Türkiye genelindeki termik santrallere gerekli çevresel yatırımlarını yapmaları ve izinlerini almaları için 2013 yılından bu yana sürekli uzatılarak tanınan süre, 31 Aralık 2019 tarihinde dolmuş, kamuoyundaki yoğun tepkilerinde etkisiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 13 termik santralden beşinin tamamen, birinin ise kısmen kapatılmasına karar verilmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, çevre mevzuatına uymadığı için Bakanlıkça 31 Aralık 2019 tarihinde üretimi durdurulan ve Türkiye genelindeki 6 termik santralden biri olan Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) hakkında açıklamalarda bulundu.

Milletvekili, sosyal medya hesaplarından paylaştığı mesajı ile geçtiğimiz hafta itibariyle kurduğu yeni filtreleme sistemi ile üretime hazır hale gelen ÇATES'e üretim izninin verilmesi için 'Bakanlığın neyi beklediğini' sorarak, "ÇATES'in ne bir gün 'filtresiz' çalıştırılmasına nede bir gün 'nedensiz' yere üretimsiz kalmasına tahammülümüz yoktur!" dedi.

Yavuzyılmaz, Bakanlık yetkililerini göreve davet ettiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Çevre mevzuatına uymadığı için Bakanlıkça 31 Aralık 2019 tarihinde üretimi durdurulan Türkiye genelindeki 6 termik santralden biri Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) olmuştur.

ÇATES, üretiminin durdurulduğu tarihten bu yana çalışanlarının göstermiş olduğu yoğun emek ve sıkı çalışma ile mevzuata uygun filtreleme sistemlerini birkaç ay içeresinde kurmuş, faaliyete geçmeye hazır hale gelmiştir

ÇATES, geçtiğimiz hafta itibariyle kurduğu yeni filtreleme sistemi ile artık üretime hazırdır!

ÇATES üretime başlamak için Çevre Bakanlığından işaret beklemektedir.

Peki Bakanlık neyi beklemektedir?

ÇATES'in ne bir gün "FİLTRESİZ" çalıştırılmasına nede bir gün "NEDENSİZ" yere üretimsiz kalmasına tahammülümüz yoktur!

Yetkilileri ivedilikle göreve davet ediyorum."