkemiz adına olağanüstü ve zor bir sürecin yaşandığı bir dönemde ortaya atılması kabul edilemez.

AKP ve MHP, Anayasa değişikliğini gündeme getirmeden önce hukuka saygılı ve Anayasa bağlı olduklarını göstermeleri gerekmektedir.

AKP iktidarı 2007 ile 2017 arasındaki on yılda üç kez anayasa değişikliği yapmıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istekleri doğrultusunda yapılan Anayasa değişikliklerine dahi uyulmamaktadır.

Ve unutulmamalıdır ki 2010 yılında yapılan Anayasa referandumunun neticesinde ülkenin tüm kurumları FETÖ terör örgütüne teslim edilmiş ve neticesinde 15 Temmuz hain darbe girişimi süreci yaşanmıştı.

Ülkeyi yönetenler güçler ayrımına ve yargı bağımsızlığına inanmamaktadır. Muhalefetin dışlandığı, en ufak öğrenci eyleminin ve demokratik kitle örgütlerinin eylemlerinin güçle bastırıldığı, hak arayan işçilere ve emekçilere şiddet uygulandığı bir ortamda Anayasa değişikliğinin konuşulması bizler için utançtır.

Yoksulluğun ve açlığın pik yaptığı bu dönemde yurttaşlar ucuz ekmek alabilmek için kilometrelerce kuyruk oluştururken yeni Anayasa tartışmasının yoksul yurttaşlarımıza hiçbir faydası olmayacaktır.

Kamu emekçileri, işçiler ve emekliler açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaya mecbur bırakılırken, yeni Anayasa tartışmasının ne emekçiye ne de emekliye hiçbir faydası olmayacaktır.

Yeni Anayasa yalnızca iktidarın kendi gücünü korumaya ve kendi ortaklarına daha fazla rant ve kar sağlamak amacıyla gündeme getirilmektedir. Dolayısıyla kendilerinin anayasası olacaktır.

Çağdaş demokrasilerde örneği görülmeyen ve ülkemizde fiilen uygulanmakta olan tek adam yönetim anlayışının Anayasal statüye kavuşturmak için yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sıkıntıları bilinmektedir.

İktidarın 20 yıllık uygulamaları ortadadır. Yeni bir Anayasa değişikliği için gereken demokratik ortam yoktur. İktidarın, temel hak ve özgürlükler alanı ile sosyal ve ekonomik hakları ile grev hakkı ve sendikalaşma hakları konusunda tutumları gözler önündedir.

Ülkeyi yönetenler on yıldır Anayasa değişikliği ve değişiklik yapmaktadır.

Anayasa yapma çabalarının bir aldatmaca olduğunu düşünüyoruz.

Çağdaş, demokratik, kurucu değerlere ve özgürlükçü bir anayasa değişikliği yapamayacaklarının farkındayız.

Türkiye Cumhuriyeti çağdaş, laik, demokratik bir hukuk devletidir. Başta "Kuvvetler Ayrılığı" ilkesi olmak üzere, Cumhuriyetimiz, demokrasimiz, sosyal hukuk devletinin ve demokratik parlamenter sistemin ve kurucu değerlerimize acilen geri dönülmelidir.

Ülkeyi özgürleştirmek ve modern, çağdaş bir hukuk devletinin gerekleri yerine getirilmediği sürece yapılan Anayasa değişikliklerinin karşısında yer alacağız.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; emekçilerinin karşısına çıkarılacak her türlü Anayasa değişikliğine demokratik, meşru yollarda karşı olacağımızı ve mücadele yürüteceğimizi ilan ediyoruz."