1955 yılında Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ) bünyesindeki bando okuluna kayıt olan Süreyya Akkaş, burada trompet çalmasını öğrenirken, kısa sürede kendini diğer enstrümanları çalma konusunda da geliştirdi.1982 yılında Devrek Belediyesi bünyesinde kurulan bando takımında görev yapan Akkaş, 6 yıl boyunca bando takımında hem görev aldı hem de kendisini geliştirmeyi sürdürdü. Bando takımının kapanmasının ardından özel dersler vermeye başlayan Akkaş, halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olarak müzik ve enstrüman dersleri vermeye başladı. Halen devam eden Sinop Belediyesi Bando Takımı'nı da kuran Akkaş, daha sonra döndüğü Devrek'te, 2008 yılı içerisinde bu kez şef sıfatıyla Belediye Bando takımını kurdu. Yine belediye bünyesinde çeşitli enstrüman ve müzik eğitimi dersleri vermeye başladı. Hayatını müziğe adadığını belirten Akkaş, 60 yıl boyunca aralarında Hacettepe Üniversitesi Kontrbas Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Müfettişoğlu ve Almanya'da master yapan Nehil Durak'ın da bunduğu yaklaşık 400 akademisyen, müzik öğretmeni ve müzisyen yetiştirdi.
Yine öğrencileri arasında 4 müzik öğretmeni adayı olduğunu belirten Akkaş şunları söyledi:
"1955 yılında Zonguldak'ta Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ) bandosunda yetiştim. Yıllarca çok emek verdik ve pırıl pırıl gençler yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğim talebeler içerisinde müzik profesörleri var. Sayılarını ben bile hatırlayamadığım kadar müzik hocası yetiştirdim. Bunlarla gurur duyuyorum. Hala da yetiştiriyorum. 4 müzik öğretmeni adayım daha var. Ömrüm olduğu sürece müzisyenleri yetiştirmeye devam edeceğim" dedi.

Şu anda çeşitli enstrümanlar üzerinde eğitim alan öğrencileri ise, keyifli ve anlaşılır geçen derslerde Süreyya Akkaş'ın deneyimlerinden ve tecrübelerinden de faydalanma imkanı bulmaları nedeniyle kendilerini şanlı hissettiklerini dile getirdi. Akkaş, ilerlemiş yaşına rağmen, bando takımını konserlerinde de yalnız bırakmıyor.
Süreyya Akkaş yarım asırdan fazladır müzisyen fabrikası gibi hizmet veriyor.
Devrek Belediyesi bünyesinde kurulan bando takımının şefi ve yine Devrek ve Çaycuma belediye bünyesinde açılan müzik eğitimi kurslarında eğitmen olarak görev yapıyor.

Zonguldak Nostalji
Alıntı: Yüksel Yıldırım