Zonguldak'ın Alaplı İlçesi, son günlerde Kanadalı şirket Centerra Gold ve yerli taşeronu Öksüt Madencilik tarafından yapılan altın ve bakır arama faaliyetleriyle anılıyor.

Türkiye, Kaz Dağları'nda gerçekleştirdiği tartışmalı arama çalışmaları ile ülke gündemine oturan Kanadalı şirket Alamos Gold'u konuşurken bir başka Kanadalı şirket de Zonguldak'ta çıktı.

Alaplı'da 10 bin ağacın kesilerek altın arama çalışmalarının yapıldığı iddialarının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bölgeye giderek çeşitli incelemeler gerçekleştirdi. Yavuzyılmaz'a CHP Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gümeli Belde Belediye Başkanı Ahmet Saydam, CHP Alaplı İlçe Başkanı Hüseyin Tosun, İl Genel Meclisi Üyesi İhsan Korkmaz, partililer, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan geniş bir heyet eşlik etti.

Yavuzyılmaz incelemelerin ardından gerçekleştirdiği açıklamasında:

Doğamız talan ediliyor, madenlerimiz peşkeş çekiliyor..

"Ülkemizde son yıllarda on binlerce hektar orman, rant iştahı kabarık yabancı menşeli maden şirketlerine peşkeş çekildi. Çevreyi, doğayı, ekolojiyi, insanı ve yaban hayatı yok sayan bu tür arama faaliyetleri, orman katliamlarının başlıca nedenini oluşturmakta. Ormanlarımız Anayasa'nın 169. maddesi ile "ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez" denilerek korunuyor. Ancak 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun maddeleri, orman alanlarında uzun süreli olarak başka arazi kullanımlarına izin verilebiliyor. Orman alanlarının kullanımı, uzatılan izinler ile 150 yıla kadar sürdürülebiliniyor. Yapılan yasa değişiklikleri ile birlikte en iyi nitelikteki ormanlarda bile taş ocağı dahil her türlü maden arama ve işletme imkanı getirildi.

En kısa yoldan evinize dönün!

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2012-2018 yıllarını kapsayan son yedi yılda, 65 bin hektardan fazla orman alanı madencilik faaliyetine açıldı. Diğer yandan ülkemizde bugün itibariyle 25' in üzerinde yabancı şirket maden çıkarıyor. Kanadalı bir şirket binlerce km uzaklıktaki ülkemizin yeraltı kaynaklarına göz dikmiştir. Bu kar hırsı, küresel iştah, yabancı şirketler tarafından yurdumuzun nasıl sömürüldüğünün en açık göstergesidir. Buradan bu şirketlere ve onların yolunu açan yetkililere sesleniyorum; 'Doğamız da madenlerimiz de bizim milli servetimizdir. Doğamızın yabancı şirketler tarafından talan edilmesine izin vermeyeceğiz! En kısa yoldan evinize dönün!'

Yabancıların 'madeni' olmayacağız!

Anadolu tarihine tanıklık etmiş ve dünyanın en yaşlı porsuk ağacı, 4 bin yıldır dimdik ayakta durarak, yıllara meydan okuyan, "Gümeli Porsuğu" nun da içinde bulunduğu, çok geniş bir alana yayılan yaban hayatı, insanı kendine hayran bırakan zengin tabiatımız da tehlike altında. Adına ister altın, ister bakır rezervi araması deyin bu talana izin vermeyeceğiz. Yabancıların 'madeni' olmayacağız!

Gerek mecliste, gerek yaşamımızın her anında, doğanın bir parçası olduğumuz bilinci ile mücadelemizi sürdüreceğiz."

İfadelerine yer verdi.

vali-erdogan-bektas-altin-degil-bakir-araniyor
Vali Erdoğan Bektaş: Altın değil, bakır aranıyor
Editör: Pusula Gazetesi